Liam Neeson și fiul său din viața reală fac tot posibilul pentru a injecta viață într-o poveste siropoasă de durere și vindecare, în stil italian.

Există o forță emoțională incontestabilă în centrul acestei povești despre un tată înstrăinat (Liam Neeson) și un fiu (Micheál Richardson) care călătoresc împreună în Toscana pentru a vinde o casă pe care niciunul nu a văzut-o de la moartea într-un accident auto a soției bărbatului. Casa din Toscana (Made in Italy) nu are nici o legătură cu tragica pierdere din 2009 a actriței Natasha Richardson, soția lui Neeson și mama lui Micheál, care a luat numele Richardson pentru a-i aduce un omagiu actriței britanice. Totuși, durerea comună și iubirea trainică a actorului irlandez, în vârstă de 68 de ani, și a fiului său de 25 de ani, care îi afectează personal și intim pe cei doi, aduce filmului o onestitate emoționantă, care altfel i-ar lipsi acut.
În debutul său ca regizor și scenarist, actorul James D’Arcy (Jarvis majordomul din Avengers: Endgame) recurge la ritmuri cunoscute de telenovelă, care tind să sune fals, pe măsură ce dramedia renunță la lejeritate. De un mare ajutor este peisajul toscan, filmat cu ochiul unui poet de către Mike Eley, pe care nici măcar mecanismele intrigii anevoioase nu-l pot strica. Neeson îl interpretează pe Robert, odinioară un artist promițător, care și-a pierdut voința și talentul de a crea după moartea soției, Raffaella, în urma unui accident. Preferând să se refugieze în bătură și aventuri de-o noapte, Robert nu este o alinare pentru Jack (Richardson), fiul pe care l-a îndepărtat de durerea sa și, implicit, din viața sa în urmă cu aproape 20 de ani. Banii îl fac pe Jack, care se confruntă cu destrămarea căsniciei, să apeleze la tatăl său. Raffaella le-a lăsat amândurora în cote egale casa toscană, iar Jack ar putea folosi banii pentru a cumpăra o galerie de artă deținută de părinții fostei soții. Dar are un termen limită, iar tata e greu de urnit.
Ca și relația dintre Robert și Jack, casa toscană este într-o stare de degradare șocantă. Kate, caustica agentă imobiliară interpretată de Lindsay Duncan, se teme că nu va găsi niciodată un cumpărător. E plină de moloz, o nevăstuică și-a făcut culcuș în dulap și are o pictură murală roșie, urâtă, pe care Robert a împroșcat-o pe un perete întreg à la Jackson Pollock, într-o clipă de furie. Să nu vă închipuiți nici o secundă că este dispus să zugrăvească peste ea. Se pot mobiliza Robert și Jack, în doar cinci săptămâni, pentru a transforma ruina într-o casă primitoare? Pentru o clipă, trăiți cu speranța că Chip și Joanna Gaines de la Specialiști în renovări (Fixer Upper) vor apărea din neant și vor transforma filmul într-un porno-imobiliar.
Nici o șansă! În schimb, D’Arcy recurge la unele artificii care te vor face să te crispezi. Într-o călătorie în oraș, Jack se întâlnește cu superba Natalia (Valeria Bilello), un maestru-bucătar local (risotto-ul ei e mortal) cu o tânără fiică pe care o adoră și un fost soț pe care nu-l poate suferi. O familie de-a gata pentru amărâtul de Jack? Cum de-ați ghicit? Văzându-i împreună, Robert își amintește de fiul său în copilărie și relația pe care au avut-o odinioară când a construit pentru băiat un leagăn dintr-o anvelopă și o frânghie, iar viața era idilică așa cum vezi doar în filmele siropoase. Neeson și Richardson, care se ridică deasupra scenariului exagerat de siropos pentru a aspira la ceva autentic, sunt totuși de văzut. La fel și magnifica Toscana. Dar Casa din Toscana nu găsește niciodată sosul secret care ar putea transforma resturile de mâncare într-un festin de neuitat.
Peter Travers, Rolling Stone, 7 august
Casa din Toscana (Made in Italy) are premiera la HBO, pe 17 iulie.
Hmmmm. I love him but I dunno. Crazy sweet that he stars in it with his son. ❤️ Thank You, Jo!!! 🙂
LikeLike
Well, if you’re in a romantic mood one night… 🙂
LikeLiked by 1 person
Romantic? I thought it looked like it would make me cry….a lot….. and I know it said the film had nothing to do with Natasha Richardson’s death….but….sigh. But You say romance?!! Wait what? Have You seen it? What did You think? 😅
LikeLike
I haven’t seen it yet, but part of the father-son problems are because the father loved his wife so, so much. That’s touching and impressive. And there is a budding romance between the son and an Italian woman. 🙂 But yes, generally speaking it’s a kleenex kind of romance. 🙂 I intend to see it when I’m in the right mood.
LikeLiked by 1 person
‘A Kleenex Kind of Romance.’ Ok. Now You can’t pen a wonderful sentence like that and not write a novel, song or film to go with it!!! You just gifted my first big smile of the day, Jo! Cheers and get to writing!!! 😃❤️😊
LikeLike
Or it could be the title of your next poem. 🙂 As for the painting accompanying it, I see an autumn landscape glimpsed through the rain-wet window. Beautiful because the colors of autumn are amazing, yet melancholic like the thought of the whirlwind summer romance. 🙂
LikeLiked by 1 person
Oh gosh….that’s truly lovely, Jo!!! 😊
LikeLike
No rush. When autumn comes. If you get inspired one day… 🙂
LikeLiked by 1 person
❤️
LikeLike
Cred că acesta este totuși un film de văzut. Mi l-am notat. Nu știu pentru când, o să vină ea și vremea aceea cândva 🙂 Îmi place în general interpretarea lui Liam Neeson, iar pe fiul său nu l-am văzut niciodată. Să apară într-un film laolaltă, mi se pare ceva foarte interesant. Îmi vine în minte experiența lui Will Smith cu băiatul său, Jaden… A ieșit fain ce am văzut.
LikeLike
Fără îndoială. Este și pe lista mea. Și eu sunt curioasă în legătură cu relația tată-fiu. În plus, mama puștiului face parte din familia Redgrave, cu tradiție în cinematografia britanică. Practic actoria este imprimată în ADN-ul lui. Să vedem însă, actoria înseamnă nu numai talent, ci și multă muncă.
LikeLike