Joseph Gordon-Levitt, Jamie Foxx și Dominique Fishback oferă interpretări notabile în acest thriller agreabil despre un New Orleans năpăstuit de droguri.

Dominique Fishback, Joseph Gordon-Levitt, Jamie Foxx - Project Power
Dominique Fishback, Joseph Gordon-Levitt, Jamie Foxx – Project Power

Când Netflix a început să-și promoveze cea mai recentă premieră în cursa de blockbustere a verii-care-n-a-mai-fost – Project Power – cu greu ne-am abținut să nu dăm ochii peste cap de uimire plictisită la mulțimea de fani întărâtați, gata să eticheteze filmul drept jalnic și imitativ. Sigur, are asemănări conceptuale cu filmul lui Bradley Cooper Limitless, cu Hourman al DC Comics, sau cu War Heroes al Image Comics. Haideți să aruncăm în mix o frântură de X-Men, The Matrix, Firestarter și Jacob’s Ladder. Și ce dacă? Oare mai este posibil ca un film cu super-eroi să fie cu adevărat original? De fapt, ceea ce face Project Power să fie antrenant este combinația abilă de ingrediente familiare într-un mediu nuanțat din lumea reală, care-i conferă o aromă proaspătă.

Ei bine, asta și execuția dinamică a co-regizorilor Henry Joost și Ariel Schulman și a echipelor de cascadori și efecte speciale. Nu mai vorbim de trioul de actori magnetici care pornesc din colțuri opuse, dar descoperă rapid un numitor comun, declanșând o chimie plăcută. Titlul este oarecum generic, dar Project Power se desfășoară în ritm rapid, cu glume spumoase, cu o mulțime de scene importante de acțiune și suficient umor șmecher pentru a face să dispară ca prin minune senzația de amalgam.

Filmul pare că s-ar baza pe o carte de benzi desenate, dar de fapt nu este așa: Project Power este un scenariu original de Mattson Tomlin, care lucrează acum cu Matt Reeves la noul Batman cu Robert Pattinson. Acțiunea este plasată la New Orleans, la cinci minute în viitor, iar orașul are o problemă cu niște droguri foarte înfricoșătoare și specifice: capsule care îți oferă o superputere pentru cinci minute, dar nu poți fi niciodată sigur care este superputerea.

Un cartel din umbră folosește tineri pentru a vinde această marfă pe străzi, iar Joseph Gordon-Levitt este Frank, unul dintre polițiștii din oraș care se luptă cu disperare să-i oprească. El o folosește ca informatoare pe unul dintre acești copii-traficanți de droguri: liceana și rapper-ița aspirantă Robin – o interpretare șarmantă a lui Dominique Fishback. Dar mai mult decât atât, spre groaza superiorilor săi, Frank bea, cică, Kool-Aid – sau mai degrabă ia în secret el însuși drogul pentru egaliza lupta cu băieții răi. Între timp, un tip misterios fost membru al trupelor speciale, Art, jucat într-un stil amuzant, degajat de Jamie Foxx, poartă propriul război împotriva acestui drog, numit Project Power.

Nu-i greu să găsești găuri în scenariul Project Power și să mergi pe firul inspirației până la sursa multora dintre ideile sale, înapoi la filme anterioare sau la benzi desenate. Dar există, de asemenea, o lungă listă de reușite care au găsit o audiență care le apreciază, în ciuda acuzațiilor de neoriginalitate. Regia fermă și distribuția atrăgătoare fac din acest film o experiență captivantă, amețitoare, cu suficiente probleme nerezolvate pentru a permite o continuare, dacă are succes la public.

David Rooney, The Hollywood Reporter, 13 august
Peter Bradshaw, The Guardian, 14 august