Noul Concept Art recent dat publicității, oferă fanilor o privire de aproape și tulburătoare asupra monștrilor shoggoth, din serialul SF horror Lovecraft Country (HBO)

Monștrii shoggoth din Lovecraft Country sunt cu adevărat hidoși în noul design detaliat. Opera scriitorului de groază H.P. Lovecraft a fost dintotdeauna dificil de adaptat pentru marele sau micul ecran, mai ales din cauza monștrilor inimaginabili, care sunt atât de groaznici încât însuși autorul, în mare parte, nu s-a încumetat să-i descrie.

Însă în zilele noastre, datorită tehnologiei CGI, problema realizării celor mai groaznice creații ale lui Lovecraft nu este chiar atât de dificilă ca în trecut. Într-adevăr, noul serial HBO Lovecraft Country a demonstrat deja, după un singur episod, că este pregătit să-și asume provocarea de a face ca creațiile autorului să prindă viață în moduri care nu au mai fost văzute până acum. De fapt, chiar la  începutul primului episod și-a făcut apariția cel mai cunoscut monstru al lui Lovecraft, zeul Cthulhu. Iar sfârșitul episodului a fost marcat de apariția de neuitat a monștrilor shoggoth, din clasicul „The Mountains of Madness” al autorului.

Într-adevăr, monștrii shoggoth din Lovecraft Country au fost impresionanți vizual și au contribuit la încheierea primului episod cu surle și trâmbițe. Ei au atacat mai multe personaje aflate într-o cabană izolată. Acum, artistul Jerad S. Marantz a dat publicității designul care le oferă fanilor o privire mult mai detaliată asupra demonilor lovecraftieni din cadrul serialului:

În scrierile lui Lovecraft, shoggoth-ii sunt descriși ca fiind „mai mari decât orice locomotivă” și au „o miriadă de ochi temporari” pe toată suprafața corpului lor, asemănător cu amoeba. Evident, în Lovecraft Country, artiștii și-au luat unele libertăți de design, întrucât shoggoth-ii lor nu sunt la fel de mari ca o locomotivă, ci au, în schimb, dimensiunile unui urs și au o formă mult mai definită decât creaturile gen amoeba imaginate de autor. Desigur, există întotdeauna șansa ca serialul să introducă mai târziu exemplare mai mari de shoggoth, care să semene mai mult cu cele create de Lovecraft pentru „The Mountains of Madness”. Un element de design care a fost reținut din descrierea originală este multitudinea de ochi de pe corpurile monștrilor, o caracteristică care creează într-adevăr o imagine tulburătoare.

Shoggoth - Lovecraft Country (HBO)
Shoggoth – Lovecraft Country (HBO)

Puriștii Lovecraft ar putea critica modificările aduse monștrilor shoggoth, care sunt înfățișați în serial drept creaturi asemănătoare vampirilor, capabile să infecteze omul prin mușcătură și sunt sensibile la lumină. Dar Lovecraft Country a precizat deja că, în loc să adapteze fidel poveștile autorului, serialul este mai interesat să se inspire din opera sa în ansamblu și își propune să creeze ceva nou și îndrăzneț în același timp. Desigur, o mare parte din această strategie nouă și îndrăzneață este abordarea rasismului scrierilor lui Lovecraft și, fără îndoială, rasismul Statelor Unite. Alături de abordarea acestor teme grele, Lovecraft Country este, de asemenea, în mod clar dornic să ofere privitorului o experiență de horror/SF, plină de monștri memorabili și secvențe de acțiune interesante.

Dan Zinski, ScreenRant, 22 august