Miniserie nominalizată la Premiile Emmy.

Shira Haas este fascinantă în rolul unei tinere care fuge dintr-o comunitate evreiască hasidică fundamentalistă, pentru o nouă viață în Berlinul laic.

Neortodox
Neortodox

Există o scenă de neuitat în Neortodox (Unorthodox) care îți va rămâne în memorie mult timp după ce ai terminat de urmărit miniseria din patru părți.

Esty, o evreică hasidică în vârstă de 19 ani, se eliberează de constrângerile mariajului și ale comunității ultra-conservatoare din Williamsburg și fuge la Berlin. Acolo se împrietenește cu niște studenți la conservator. Fiind vorba de Berlinul modern, sofisticat, studenții sunt de viață, diferiți și nonșalant progresiști. O invită într-o excursie la un lac din Wannsee. Odată ajunși acolo, se dezbracă fără nici o jenă și sar în apă.

Esty, însă, stă indecisă pe mal înainte de a-și scoate puloverul și a-și da jos ciorapii de culoarea pielii. Pășește, încă aproape complet îmbrăcată, în lac – și apoi își scoate peruca, dezvăluindu-și capul ras. Peruca este un sheitel, purtat de evreicele ortodoxe după căsătorie. Aruncă peruca în apă și plutește pe spate. Este o scenă care amintește de un botez creștin, dar în loc să se alăture unei turme, ea lasă în urmă una. Asistăm la un fel de eliberare.

Miniseria Netflix este adaptată după autobiografia din 2012 a lui Deborah Feldman – Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots. Feldman a crescut în secta Satmar din Williamsburg și a scăpat de o căsătorie aranjată la vârsta de 19 ani, în timp ce era însărcinată cu primul ei copil, în cele din urmă stabilindu-se în Germania. Pentru Esty, așa cum a fost probabil și pentru Feldman, Berlinul reprezintă șansa la o viață nouă și la libertate. Esty este îndeajuns de descurcăreață pentru a fugi în Germania cu acte de la bunici, pentru a găsi adăpost, pentru a-și face prieteni și, în final, pentru a obține o audiție la o școală de muzică de prestigiu. Toate acestea sunt remarcabile atunci când sunt juxtapuse pe povestea vieții ei, spusă prin flashback-uri.

Dar, ca în cazul oricărei drame bune, miza este ridicată atunci când soțul ei, Yanky (Amit Rahav), și vărul lui agresiv sosesc cu planul de a o readuce la New York și în comunitate. Lucrurile se complică și mai mult când Yanky descoperă că Esty ar putea fi însărcinată cu copilul său.

După aceasta, povestea răzvrătirii și a libertății capătă ritmul și aspectul unui thriller, pe măsură ce bărbații se apropie de fugară. Dar accentul serialului – datorită interpretării fascinante a actriței israeliene Shira Haas, în vârstă de 24 de ani, este pe povestea de maturizare a lui Esty. Cine este ea în afara comunității? Cum va supraviețui? Haas este formidabilă. Minionă, ca un copil, privitorul devine imediat protector cu ea. Dar, pe măsură ce episoadele se succed, se dovedește că are o coloană vertebrală de oțel.

Pentru aceia dintre noi fascinați de comunitățile religioase fundamentaliste, perspectiva asupra comunității Satmar este fascinantă. Scenele lui Neortodox care au loc în Williamsburg sunt în mare parte interpretate în idiș. Viața lui Esty la Berlin este un contrast interesant cu parametrii rigizi ai vieții ei din Williamsburg. Serialul prezintă Berlinul și Williamsburg-ul ca pe un fel de binar: libertate versus restricție, hedonism versus conservatorism, tranziție versus permanență. La Berlin, Esty frecventează cafenele și cluburi de noapte, se bucură de întinderea și libertatea marilor parcuri și a spațiilor publice ale orașului, dar peste tot există și mementouri ale trecutului nazist al orașului.

Ceea ce Unorthodox nu explorează cu adevărat este latura pozitivă a clanului, comunității, tradiției și apartenenței specifice comunităților religioase fundamentaliste. Deși sunt extrem de stricte, desigur mulți evrei hasidici trebuie că obțin forță și un sentiment de apartenență de la credința și comunitatea lor? În schimb, scenariul – ca și Esty – pare să favorizeze individualismul, libertatea și liberul arbitru în detrimentul submersiunii individualității într-un stil de viață mai larg și, posibil, mai coeziv, comunal și spiritual.

Dar acest lucru este, în parte, ceea ce face ca seria să fie atât de convingătoare. Explicând noilor ei prieteni din Berlin de ce a fugit, Esty spune: „Dumnezeu se aștepta la prea multe de la mine. Acum trebuie să-mi găsesc propria cale.” Tensiunea și bucuria din această serie excelentă este s-o urmărim cum exact asta face.

Brigid Delaney, The Guardian, 19 aprilie

Advertisement