Lovecraft Country (HBO) se dovedește a fi un serial plin de acțiune, care urmărește în mare parte romanul SF/horror a lui Matt Ruff, dar spectatorii care au citit cartea observă unele schimbări subtile. De exemplu, schimbarea genului unuia dintre personajele principale este o alegere interesantă. Caleb Braithwhite devine Christina Braithwhite (Abbey Lee). De ce a luat această decizie creatoarea serialului, Misha Green?

Abbey Lee - Lovecraft Country (HBO)
Abbey Lee – Lovecraft Country (HBO)

În primul episod, i-am văzut pe Atticus (Tic), unchiul George și Leti care pleacă într-o călătorie, în căutarea tatălui lui Tic, Montrose. După ce au întâlnit câțiva ofițeri de poliție rasiști, ei descoperă că Montrose este ținut prizonier la un conac, unde un grup de bărbați albi, un fel de sectă numită „Fiii lui Adam”, planifică un ritual care implică sângele lui Tic deoarece este un descendent îndepărtat al primului lider al ordinului. Acest ritual este condus de Samuel Braithwhite, care intenționează să obțină astfel nemurirea.

În carte, Samuel Braithwhite are un fiu pe nume Caleb, care ajunge să-l ajute pe Atticus să împiedice planurile tatălui, oferindu-i o incantație pe care s-o spună în timpul ritualului și care dezlănțuie un fel de putere care îi transformă pe Samuel Braithwhite și pe toți ceilalți membri ai ordinului în țărână. Cu toate acestea, în serial, Caleb este înlocuit cu un personaj de gen feminin – Christina Braithwhite. Există câteva motive pentru care Green ar fi putut face această alegere, dar, cel mai probabil, a fost pentru a face plauzibile motivațiile personajului.

În Lovecraft Country, Samuel Braithwhite este actualul lider al Fiilor lui Adam, cunoscut și sub numele de Ordinul începuturilor străvechi. Sunt vrăjitori capabili să-i chinuiască pe Tic și pe tovarășii lui cu halucinații îngrozitoare. Totuși, este un club exclusiv masculin, numai bărbații au voie să devină membri ai ordinului, ceea ce înseamnă că Christina Braithwhite, fiind femeie, nu poate să se alăture tatălui ei, să ducă mai departe tradiția familiei. În episodul 2, „Whitey’s on the Moon”, este clar că Christina nu s-a înțeles niciodată bine cu tatăl ei. Deși acest lucru este adevărat și pentru Caleb în roman, având un personaj feminin care nu poate face parte din lumea tatălui ei, întărește și mai mult motivația pentru care personajul se va întoarce împotriva Ordinului.

Această schimbare de gen modifică puțin contextul poveștii. De exemplu, în roman, Caleb pare să se întoarcă împotriva tatălui său nu numai pentru că îl detestă, ci și pentru că, prin înlăturarea lui, va deveni noul lider al Ordinului. Christina, pe de altă parte, le pune bețe în roate mai mult de ciudă, deși este posibil să încerce să-și formeze propriul Ordin, pe măsură ce serialul HBO continuă. Episodul 2 a demonstrat spectatorilor că serialul urmărește destul de fidel cartea, primele două episoade acoperind prima dintre cele opt povești din roman. Este posibil ca înlocuirea lui Caleb cu Christina în serial să implice doar modificări minore ale poveștii în general.

Keith Deininger, ScreenRant, 28 august