Tilda Swinton l-a onorat pe regretatul Chadwick Boseman în felul ei, în prima seară a Festivalului de Film de la Veneția din 2020. Actrița, laureată a premiului Oscar, a primit premiul anual Leul de Aur pentru întreaga carieră. La sfârșitul unui discurs înălțător despre puterea cinematografiei, Swinton a spus: „Viva Venezia. Cinema cinema cinema. Wakanda Forever. Numai iubire”. Replica „Wakanda forever” este o referință la blockbusterul lui Boseman, Black Panther. Boseman a murit pe 28 august, după o luptă de patru ani cu cancerul de colon.

„Cinematograful este locul fericit, adevărata mea patrie”, a spus Swinton în discursul ei (conform Variety). „Camaraderia lui este arborele genealogic al inimii mele. Numele de pe lista celor care au primit această onoare, în timp, sunt numele maeștrilor mei. Sunt bătrânii tribului meu. Poeții limbii pe care o iubesc mai presus decât orice. Le cânt melodiile în baie. Sunt puștoaica împătimită de film care face autostopul până la gară, pentru a ajunge la poalele culmii realizărilor lor.”

Tilda Swinton - Festivalul de film de la Veneția 2020 (Foto: AP)
Tilda Swinton – Festivalul de film de la Veneția 2020 (Foto: AP)

Swinton, câștigătoarea premiului Oscar pentru Michael Clayton, are un istoric bogat cu Festivalul de Film de la Veneția, care a proiectat nenumărate filme importante pentru actriță, precum Orlando al lui Sally Potter și I Am Love și A Bigger Splash: Pasiuni periculoase ale lui Luca Guadagnino. Actrița s-a referit la Veneția drept „cel mai venerabil și maiestuos festival de film de pe Pământ” și a mulțumit festivalului că a trecut peste pandemia de coronavirus cu un eveniment adaptat. Swinton a spus că, datorită Veneției, „putem continua să ne bazăm pe starea măreață, flexibilă, largă, spontană, plină de viață, fără limite și permanent incluzivă a cinematografiei”.

Președintele juriului competiției de la Veneția, Cate Blanchett, i-a acordat lui Swinton premiul Leul de Aur din acest an pentru întreaga carierei. Publicul prezent la ceremonie a păstrat distanța socială, cu locuri goale între participanți. Swinton a primit aplauze furtunoase pentru discursul de acceptare înălțător.