Pleosc!

What the f…!?! Am aterizat într-o băltoacă. Ridic ochii spre cer. Plouă torențial. Bine că mi-am luat ochelarii de soare!

Run, Jo! Run!

Alerg spre pasaj, la adăpost. Pe la jumătatea scărilor intră în mine o cucoană.

– Au! Uitați-vă pe unde mergeți! Se poate?! o admonestez eu fără să mă opresc.

Înregistrez cu coada ochiului o fustă cloș verde-smarald și o umbrelă transparentă cu margarete ici-colo, pe jumătate deschisă. Măcar oamenii viitorului se îmbracă cât de cât normal.

– Scuze! Parcă aud o șoaptă în urma mea.

Mda! Scuze! Eu baremi fugeam de ploaie. ‘Neata la ce te grăbești? Dacă tot ai întârziat două ore la semnarea condicii, ce mai contează cinci minute? o bombăn eu pe tipă în gând.

Prin genele ude de ploaie viitorul arata ca fațetele unui diamant multicolor. Îmi tamponez pleoapele cu un șervețel. Zâmbesc. Pasajul Universității din 2071 arată ca New York-ul la ceas de seară. Peste tot reclame luminoase, neoane intermitente în diverse culori. Feeric! Și la ora asta nici nu-i aglomerat. Uite-l și pe ăsta! Și-a pus nădragi de plastic transparent să se apere de ploaie și i se văd chiloții. Te-ai uitat în oglindă înainte să pleci? Zâmbesc amuzată. Tânărul îmi întoarce zâmbetul. Ei nu, că râdeam de tine, nu-ți făceam ochi dulci! Pornesc, uitându-mă în jur. Ah, uite un butic cu de toate. Trebuie să aibă și umbrele. Mă apropii și zăresc biletul din tocul ușii: Revin în cinci minute. Dacă nu mi-ar fi teamă c-o pierd pe Cristina aș râde. Unele lucruri nu se schimbă niciodată. Cinci minute de când?! De ieri de la prânz? Mai aștept un minut, două. Poate vine. Nici n-apuc să-mi termin gândul că aud un zdrăngănit de chei. Taci, c-a venit!

– O umbrelă, vă rog.

– Pe care o doriți?

– Umm… pe cea roșie cu picățele albe. Cât costă?

– Trei euro.

Wooot!???!

– N-am decât lei vechi pe card, mărturisesc eu cu vocea pierită.

– E în regulă. Terminalul face automat schimbul valutar la cursul zilei.

Îi întind cardul BCR.

– A, nu! BCR a intrat în procedură de faliment la începutul lunii. A zis șefu’ să nu mai primim carduri BCR. Altul n-aveți?

– ING e bun?

– Da.

Facem tranzacția, iau umbrela și mă grăbesc spre ieșirea dinspre Universitate. Urc scările din două în două și deschid umbrela din mers. Ha! Deci de-aia se grăbea tipa în fustă verde-smarald. Avea și ea întâlnire la ceas, la Universitate… Sau??

– Cristina?!

– Jo, ai venit!

Râdem amândouă emoționate. Acum înțeleg ce înseamnă Fericirea dintr-o clipă. Nu ne îmbrățișăm. Pandemia a ucis gesturile firești de prietenie. Dar citesc în ochii ei împăienjeniți de lacrimi că se bucură să mă vadă. Și ochii mei sunt înrourați.

Jo, să nu dai apă la șoareci! aud o voce sugrumată de emoție în capul meu.

Sau poate s-a prelins o picătură de ploaie din cârlionții mei murați…

***

Cititorule, pentru continuarea povestirii, dialogul propriu-zis dintre cele două personaje, plus un strop de poezie apasă aici.