Primele imagini ale mult-așteptatei drame a lui David Fincher, Mank (Netflix) au fost date publicității sâmbătă, pentru a coincide cu cea de-a 79-a aniversare a lansării legendarului film Cetățeanul Kane (Citizen Kane).

Gary Oldman - Mank (Netflix)
Gary Oldman – Mank (Netflix)

Mank este primul film regizat de Fincher de la Fata dispărută (Gone Girl) din 2014 și relatează cursa contra cronometru a lui Herman Mankiewicz (Gary Oldman), pentru a termina scenariul la Citizen Kane pentru Orson Welles (Tom Burke).

Fincher a filmat la Kemper Campbell Ranch din Victorville, California, unde Mankiewicz a petrecut mai mult de două luni lucrând la prima versiune a unui scenariu considerat, pe scară largă, printre cele mai bune scrise vreodată. Mankiewicz, renumit la Hollywood pentru că era un băutor înrăit, a renunțat la băutură în toată această perioadă, din cauza politicii stricte anti-alcool a ranchului. Acest fapt i-a permis să se concentreze pe scenariul lui Welles.

Mankiewicz i-a predat lui Welles un scenariu de 300 de pagini, intitulat „American”, care a fost apoi editat extensiv. A petrecut timp modificând scenariul cu contribuții și revizuiri din partea lui Welles, reducându-l la 156 de pagini, mai ușor de gestionat.

Cu toate acestea, întrebarea „Cine a scris cu adevărat Cetățeanul Kane?” este legendară. Mankiewicz a pretins credit pentru scenariu și, în cele din urmă, i-a fost acordat de RKO. Pe genericul filmului apare: „Scenariu de Herman J. Mankiewicz și Orson Welles”. Deși Netflix nu a lansat nici un sinopsis oficial, sumarul filmului este: „Hollywood-ul anilor 1930 este reevaluat prin ochii criticului social sarcastic / scenaristului alcoolic Herman J. Mankiewicz, în timp ce se grăbește să termine scenariul Citizen Kane pentru Orson Welles,” așa că putem presupune că acest subiect va fi atins.

Cetățeanul Kane a primit nouă nominalizări la Oscar, iar singura statuetă acordată a fost pentru Cel mai bun scenariu original. Premiul a fost împărțit de Mankiewicz și Welles.

Amanda Sayfried - Mank (Netflix)
Amanda Sayfried – Mank (Netflix)

În Mank joacă, de asemenea, Amanda Seyfried în rolul Marion Davies și Lily Collins în rolul Rita Alexander. Pentru coloana sonoră, Fincher colaborează cu Trent Reznor și Atticus Ross, cu care a mai lucrat la Rețeaua de socializare (The Social Network) și Fata dispărută (Gone Girl). Încă n-a fost stabilită o dată oficială de lansare a filmului, dar ne așteptăm să fie difuzat pe platforma de streaming și într-un număr de cinematografe, în această toamnă.

Jazz Tangcay, Variety, 5 septembrie