În Lovecraft Country episodul 3, „Sfântul Duh” o vedem pe Leti mutându-se într-o casă nouă (bântuită), dar experiențele ei se bazează pe evenimente istorice.

Jurnee Smollett - Lovecraft Country (HBO)
Jurnee Smollett – Lovecraft Country (HBO)

Serialul Lovecraft Country de la HBO explorează istoria celor de culoare și evenimentele ei proeminente; în episodul 3, „Sfântul Duh”, Leti Lewis (Jurnee Smollett) cumpără o casă situată într-un cartier predominant alb, ceea ce conduce la o discuție despre crimele din viața reală care au avut loc în cartierul Trumbull Park, din Chicago.

După moartea lui George, din episodul trecut, Leti și Atticus încearcă să pună distanță între ei și evenimentele care au avut loc în Ardham, un oraș numit asemănător cu locul fictiv din scrierile lui Lovecraft, Arkham. Noul statut al lui Leti ca proprietar de casă este un eveniment memorabil, care îi demonstrează nu numai ei, ci și comunității din care face parte, că este o femeie întreprinzătoare și independentă. Cu toate acestea, vecinii albi ai lui Leti nu sunt încântați de ideea unei femei de culoare care se mută în cartierul lor, mai ales că Leti intenționează să-și folosească casa ca pensiune pentru membrii comunității ei, care au nevoie de un loc ieftin unde să locuiască. Sora ei, Ruby (Wunmi Mosaku), menționează întâmplările din Trumbull Park, Chicago ca avertisment. Cartierul Trumbull Park este renumit pentru revoltele rasiale, care au avut loc în perioada 1953-1954. „Sfântul Duh” se inspiră clar din aceste evenimente.

Potrivit Enciclopediei orașului Chicago, revoltele rasiale din Trumbull Park au fost declanșate „accidental”. La fel ca Leti, o femeie de culoare, dar cu pielea mai deschisă, pe nume Betty Howard, s-a mutat în cartier și nu a fost prinsă de Chicago Housing Authority. Chicago Housing Authority avea o regulă nescrisă, conform căreia toate locuințele sociale din zona Trumbull Park erau destinate numai rezidenților albi; era un cartier complet alb și nu doreau să fie nesegregați rasial. Betty Howard și soțul ei, Donald, au suportat tot felul de necazuri de la vecinii lor, când au refuzat să se mute, deși primăria s-a străduit să-i evacueze. În cele din urmă, primăria a permis altor zece familii de culoare să se mute în locuințele sociale din cartierul Trumbull Park, ocazie care a impus o „prezență masivă a poliției” pentru a împiedica violența să escaladeze mai mult decât se întâmplase deja. Prezența poliției a părut să ajute oarecum, dar „violența albă reușise să blocheze orice integrare rasială suplimentară dincolo de eșantionul simbolic de negri din proiect”.

În Lovecraft Country, Leti a fost chinuită de vecinii ei într-un mod mai puțin violent din punct de vedere fizic, dar totuși neplăcut. Au parcat un șir de mașini în fața casei, apoi au legat cărămizi de volan, greutatea lor făcând claxoanele mașinilor să sune continuu. Ea a rezolvat problema cu o bâtă de baseball; a făcut mașinile praf, într-una din scenele cele mai emoționante ale episodului, îndepărtând cărămizile, astfel încât ea și ceilalți locuitori ai casei să poată avea liniște și pace. Cu toate acestea, oricât de emancipatoare a fost secvența în care Leti preia controlul, istoria Trumbull Park și alte revolte rasiale similare care au avut loc în timpul Mișcării pentru Drepturile Civile din Statele Unite susțin ideea că ar fi putut fi mult mai rău pentru Leti și pentru ceilalți.

Mai târziu în episod, ea descoperă că mai mulți oameni de culoare au fost uciși pe proprietatea ei. Și această scenă a fost folosită în mod eficace de Lovecraft Country pentru a relata cât de periculoasă era viața pentru oamenii de culoare în anii 1950. În 2020, proiectul de locuințele sociale din Trumbull Park se mândrește cu 434 de case complet renovate, cu facilități moderne, într-un mediu mult mai liniștit, potrivit Chicago Housing Authority.

Jack Wilhelmi, ScreenRant, 5 septembrie