Ok, nu-i o plăcere să vezi filme cu o mască pe față. Sau într-o sală care miroase mai puțin a floricele și mai mult a dezinfectant. Dar pentru sutele de critici de film, jurnaliști și profesioniști din industria filmului care participă la Festivalul de Film de la Veneția din acest an – primul festival major de la carantina-coronavirus – noile măsuri de igienă sunt un preț mic de plătit pentru a putea merge, din nou, la film.

Prin ținerea festivalului, Veneția își asumă un risc mare. Cannes, Telluride și alte festivaluri majore de film au fost anulate. Festivalul de film de la Toronto, care începe la sfârșitul acestei săptămâni, va fi o afacere foarte locală, la care sunt așteptați puțini non-canadieni, din cauza restricțiilor de călătorie și a regulilor locale de carantină. Deci cade în sarcina Veneției să fie purtătorul de stindard al industriei cinematografice internaționale.

Toți și-au pus speranțele în Veneția

“Veneția este totul. Veneția este Karlovy Vary, Veneția este Cannes, Veneția este Berlin, Veneția este totul acum”, spune regizorul maghiar Kornél Mundruczó, al cărui debut în limba engleză, Pieces of a Woman, cu Vanessa Kirby și Shia LaBeouf, a avut premiera la Veneția sâmbătă. “Cred că toată lumea simte asta. Dacă pot vorbi în numele tuturor realizatorilor de film, cred că sperăm cu toții că neanularea Festivalului de la Veneția înseamnă că suntem, din nou, pe drumul cel bun. Pur și simplu avem nevoie de asta”.

Cinematografele din întreaga lume, cele mai multe dintre ele închise de luni de zile din cauza pandemiei, au început să se redeschidă. Toți cei care au reușit să ajungă la Veneția în acest an, speră ca festivalul să-i entuziasmeze pe oameni să revină în sălile de cinema.

Vanessa Kirby, Greta Thunberg sunt starurile Festivalului de la Veneția 2020

Judecând după prima jumătate a festivalului, Veneția își face treaba.

Vanessa Kirby la premiera filmului Pieces of a Woman
Vanessa Kirby la premiera filmului Pieces of a Woman

Kirby, cunoscută mai ales pentru rolul Prințesei Margaret din serialul The Crown, de la Netflix, a uimit publicul cu interpretarea ei vulnerabilă în Pieces of a Woman, în rolul unei mame care se confruntă cu pierderea unui copil și cu interpretarea fermecătoare și seducătoare din The World to Come, regizat de Mona Fastvold, în care joacă rolul soției unui colonist american din secolul al XIX-lea, care are o relație amoroasă cu o vecină (interpretată de actrița Katherine Waterston din Animale fantasticeFantastic Beasts).

Actrița Regina King, care are deja un Oscar (pentru Povestea de pe strada BealeIf Beale Street Could Talk) în palmares, ar putea primi, în curând, alte câteva premii pentru debutul ei în regie, One Night in Miami. Povestea unei întâlniri din viața reală dintre Muhammad Ali, Malcolm X, cântărețul de soul Sam Cooke și vedeta fotbalului american și activistul Jim Brown, filmul a primit o primire călduroasă din partea mulțimii de la Veneția, luni când a avut premiera și este deja favorit la Premiile Academiei 2021.

În afara competiției, cele mai importante momente ale Festivalului de la Veneția includ, până acum, încântătoarea fabulă greacă Apples, a regizorului debutant Christos Nikou – care se desfășoară într-o lume similară, în care o pandemie îi face pe oameni să-și piardă amintirile – și Mainstream, regizat de Gia Coppola (Sofia îi este mătușă, iar Francis Ford bunic), o satiră epatantă a celebrității pe rețelele sociale, cu Andrew Garfield în rolul principal.

Alături de Kirby, una din vedetele festivalului a fost militanta ecologistă adolescentă Greta Thunberg, care nu a participat în persoană, dar a fost prezentă vineri, printr-o transmisiune video, pentru a vorbi despre documentarul despre viața ei, I Am Greta.

Inițiatoarea mișcării Fridays for Future a spus că filmul, realizat de documentaristul Nathan Grossman, o arată pe adevărata Greta. “Nu pe persoana pe care o descrie mass-media, nu pe copilul furios și naiv care stă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite și țipă la liderii mondiali. Pentru că nu sunt acea persoană”, a spus ea. „Așa că, fără îndoială m-a prezentat drept persoana mai timidă, mai tocilară, care sunt cu adevărat.”

Dar mesajul Festivalului de Film de la Veneția din acest an a fost rezumat cel mai bine de regizorul spaniol Pedro Almodovar, care a participat pentru prezentarea unui scurtmetraj, The Human Voice, cu Tilda Swinton în rolul principal:

“Cinematograful nu trece prin cea mai bună perioadă, dar de aceea trebuie să invităm oamenii să meargă la cinema”, a spus el. „Carantina ne-a arătat că locuințele noastre pot fi un fel de închisoare. Unde poți lucra, mânca și trăi închis în casă. [Dar] antidotul pentru toate acestea este cinematograful. Este opusul tuturor acestora. A merge la cinema înseamnă a merge într-o aventură.”

Scott Roxborough, Deutsche Welle, 7 septembrie