Mama din Crescuți de lupi (Raised By Wolves) se prezintă drept Lamia, dar oare ar putea fi, de fapt, o glumă? Iată care-i legătura cu mitologia antică.

Amanda Collins - Crescuți de lupi (HBO)
Amanda Collins – Crescuți de lupi (HBO)

Crescuți de lupi se concentrează pe concepte științifice și religioase, cu personajul central Mama (Amanda Collin) funcționând ca un paradox tematic prin dezvăluirea numelui ei „real”. Mama este un android care a fost programat să pună bazele unei noi societăți umane pe Kepler-22B, dar planurile ei sunt încurcate când nava spațială Heaven, plină de oameni aparținând sectei mitraice, aterizează forțat pe planeta ei. În episodul 1 al serialului de la HBO, Mama se prezintă ca Lamia – numele unui monstru din mitologia greacă. Dacă Crescuți de lupi rămâne fidel poveștii lui Lamia, atunci androidul va evolua într-un adevărat personaj negativ. Cu toate acestea, este posibil ca referința trecătoare la mitologia greacă să fie pur și simplu o pistă narativă falsă sau poate chiar o glumă sarcastică a personajului.

Mama își spune presupusul nume real la finalul primului episod. Când membrii cultului mitraic – conduși de un comandant pe nume Marcus (Travis Fimmel) -ajung la așezarea lor și caută adăpost, androidul îi spune lui Campion să-i urmeze exemplul și să se poarte normal, probabil pentru ca grupul de oameni să-și vadă de treaba lor și să plece. Cu toate acestea, mitraicii își dau seama rapid că mama este, de fapt, un android, dovadă fiind comportamentul ei rece. În ciuda situației jenante, Mama este de acord să le ofere adăpost pentru o seară și afirmă că numele ei este Lamia. În mitologia greacă, Lamia a fost o femeie frumoasă de care s-a îndrăgostit Zeus. Din gelozie, soția lui Zeus, Hera, îi ucide pe copiii lui Lamia, sau o face pe ea să-și ucidă copiii. Desfigurată de durere, Lamia se transformă  într-un monstru care-i vânează și mănâncă pe copiii altora. Având în vedere ceea ce se întâmplă în primele episoade din Crescuți de lupi, trimiterea la mitologia greacă pare să fie legată de natura dualistă a Mamei, atât ca protector, cât și ca monstru-android care poate distruge oamenii prin tehnologia ochilor și țipetele îngrozitoare.

Când Marcus și oamenii lui încearcă să-l răpească pe Campion, Mama îi elimină și reușește să pătrundă în Heaven, folosind tehnologia pentru a se deghiza în Marcus, apoi îi ucide pe toți cei care îi ies în cale, într-una dintre cele mai groaznice secvențe ale serialului. Referința Lamia intră atunci în joc, Mama se dovedește a fi o figură cu adevărat monstruoasă, împroșcând Heaven cu sânge roșu uman și răpind cinci copii mitraici.

Pentru Mama, conflictul pe care trebuie să-l depășească este conștiința ei vinovată. Având în vedere puterile ei imense, Mama ia în considerare posibilitatea că și-ar fi ucis din greșeală copiii din Gen-1. Pentru a evita orice probleme cu noii ei copii mitraici, ea decide să-și îndepărteze globii oculari care îi permit să devină o armă de temut. Până la sfârșitul episodului 3, însă, Mama descoperă că, de fapt, copiii au murit din cauza radioactivității.

În concluzie, deși în final Mama s-ar putea dovedi un monstru care să le facă rău copiilor, așa cum își închipuie grupul mitraic, până una-alta, referința inițială Lamia pare să nu fie decât o glumă a Mamei sau încercarea realizatorilor de a suscita conversații despre inspirația tematică a Mamei.

Q.V. Hough, ScreenRant, 11 septembrie