Franciza cu supereroi este reîmprospătată cu un studiu atent al traumei din copilărie, înainte ca luptele zgomotoase, generate de computer să iasă în prim plan.

Faceți cunoștință cu noii mutanți, care sunt la fel ca bătrânii mutanți … sau pe acolo. Noii Mutanți (The New Mutants) este un spin-off X-Men, bazat pe personajele artiștilor Marvel Comics Chris Claremont și Bob McLeod și sunt mai tineri decât figurile hirsute, cu gheare: Magneto, Wolverine și restul. Filmul prezintă în mod interesant o poveste de origine în termeni mai puțin convenționali decât de obicei. Aduce un fel de dimensiune de horror juvenil mitologiei mutante – sau poate doar amplifică horrorul juvenil, care a fost dintotdeauna implicit, dar mai puțin evident în poveștile despre supereroismul infantil și destinul pueril. Regizorul și co-scenaristul Josh Boone, binecunoscut pentru Sub aceeași stea (The Fault in Our Stars), este probabil adeptul ideii că superputerile sunt rezultatul unor defecte cosmologice groaznice.
Această nouă clasă absolventă este condusă de Dani Moonstar, o mutantă nativă Cheyenne, interpretată de actrița amerindiană Blu Hunt. Când Dani supraviețuiește unei furtuni supranaturale care îi nimicește familia din rezervație, ea se trezește încătușată de un pat într-o unitate medicală securizată, departe de casă. Medicul responsabil este Cecilia Reyes (o Alice Braga glacial de severă) și se pare că nu există alt personal. Ea o prezintă pe Dani celorlalți pacienți-studenți plictisiți și disprețuitori, pe parcursul unor sesiuni asemănătoare cu cei 12 pași de la alcoolicii anonimi, fiecare dintre ei având o superputere ca simptom al unui secret îngrozitor din trecutul lor.
Anya Taylor-Joy joacă rolul unei rusoaice cu numele scandalos Illyana Rasputin (de ce nu renunță pur și simplu la „Ras” și să termine cu asta?) care îi șoptește conspirativ păpușii-marionetă de mână pe care a purtat-o cu ea încă din copilărie. Maisie Williams este Rahne, din Scoția, care a fost traumatizată de bigoți cu un fel de precepte răzbunătoare urâte à la Abisul sufletului (Breaking the Waves) al lui Lars von Trier. Bobby, interpretat de Henry Zaga, este un tânăr brazilian chipeș, bogat și bine făcut, a cărui istorie sexuală probabil nu este tocmai o paradă a succeselor așa cum îi place să dea de înțeles, iar Charlie Heaton îl interpretează pe Sam, un băiat dintr-un oraș minier din Kentucky, de asemenea marcat de un eveniment familial catastrofal.
Toți cei cinci sunt atât de instituționalizați, încât, în ciuda atitudinii lor sfidătoare, de tipi dați naibii, au uitat să întrebe cu ce drept sunt ținuți acolo. Sunt arestați? Sunt internați într-un spital psihiatric? Sunt protejați de cineva? Dr. Reyes nu spune. Încet, cvintetul începe să se împace cu ideea că puterile lor au origini pe care sunt încurajați să le suprime, nu să le examineze și că tot ceea ce li se întâmplă este rezultatul unei răni psihice. Și trebuie să-și pună întrebarea: sunt persoane bune sau rele?
În cele din urmă, poate în mod inevitabil, Noii mutanți se îndreaptă spre gigantica luptă generată de computer, care este un al treilea act imperativ pentru filmele de acest gen, dar nu înainte să ni se ofere niște confruntări interesante, relaxate în stil Zbor deasupra unui cuib de cuci (One Flew Over the Cuckoo’s Nest)… sau mai bine spus zbor deasupra unui cuib de mutanți. Acest film nu este o capodoperă, dar franciza a suferit o mutație… minoră.
Peter Bradshaw, The Guardian, 4 septembrie
Cred că am scăpat basma curată de data asta.
LikeLike
Prima oară am fost din reader,.
M-am uitat cu mare atenție pe pagina originală, nu pe reader. Nu l-am observat. Ori sunteti o femeie foarte voluntară care m-a pedepsit deja, ori m-ați păcălit. Oricum ar fi, sunteti cititorul meu 100 și mulțumesc.
LikeLike
Pentru două persoane unite în cuget și-n simțiri din punct de vedere politic, tare rău ne mai intelegem unul pe celalalt. 🙂 Link-ul catre blogul dumneavoastra e la postarea cu titlul Chris Evans are un indemn pentru noi toti: Votați! Sper ca n-ati cautat link-ul la Noii Mutanți… Ce legatura are politica cu Mutanții? … poate doar daca ne gandim că toate partidele astea care se trag din originalul PSD au suferit mici mutatii, dar in esență sunt aceeași Mărie cu altă pălărie. 🙂 Sau cum spuneți dumneavoastra: Ce se naște din pisică șoareci mănâncă.
LikeLike
“două persoane unite în cuget și-n simțiri” – mă simt tare nasol. Superficial – îmi dau doar acest calificativ. Îmi pare rău că v-am dezamăgit.
LikeLike
Nu trebuie sa va simtiti nasol. Nu asta era ideea. Si nu m-ati dezamagit deloc. As fi dezamăgită… nu, rănită, daca ați deveni brusc PSD-ist. 🙂 Ceea ce n-o sa se intâmple, asa ca totul e bine. Apropo, v-a placut ideea cu mutantii PSD-isti? Cu “superputeri” gen coruptie, mitomanie, hoție? Ati putea scrie un articol pe tema asta. 🙂 Da, știu, sunt nostima. 🙂
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc. Nu voi deveni pesedist, rămân pe Lista Neagră. Parole d’honneur.
Sigur că ideea este bună, dar e doar un comentariu. Mi-a plăcut foarte mult pagina pe care ați scris-o dvs. Ar trebui să o faceți mai des. Aveți vervă. Ăștia, cât de tâmpiți sunt, oricând, oricum, puteți scoate un pamflet. Eu dau mereu o notă gravă fiindcă așa vreau și, de fapt, sunt lucruri grave. Dar încerc, mai totdeauna, dacă-mi iese, să strecor și o glumă.
La urma urmelor, sunteti la curent cu filme/seriale. De ce nu faceți propria cronică. Un alt unghi de vedere, eventual fără să citiți ce s-a scris deja. Citiți pe urmă, să vedeți dacă nu dublați o altă opinie.
Demult, am trimis un articol în america. Idee complet nouă, originală. La două zile după ce expediasem plicul, am găsit ceva similar într-o carte. M-am ofticat. Dar soluțiile erau distincte. Le-am calculat, a mea era superioară ca performanțe. Mi-au publicat-o, cititorii mi-au votat-o cea mai bună din numărul respectiv. Oricum, în lume există doar două soluții la problema respectivă – a mea și cealaltă. Nu-i știu autorul, era salariat al unei mari companii americane.
V-am dat exemplul pentru că în zona de politică, bârfă, filme, este ușor să regăsești ce scrii și la altcineva. Mereu găsesc ceva ce am scris sau doar am gândit în comentariile altora.
Ați băgat spaima în mine – am recitit de două ori comentariul.
LikeLiked by 1 person
Eu am o vorba: Writers write, translators translate. ‘Nuff said! 🙂 Apropo de spaime, acum nu trebuie sa va apucati sa-mi cititi blogul. Ar fi pierdere de timp de vreme ce nu va pasioneaza filmele. Un like de incurajare e de ajuns. 🙂 Promit sa va atrag atentia daca imi mai ridica vreo vedeta mingea la fileu.
LikeLiked by 2 people
Nu știi dacă poți face ceva, decât după ce încerci.
LikeLiked by 1 person
Nice
LikeLike