Franciza cu supereroi este reîmprospătată cu un studiu atent al traumei din copilărie, înainte ca luptele zgomotoase, generate de computer să iasă în prim plan.

Maisie Williams, Henry Zaga, Blu Hunt, Charlie Heaton and Anya Taylor-Joy (Foto: Fox) Noii mutanți New Mutants
Maisie Williams, Henry Zaga, Blu Hunt, Charlie Heaton and Anya Taylor-Joy (Foto: Fox)

Faceți cunoștință cu noii mutanți, care sunt la fel ca bătrânii mutanți … sau pe acolo. Noii Mutanți (The New Mutants) este un spin-off X-Men, bazat pe personajele artiștilor Marvel Comics Chris Claremont și Bob McLeod și sunt mai tineri decât figurile hirsute, cu gheare:  Magneto, Wolverine și restul. Filmul prezintă în mod interesant o poveste de origine în termeni mai puțin convenționali decât de obicei. Aduce un fel de dimensiune de horror juvenil mitologiei mutante – sau poate doar amplifică horrorul juvenil, care a fost dintotdeauna implicit, dar mai puțin evident în poveștile despre supereroismul infantil și destinul pueril. Regizorul și co-scenaristul Josh Boone, binecunoscut pentru Sub aceeași stea (The Fault in Our Stars), este probabil adeptul ideii că superputerile sunt rezultatul unor defecte cosmologice groaznice.

Această nouă clasă absolventă este condusă de Dani Moonstar, o mutantă nativă Cheyenne, interpretată de actrița amerindiană Blu Hunt. Când Dani supraviețuiește unei furtuni supranaturale care îi nimicește familia din rezervație, ea se trezește încătușată de un pat într-o unitate medicală securizată, departe de casă. Medicul responsabil este Cecilia Reyes (o Alice Braga glacial de severă) și se pare că nu există alt personal. Ea o prezintă pe Dani celorlalți pacienți-studenți plictisiți și disprețuitori, pe parcursul unor sesiuni asemănătoare cu cei 12 pași de la alcoolicii anonimi, fiecare dintre ei având o superputere ca simptom al unui secret îngrozitor din trecutul lor.

Anya Taylor-Joy joacă rolul unei rusoaice cu numele scandalos Illyana Rasputin (de ce nu renunță pur și simplu la „Ras” și să termine cu asta?) care îi șoptește conspirativ păpușii-marionetă de mână pe care a purtat-o ​​cu ea încă din copilărie. Maisie Williams este Rahne, din Scoția, care a fost traumatizată de bigoți cu un fel de precepte răzbunătoare urâte à la Abisul sufletului (Breaking the Waves) al lui Lars von Trier. Bobby, interpretat de Henry Zaga, este un tânăr brazilian chipeș, bogat și bine făcut, a cărui istorie sexuală probabil nu este tocmai o paradă a succeselor așa cum îi place să dea de înțeles, iar Charlie Heaton îl interpretează pe Sam, un băiat dintr-un oraș minier din Kentucky, de asemenea marcat de un eveniment familial catastrofal.

Toți cei cinci sunt atât de instituționalizați, încât, în ciuda atitudinii lor sfidătoare, de tipi dați naibii, au uitat să întrebe cu ce drept sunt ținuți acolo. Sunt arestați? Sunt internați într-un spital psihiatric? Sunt protejați de cineva? Dr. Reyes nu spune. Încet, cvintetul începe să se împace cu ideea că puterile lor au origini pe care sunt încurajați să le suprime, nu să le examineze și că tot ceea ce li se întâmplă este rezultatul unei răni psihice. Și trebuie să-și pună întrebarea: sunt persoane bune sau rele?

În cele din urmă, poate în mod inevitabil, Noii mutanți se îndreaptă spre gigantica luptă generată de computer, care este un al treilea act imperativ pentru filmele de acest gen, dar nu înainte să ni se ofere niște confruntări interesante, relaxate în stil Zbor deasupra unui cuib de cuci (One Flew Over the Cuckoo’s Nest)… sau mai bine spus zbor deasupra unui cuib de mutanți. Acest film nu este o capodoperă, dar franciza a suferit o mutație… minoră.

Peter Bradshaw, The Guardian, 4 septembrie