În episodul „Strange Case” al serialului de la HBO, Lovecraft Country o vedem pe Ruby dobândind o nouă putere șocantă și importantă, care are potențialul de a schimba totul.

Ruby (Wumni Mosaku) / Hilary - Lovecraft Country (HBO)
Ruby (Wumni Mosaku) / Hilary – Lovecraft Country (HBO)

În Lovecraft Country, episodul 5, Ruby (Wunmi Mosaku) a dobândit puterea de a se preschimba într-o femeie albă, pe nume Hilary. Serialul creat de Misha Green nu ezită să ne ofere întorsături de situație la tot pasul. În cel mai recent episod, „Strange Case”, evident o trimitere la nuvela lui Robert Louis Stevenson „The Strange Case Of Dr. Jekyll And Mr. Hyde”, a fost adăugat un element nou, care îi oferă lui Ruby capacitatea să iasă în lume ca femeie albă, în loc de femeie de culoare.

În timp ce episodul în sine a fost plin de întorsături de situație, adăugarea poțiunii i-a oferit lui Ruby tot ce și-a dorit vreodată; i-a deschis, de asemenea, posibilitatea de a asista la severitatea rasismului în spatele ușilor închise. Ea folosește inițial această nouă putere pentru câștigul personal, totuși descoperă rapid că o poate folosi pentru a face orice dorește și a se răzbuna pe rasiști, violatori și pe oricine altcineva care își alege drept victimă o persoană de culoare. Horrorul lovecraftian a atins un nou nivel de popularitate în ultimii ani, cu adaptări variind de la Color Out Of Space regizat de Richard Stanley, la Underwater de William Eubank. Fiecare a preluat din mitologia lovecraftiană, dar Lovecraft Country profită de ocazie pentru a crea o poveste cu impact despre viețile persoanelor de culoare, în care numeroasele elemente din ficțiunea lui Lovecraft sunt adaptate pentru a servi drept coloana vertebrală perfectă pentru horrorul social avangardist.

Wunmi Mosaku – Lovecraft Country (HBO)

Noua putere a lui Ruby este o un element nou, monumental pentru serialul HBO, cu potențialul de a crea o poveste mai complexă și mai precisă din punct de vedere istoric despre relațiile interrasiale din Statele Unite. Poțiunea ar putea fi folosită în beneficiul lui Atticus (Jonathan Majors) și Letitia (Jurnee Smollett), permițându-le să intre în spații destinate numai persoanelor albe și să-i ajute să-și extindă căutarea indiciilor despre misterioșii Fii ai lui Adam, fără teama de ofițeri de poliție și cetățeni rasiști, așa cum am văzut în primul episod. Noua putere a lui Ruby ar putea juca un rol major în episoadele viitoare, mai ales având în vedere parteneriatul ei cu Christina, care ne-a uimit cu dezvăluirea că folosește poțiunea pentru a se transforma în William.

Ce ar putea însemna noua putere a lui Ruby pentru serial

Până acum, poțiunea a fost folosită doar de către Ruby pentru a lua forma unei femei albe. Cu toate acestea, poțiunea deschide portița spre nenumărate posibilități de folosire a acestei magii, dincolo de demersurile lui Ruby și ale lui Christina. De exemplu, este posibil ca Atticus și Leti s-o folosească pentru a găsi mai multe pagini lipsă sau pentru a găsi un traducător de încredere pentru textul criptic. Nu-i total exclus ca un alt membru al Fiilor lui Adam să aibă cheia înțelegerii limbii respective, dar apropierea de el ar putea fi principala dificultate, indiferent de relația de rudenie a lui Atticus cu Titus Braithwhite.

În timp ce puterile oferite de poțiune pot părea un dar, i-ar putea aduce mai mult rău decât bine lui Ruby. Ea încearcă în mod activ să-și sprijine comunitatea, dar „Strange Case” ne arată că noua ei abilitate de a lua forma lui Hilary, poate s-o corupă moral. După ce Tamara – noua angajată de culoare la magazinul universal – îi mărturisește lui Hilary (Ruby) că nu are studii înalte și nici nu a urmat cursuri la centrul Frederick Douglass, ea o tratează cu un dispreț rece și îi spune că trebuie să se străduiască mai mult pentru a-și reprezenta rasa. Acest lucru o pune pe Ruby în aceeași poziție cu celelalte femei albe rasiste de care s-a lovit întreaga viață și face aluzie la potențialul poțiunii de a o corupe în întregime.

Pe de altă parte, când managerul magazinului universal încearcă s-o violeze pe Tamara, Ruby răspunde folosind privilegiul de femeie albă al lui Hilary ca un avantaj și se răzbună pe el. Actul ei de răzbunare dovedește că utilizează puterea atât în avantajul ei, cât și în beneficiul altora, și nu se va opri de la nimic pentru a asigura siguranța comunității sale. Nu suntem siguri, însă, dacă Ruby se va mai folosi vreodată de această putere. Chiar și așa, Lovecraft Country a transmis un mesaj puternic, permițând unui personaj să existe simultan atât în spațiul populat de albi, cât și în cel populat de negri, într-un moment crucial din istoria americană.

Marian Philips, ScreenRant, 17 septembrie