George Clooney nu este străin de filmele care se petrec în spațiu. După ce a jucat în Solaris al lui Steven Soderbergh și în filmul laureat cu Oscar Gravity: Misiune în spațiu, al lui Alfonso Cuarón, Clooney încearcă acum să își creeze propria epopee spațială, ca vedetă și regizor al viitorului film Netflix The Midnight Sky, bazat pe romanul „Good Morning, Midnight” de Lily Brooks-Dalton. Într-o primă previzualizare a filmului publicată de Vanity Fair, Clooney descrie proiectul  drept o combinație GravityThe Revenant: Legenda lui Hugh Glass, menționând „Nu-i o alăturare firească, deci a fost o echilibristică constantă”.

Citește și: Cerul de la miezul nopții: O dramă apocaliptică

Nu este întâmplător că Midnight Sky al lui Clooney seamănă cu filmul epic de aventuri al lui  Alejandro González Iñárritu The Revenant, deoarece scenariul a fost scris de Mark L. Smith, scenaristul lui The Revenant. Clooney joacă în film rolul lui Augustine, un om de știință bolnav de cancer, care încearcă să împiedice un grup de astronauți să se întoarcă pe Pământ, după ce o catastrofă globală distruge planeta. Augustine și un copil pe nume Iris (Caoilinn Springall) sunt ultimii supraviețuitori. Astronauții sunt interpretați de Felicity Jones, David Oleyowo, Tiffany Boone, Kyle Chandler și Demián Bichir.

Felicity Jones - The Midnight Sky (Netflix)
Felicity Jones – The Midnight Sky (Netflix)

„Nu a fost pandemia și nu am dat foc întregii Coaste de Vest”, a spus Clooney pentru Vanity Fair în legătură cu decorul său post-apocaliptic care reflectă lumea reală. „Adică, imaginea pe care o prezentăm despre Pământ [în film] nu arată atât de diferit față de imaginea prin satelit a Coastei de Vest în momentul de față. Este science fiction, care, din păcate, este mai puțin fictiv pe zi ce trece.”

Partea The Revenant a scenariului începe atunci când Augustine și fata sunt forțați „să se aventureze prin aerul din ce în ce mai toxic și peisajul arctic care se topește pentru a ajunge la un observator, care are o stație de comunicații suficient de puternică pentru a contacta nava spațială.” Între timp, astronauții au pornit în propria aventură, adoptând o traiectorie mai scurtă în călătoria lor către Pământ. Rolul din Gravity l-a pregătit pe Clooney pentru provocările regizării unei epopei spațiale.

„Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat despre spațiu, lucrând cu Alfonso, este că, odată ce te afli în lumea antigravitațională, nu există nord și sud sau est și vest, deoarece acestea sunt inexistente în spațiu. Sus nu este sus și jos nu este jos”, a spus Clooney. „Deci, aparatul de filmat poate fi cu susul în jos, personajele pot fi cu capul în jos și este greu de făcut, pentru că rotești constant aparatul de filmat și speri că nu exagerezi, astfel încât să-i faci pe toți să amețească. Alfonso a făcut-o cu măiestrie”.

The Midnight Sky va debuta la Netflix undeva prin decembrie.

Zack Sharf, IndieWire, 25 septembrie