Crescuți de lupi noul serial de la HBO creat de Ridley Scott și Aaron Guzikowski, are în centrul intrigii un ordin religios cunoscut sub numele de mitraic, care se bazează pe precepte romane din realitate. În timp ce începutul serialului se concentrează în mare parte pe o pereche de androizi care cresc un grup de copii pentru a forma o societate fără Dumnezeu, după ce a sosit Arca care i-a adus pe ultimii mitraici, importanța religiei lor a continuat să crească, lăsându-ne să aruncăm priviri fugare asupra Ordinului, convingerilor sale, ierarhiei și modului în care funcționează.

Ordinul mitraic este inspirat din realitate

Religia mitraică din serial este inspirată de un cult religios antic, din epoca romană. Un zeu cunoscut sub numele de Mitra, provenit din cultura persană, a devenit popular la apogeul Imperiului Roman, în special printre soldați. Cultul era foarte misterios și toate ritualurile și obiceiurile sale erau ținute secrete față de cei din afară. În plus, era interzis să se scrie orice despre ele și, din această cauză, se știu puține despre practicile lor.

Citește și: Crescuți de lupi – Finalul sezonului 1 explicat

Cultul roman venera mai mulți zei, inclusiv zeul soarelui Sol și Mitras. Cu toate acestea, cei doi zei erau adesea venerați împreună ca „Sol Invictus”, soarele cuceritor. În Crescuți de lupi, cultul mitraic este monoteist și se închină doar lui Sol, zeului luminii. Acesta este motivul pentru care poartă emblema solară pe robe. De asemenea, poartă pandantive reprezentând un soare la gât, la fel cum creștinii poartă o cruce.

Crescuți de lupi (HBO)
Crescuți de lupi (HBO)

Influențe ale romano-catolicismului în religia mitraică

Mitraismul, atât cultul roman antic, cât și religia din Crescuți de lupi, creează o legătură directă cu creștinismul, în special cu romano-catolicismul. Multe dintre practicile timpurii ale mitraicilor au fost adoptate de creștini. La fel ca Mitras, Isus este asociat cu lumina și soarele. În plus, ziua de naștere a lui Mitras a fost 25 decembrie, zi care a fost adoptată pentru a sărbători nașterea lui Isus, chiar dacă erudiții îi plasează nașterea în primăvară sau vară. 25 decembrie coincide, de asemenea, cu festivalul de iarnă Saturnalia, fiind o perioadă convenabilă a anului pentru sărbătoare.

Citește și: Crescuți de lupi: Cine-i profetul mitraic

Mitraicii antici practicau un ritual care implica pâinea și vinul, un ritual adoptat de primii creștini și care a devenit cunoscut sub numele de împărtășanie. În Crescuți de lupi sezonul 1, episodul 2, „Pentagram”, lui Caleb și Mary li se oferă o turtiță rotundă și o băutură dintr-un potir de argint, probabil vin. Acesta este un ritual asociat acum cu catolicismul, dar a fost folosit de mitraici înaintea lor. La fel ca creștinismul, mitraismul promite mântuire personală în această viață și în cea viitoare. De fapt, în 1882, istoricul Ernest Renan sugera că, dacă creștinismul nu s-ar fi răspândit în Imperiul Roman, mitraismul ar fi făcut-o. Majoritatea savanților moderni nu sunt de acord, dar este o idee interesantă care l-ar fi putut fascina pe creatorul serialului, Aaron Guzikowski când a pus la cale Crescuți de lupi.

Imagistica creștină și mitraismul

În Crescuți de lupi, mitraismul este clar inspirat de imagistica creștină. Robele pe care le poartă adulții și cele purtate de copii au o asemănare izbitoare cu cele purtate de preoții romano-catolici și de copiii de altar. Ei poartă embleme solare în loc de cruci și se ghidează după o carte de scripturi, lucru diferit față de mitraismul antic, care își păstra tainele private și ritualurile secrete, fără să le menționeze în scris. De fapt, orice abatere de la regula asta se solda cu o condamnare la moarte.

Citește și: Crescuți de lupi: Ce înseamnă numele ”real” al mamei

Mitraicii din epoca romană nu ar fi arătat atât de multe din simbolistica lor lumii întregi. O mare parte din ceea ce se știe despre ei provine din explorarea unei camere secrete cunoscute sub numele de Mitraeum, în care au fost găsite imagini și inscripții care oferă doar o privire superficială asupra funcționării cultului. Este clar că pentru Crescuți de lupi, este puțin probabil ca o societate secretă să încerce să pună stăpânire pe lume și să curețe pământul de toți necredincioșii, așa că au fost adoptate și anumite elemente ale creștinismului pentru a crea o religie fundamentalistă care să se dedea la așa ceva.

Sol este singurul zeu adevărat al mitraicului monoteist din Crescuți de lupi. Sol înseamnă „soare” în latină, deci Sol este zeul soarelui sau „lumina”. Sol se bazează pe zeul în care credea mitraicul Romei antice, cunoscut sub numele de Sol Invictus, „soarele cuceritor”. Pentru a-și cinsti zeul, mitraicii poartă embleme în formă de soare pe haine și fiecare membru are un pandantiv pe care îl poartă la gât.

Este interesant faptul că se crede că Sol vorbește uneori cu adepții devotați. Individul care a violat-o pe Tempest susține că Sol i-a vorbit și l-a îndemnat s-o facă, deși nimeni nu îl crede. Caleb / Marcus (Travis Fimmel) pare, de asemenea, să audă o voce care a început să-i spună ce să facă. Dacă Sol există cu adevărat în universul Crescuți de lupi sau dacă ateii sunt cei care au dreptate, este încă un mister, la care probabil nu vom primi un răspuns niciodată.

Keith Deininger, ScreenRant, 25 septembrie