Episodul 6 „Ne vedem în Daegu” („Meet Me In Daegu”) al serialului de la HBO Lovecraft Country, trece dincolo de ororile din Statele Unite și ne oferă o incursiune în mitologia coreeană. Mai exact, miturile kumiho și mudang, cu care a venit în contact Atticus (Jonathan Majors), staționat în Coreea în timpul serviciului militar, la sfârșitul anilor 1940. Episodul se desprinde de fundamentul lovecraftian al serialului și se aventurează pe un teritoriu necartografiat, care ne dezvăluie, în cele din urmă, cine este Ji-Ah (Jamie Chung) și cum ar putea avea un rol în episoadele viitoare din Lovecraft Country.

În „Ne vedem în Daegu”, Ji-Ah, personajul principal, este asistentă medicală în devenire, care-i îngrijește pe soldații americani care luptă împotriva amenințării comuniste. Mai întunecat decât însuși războiul, episodul prezintă un nou monstru – kumiho – precum și mudang-ul, care l-a invocat. În timp ce la suprafață Ji-Ah pare a fi o tânără inocentă, fană a lui Judy Garland, care încearcă să găsească bucurie într-o lume afectată de război, ea este, de fapt, o kumiho. După ce sfâșie un bărbat în timpul unui act sexual, aflăm că Ji-Ah trebuie să ia 99 de suflete.

Jamie Chung - Lovecraft Country (HBO)
Jamie Chung – Lovecraft Country (HBO)

În mitologia coreeană, kumiho este o vulpe cu nouă cozi care devine așa după ce a trăit mii de ani. La fel ca Ji-Ah, are puterea de a se transforma într-o femeie frumoasă pentru a-i seduce pe bărbați. În mod obișnuit, kumiho ia inima victimelor. Când Ji-Ah întreține relații sexuale cu una dintre victimele sale, apar cele nouă cozi, care sfâșie persoana și-i ia amintirile, ceea ce poate fi o referință directă la sufletul unei persoane. Kumiho are o istorie mai profundă în folclorul chinezesc și japonez, dar monstrul este mult mai brutal și oribil decât în mitologia coreeană. Oricum, indiferent de regiune, mitul este legat crucial de moarte.

Mitologia tradițională coreeană ar sugera că Ji-Ah nu a fost niciodată o ființă umană, ci o vulpe care s-a transformat după mii de ani într-o kumiho și este acum destinată să seducă oamenii pentru inimile și sufletele lor. Doar că sfârșitul episodului dezvăluie un element complet nou. Conform mitologiei coreene, mudang este un șaman feminin care are puterea de a invoca creaturi puternice, cum ar fi kumiho. Mama lui Ji-Ah îi cere mudang-ului să o ajute să se răzbune împotriva bărbaților care au atacat-o brutal pe fiica ei. Prin urmare, kumiho a fost invocată de mudang pentru ca folosindu-se de frumusețea lui Ji-Ah să ia sufletele a 99 de bărbați malefici, pentru a o răzbuna pe adevărata Ji-Ah și a o aduce înapoi la mama ei. Asta înseamnă că Lovecraft Country folosește o interpretare modernă a mitologiei coreene, transformând creatura într-un blestem pus pe Ji-Ah.

Marian Phillips, ScreenRant, 24 septembrie