Episodul 6 „Ne vedem în Daegu” („Meet Me In Daegu”) al serialului de la HBO Lovecraft Country, trece dincolo de ororile din Statele Unite și ne oferă o incursiune în mitologia coreeană. Mai exact, miturile kumiho și mudang, cu care a venit în contact Atticus (Jonathan Majors), staționat în Coreea în timpul serviciului militar, la sfârșitul anilor 1940. Episodul se desprinde de fundamentul lovecraftian al serialului și se aventurează pe un teritoriu necartografiat, care ne dezvăluie, în cele din urmă, cine este Ji-Ah (Jamie Chung) și cum ar putea avea un rol în episoadele viitoare din Lovecraft Country.
În „Ne vedem în Daegu”, Ji-Ah, personajul principal, este asistentă medicală în devenire, care-i îngrijește pe soldații americani care luptă împotriva amenințării comuniste. Mai întunecat decât însuși războiul, episodul prezintă un nou monstru – kumiho – precum și mudang-ul, care l-a invocat. În timp ce la suprafață Ji-Ah pare a fi o tânără inocentă, fană a lui Judy Garland, care încearcă să găsească bucurie într-o lume afectată de război, ea este, de fapt, o kumiho. După ce sfâșie un bărbat în timpul unui act sexual, aflăm că Ji-Ah trebuie să ia 99 de suflete.

În mitologia coreeană, kumiho este o vulpe cu nouă cozi care devine așa după ce a trăit mii de ani. La fel ca Ji-Ah, are puterea de a se transforma într-o femeie frumoasă pentru a-i seduce pe bărbați. În mod obișnuit, kumiho ia inima victimelor. Când Ji-Ah întreține relații sexuale cu una dintre victimele sale, apar cele nouă cozi, care sfâșie persoana și-i ia amintirile, ceea ce poate fi o referință directă la sufletul unei persoane. Kumiho are o istorie mai profundă în folclorul chinezesc și japonez, dar monstrul este mult mai brutal și oribil decât în mitologia coreeană. Oricum, indiferent de regiune, mitul este legat crucial de moarte.
Mitologia tradițională coreeană ar sugera că Ji-Ah nu a fost niciodată o ființă umană, ci o vulpe care s-a transformat după mii de ani într-o kumiho și este acum destinată să seducă oamenii pentru inimile și sufletele lor. Doar că sfârșitul episodului dezvăluie un element complet nou. Conform mitologiei coreene, mudang este un șaman feminin care are puterea de a invoca creaturi puternice, cum ar fi kumiho. Mama lui Ji-Ah îi cere mudang-ului să o ajute să se răzbune împotriva bărbaților care au atacat-o brutal pe fiica ei. Prin urmare, kumiho a fost invocată de mudang pentru ca folosindu-se de frumusețea lui Ji-Ah să ia sufletele a 99 de bărbați malefici, pentru a o răzbuna pe adevărata Ji-Ah și a o aduce înapoi la mama ei. Asta înseamnă că Lovecraft Country folosește o interpretare modernă a mitologiei coreene, transformând creatura într-un blestem pus pe Ji-Ah.
Marian Phillips, ScreenRant, 24 septembrie
Faine basmele si legendele chinezesti, evreesti crestinesti si islamice. O sursa si resursa infinita de inspiratie pentru creatorii de imagini iluzorii miscatoare, create din lumini, umbre si culoare, inducând constiintele copiilor inocenti în EROARE.
O saptamâna sublima, cu împliniri reale, bucurii, pace si Lumina Divina !
LikeLike
Comentariul este negativ, dar imi multumiti. Pentru ce? 🙂 Iar copiii trebuie invatati sa faca diferenta intre fictiune si realitate. Nu televizorul e de vina, ci educatia primita de la parinti.
LikeLike
Comentariile mele, pe toate blogurile, indiferent de proprietar, au fost, sunt si vor fi etern, doar pozitive, iar un visator optimist, tânar, nelinistit, credincios, frumos, bogat, iubitor si milos nu poate fi negativist si/sau pesimist . 🙂 ))
LikeLike
Mai cititi o data ce-ati scris. Incepeti prin a fi incantat de basmele si legendele popoarelor, dupa care deplangeti efectul negativ – subliniez negativ – pe care serialele TV, inspirate de aceste legende, le au asupra copiilor. Credeti ca nu sunt in stare sa citesc printre randuri?
LikeLike
Îmi plac enorm de mult “EvEle” inteligente, mai ales în sportul alb, când îmi ridica mingea la fileu, ori, când reusesc câte un AS …de pica. 🙂
LikeLike