Crescuți de lupi (Raised by Wolves) Episodul 10, intitulat „Începutul”, încheie primul sezon al serialului HBO într-un mod interesant și șocant.

Crescuți de lupi (HBO)
Crescuți de lupi (HBO)

Steve Weintraub, de la Collider, a stat de vorbă recent cu creatorul serialului Crescuți de lupi, Aaron Guzikowski și, în timpul interviului, a lămurit unele dintre cele mai mari mistere ale finalei.

Amanda Collin - Crescuți de lupi (HBO)
Amanda Collin – Crescuți de lupi (HBO)

Finalul se concentrează în primul rând pe Mama (Amanda Collin) care se pregătește să nască copilul din interiorul ei, despre care crede că a fost pus acolo de Creator, în timp ce interacționau în programul AR (realitate augmentată – îmbinare a lumii reale cu imagini generate pe calculator) al navei Mitraice prăbușite. În timpul acestei „interacțiuni”, creatorul i-a spus Mamei că noul ei copil este misiunea, iar copiii umani erau doar „practică” pentru abilitățile parentale ale ei și ale Tatălui. Apoi urmează scena șocantă a nașterii.

Amintindu-ne de scena emblematică a lui Ridley Scott din Alien, în care extraterestrul perforează toracele gazdei, Mama naște în sfârșit copilul din interiorul ei pentru a afla că nu este deloc uman. Este o siluetă de țipar, asemănătoare unui șarpe care are capacitatea de a zbura ca și cum ar înota într-un ocean – un amestec de material organic și tehnologie care iese din cavitatea bucală a Mamei într-o scenă tulburătoare, cască o gură plină de dinți ascuțiți și apoi începe să sugă, conectat la burtica Mamei.

Crescuți de lupi (HBO)
Crescuți de lupi (HBO)

Mama și Tata decid apoi să urce în navetă și să o conducă direct spre centrul planetei, unde speră să distrugă creatura înainte ca aceasta să poată provoca rău celorlalți. Avem senzația că pier, dar după ce trec prin miezul ca lava al planetei, ies în partea cealaltă, în Zona Tropicală despre care personajele au discutat tot sezonul. Mama și Tata sar din navetă înainte ca acesta să se prăbușească, iar copilul-șarpe – acum crescut exponențial ca dimensiune – iese din vehicul și se îndepărtează șerpuind prin aer.

Probabil ați observat că ”bebelușul” mamei seamănă izbitor cu scheletul uriaș de șarpe pe care îl găsesc ea și copiii la începutul sezonului, iar în timpul interviului, Guzikowski confirmă că nu este o coincidență:

„Este aceeași rasă de șarpe cu unele diferențe. Este o versiune hibridă a acestuia. Da, există cu siguranță o conexiune acolo. Cu siguranță … ADN-ul este comun. Dar este un pic diferit, deoarece acesta provine de la Mama, așa că are unele atribute pe care șerpii care au existat inițial pe planetă nu le au.”

Guzikowski confirmă aici că acești șerpi au existat inițial pe această planetă și oricine ar fi impregnat-o pe Mama, probabil dorește să readucă această specie pe Kepler-22b. Cât despre cine este responsabil de impregnarea Mamei, Guzikowski, cum era de înțeles, n-a dat un răspuns, dar a intrat în detaliu despre cum s-a întâmplat:

„Nu pot spune cine. Pot spune cum. Cred că a fost impregnată digital în timp ce se afla în simulare. Având în vedere faptul că este un model atât de avansat, doar primind instrucțiunile despre cum să construiască ceva în interiorul ei… este ca o imprimantă 3D. Și dacă Mama poate obține materialele – în acest caz, unul dintre materiale este plasma, sângele uman – pentru a construi acest lucru, poate fi făcut într-un mod foarte diferit față de o ființă umană care ar crea un copil. Practic, Mama ar putea construi orice înăuntrul ei dacă i s-ar oferi instrucțiunile adecvate și materialele necesare.”

Unul dintre misterele majore de-a lungul acestui prim sezon a fost planeta însăși. În final aflăm că au mai existat oameni aici și Paul descoperă desene rupestre care par să descrie evenimente care s-au întâmplat când au sosit aici Mama și Tata, doar că au fost desenate cu mult înainte. Guzikowski sugerează că mai sunt multe de dezvăluit:

„Aceasta nu este o planetă virgină așa cum urmează să descoperim. A existat o civilizație aici. Și vedem imagini care sugerează oarecum că evenimente despre care știm că s-au întâmplat acum 13 ani, sunt înfățișate într-o peșteră, într-un desen realizat acum câteva sute de mii de ani. Cum este posibil? Scena ridică o astfel de întrebare, dar nu pot să răspund”.

Apropo de planetă, avem, de asemenea, scena în care se „zboară prin centru doar pentru a ieși în partea cealaltă”, lucru care se întâmplă cu Mama, Tata și copilul-șarpe. Guzikowski n-a dezvăluit prea multe, cu excepția faptului că această planetă are atribute care sunt foarte diferite de Pământ:

„Poți să iei în considerare posibilitățile supranaturale și apoi să iei în considerare alte lucruri care ar putea juca un rol aici și care ar face acest lucru posibil. Pentru că ne întrebăm „Bine, aceasta este o planetă, dar ce știm despre planete?” Și aplicăm toate aceste cunoștințe la această planetă. Dar această planetă este foarte, foarte departe de Terra și poate avea atribute pe care planeta noastră nu le are, în ciuda faptului că este o planetă propice vieții și aparent, pare să aibă multe în comun cu Pământul”.

Creatorul serialului a continuat prin a descrie Kepler-22b ca o planetă gen „casă bântuită”, făcând aluzie la multe alte mistere ascunse:

„Dar asta este la suprafață. Așa cum am spus, această planetă este cam ca o casă bântuită și are o grămadă de secrete, de care oamenii care tocmai s-au mutat, încă nu sunt încă conștienți. Deci cred că asta explică ceea ce se întâmplă aici? Faptul că au trecut prin mijloc și au ieșit în cealaltă parte. Dar, din nou, amintesc că nu este ca planeta Pământ, în sensul că este evident imposibil să faci o călătorie prin mijlocul lui.”

Cum rămâne cu zona tropicală atunci? Știm că ceva de acolo împiedică navele să aterizeze direct pe ea, dar știm, de asemenea, că, în cele din urmă, toată lumea încearcă să ajungă acolo – iar acum zona este locuită de Mama, Tata și monstrul copil-șarpe:

„Știm că este cel mai roditor loc de pe planetă, cel puțin așa crede toată lumea. Se pare că oricine este capabil să-și înfigă steagul aici și să revendice zona tropicală cu adevărat poate deveni, pentru totdeauna, forța dominantă de pe Kepler-22b. Toți acești oameni care vin pe Kepler știu asta destul de bine, așa că încearcă să pună mâna pe zona tropicală. Deși, desigur, zona tropicală are și acest alt atribut ciudat – câmpul electromagnetic care împiedică pe oricine să aterizeze direct aici, ceea ce ridică, de asemenea, întrebări despre diferitele părți ale planetei, despre vocea pe care o aud unii și lucruri de genul acesta și cum toate acestea ar putea interacționa între ele.”

O întorsătură de situație majoră care are loc la sfârșitul episodului final este sosirea unei noi nave cu atei, care se confruntă cu Marcus (Travis Fimmel) – care este acum pe deplin convins că îndeplinește profeția lui Sol. Guzikowski a dezvăluit în interviu că nava aparține de fapt mitraicilor, dar ateii au furat-o:

Crescuți de lupi (HBO)
Crescuți de lupi (HBO)

„A fost deturnată în timp ce era în construcție pe Pământ, astfel încât oamenii de la bordul navei sunt de fapt atei, dar în ceea ce privește tehnologia, este mai mult mitraică.”

Guzikowski lucrează deja la scenariul pentru Crescuți de lupi Sezonul 2, care a fost deja comandat de HBO. Dar creatorul a dezvăluit că al doilea sezon va schimba locația destul de semnificativ. A spus de asemenea că, în ceea ce privește serialul în ansamblu, nu numai că știe cum se termină, dar și cât va dura până când va ajunge acolo:

„Dacă aș fi forțat să trunchiez intriga, aceasta ar putea fi trunchiată. Dar sperăm că va fi o intrigă lungă de cinci, șase sezoane pentru întreaga idee, așa cum este schițată acum”.

Cât despre noi, atâta timp cât serialul rămâne al naibii de bizar, îl vom urmări.

Adam Chitwood, Collider, 1 octombrie