Bazat pe aventurile agentului secret adolescent creat de Anthony Horowitz, acest nou serial de la AXN este o șotie neobișnuită, plină de acțiune, care ne va satisface pe deplin nevoia de evadare din griul cotidian.

Alex Rider - AXN
Alex Rider – AXN

Se întâmplă – fac o simplă presupunere – să aveți chef de o mică distracție? Ați profita de ocazia unei aventuri ușurele care nu vă va epuiza resursele emoționale sau mintale la fel ca interacțiunile din lumea reală – în care consumarea unui minut de știri este ca și cum v-ați tăia singuri craca de sub picioare?

Da? Ei bine, avem vești bune: AXN ne răsplătește cu o adaptare în opt episoade a cărților best-seller ale lui Anthony Horowitz: Alex Rider. Această primă ieșire la rampă  se bazează pe cea de-a doua carte – Point Blanc – cu povestea de origine din prima carte inserată în așa fel încât să aflăm cu toții cum un școlar fără pretenții devine piatra de temelie pe care se sprijină o întreagă „subdivizie specializată a serviciului britanic de informații”. (Stormbreaker, aventura inaugurală, probabil că a fost evitată de mai marii TV ca urmare a versiunii de lungmetraj, lansată în 2006, care n-a avut succes. Întrucât acțiunea se învârte în jurul unui complot de a elibera un virus mortal în școli, trebuie că sunt fericiți că au ales volumul doi.)

Pentru cei care nu au avut plăcerea – sau care nu au crescut sau au interacționat cu copii cititori născuți după 1990 – Alex Rider (interpretat aici de Otto Farrant și care aduce rolului mult mai multe decât este scris în scenariul standard) este un James Bond adolescent. În cărți, el are abilități fizice nebunești și gadgeturi din abundență pentru a-l ajuta în misiunile sale, care au loc într-un ritm și într-o varietate de locații exotice (inclusiv în spațiu), presărate cu ticăloși cu planuri dintre cele mai malefice.

Alex este ceva mai matur în versiunea pentru televiziune, la fel ca – mai subtil – orice altceva. Există mult mai puține gadgeturi, iar relația dintre Alex și unchiul său Ian (este orfan în cărți și este îngrijit și instruit, fără să vrea, în tehnici de supraviețuire de „bancherul plictisitor” Ian, interpretat de Andrew Buchan) este stabilită înainte ca acesta din urmă să fie ucis la datorie, în slujba serviciilor secrete. Ca urmare, durerea lui Alex este o trăsătură reală și motivantă a serialului.

Ritmul acțiunii este, de asemenea, încetinit – deși există suficiente scene la viteză maximă și piese de decor interesante care să-ți mențină atenția trează. În momentul morții sale, unchiul Ian se afla pe urmele Point Blanc, o academie misterioasă pentru progeniturile cu probleme, sau poate pur și simplu problematice, ale miliardarilor. În special genul de miliardari care tot cad în puțurile lifturilor cu butoane holografice sau ajung într-o formă sau alta la un final prematur.

De ce are nevoie, cu adevărat, subdivizia specializată a serviciului britanic de informații, desigur, este un tânăr agent de spionaj care se poate infiltra la Point Blanc și poate afla ce se întâmplă cu adevărat. Dar cine? Dar cine? Din fericire, la conducerea agenției este Alan Blunt (Stephen Dillane), un om inteligent și practic. El vede că Alex este gata de acțiune datorită pregătirii în secret cu unchiul său și n-are nici o jenă să-l șantajeze pe băiatul reticent să accepte misiunea. Apar de niciunde protecția copilului pentru a-l lua în îngrijire și ofițerii de la imigrări  pentru a o deporta pe draga lui menajeră Jack Starlight (Ronke Adekoluejo) – care și-a amânat tăcută planurile de viață în urma suferinței lui Alex – și astfel Alex este cooptat.

Tot are nevoie, însă, de patru episoade pentru a-l aduce la Point Blanc, ceea ce este în concordanță cu ritmul ciudat a serialului și variațiile sale tonale. În mod clar își dorește să fie (din motive financiare, probabil, care, în mod obișnuit, înseamnă moartea eforturilor artistice), de toate pentru toți spectatorii, din toate categoriile de vârstă, de la fanii mai în vârstă ai cărților, mergând până la granița generației părinților lor. De exemplu, recuperarea de către Alex a unui telefon confiscat pentru cel mai bun prieten al său (un rol secundar greoi pentru Brenock O’Connor, cu care face tot ce poate) este urmată de o scenă dură de crimă, care este apoi urmată de o cursă pe bicicletă la viteză maximă, pe străzile suburbane. Dar până la sfârșitul episodului doi, eroul nostru adolescent este aruncat într-o dubă și torturat pentru informații. Uneori simți că te uiți la Jason Bourne: Anii Prunciei și alte ori la serialul Spooks.

Serialul va beneficia probabil de faptul că pe adulți nu-i țin curelele, în acest moment, pentru a face față la mai mult decât oferă. Cu puțin noroc, asta îi va oferi lui Alex Rider timp să prindă încredere în sine, pentru a decide cărui public se adresează și pentru a-și realiza pe deplin viziunea care se află la baza serialului.

Lucy Mangan, The Guardian, 4 iunie

Alex Rider are premiera la AXN azi, 6 octombrie, la ora 22:55. De ce atât de târziu, AXN??!!!