Serialul comedie romantică cu Lily Collins în rolul unei americane ambițioase care lucrează în capitala franceză, tocmai a fost lansat pe Netflix.

Emily in Paris (Netflix)
Emily in Paris (Netflix)

Noul serial Netflix, Emily în Paris, a fost înfierat aproape în unanimitate de critici, care au dezaprobat serialul și i-au avertizat pe francofili să stea departe de el.

Citește și: Lily Collins spune că a „greșit” vârsta personajului ei

Comedia romantică o are pe Lily Collins în rolul Emily, o tânără ambițioasă de douăzeci și ceva de ani, din Chicago, care este trimisă să lucreze la o agenție de marketing pariziană, pe care tocmai a cumpărat-o firma sa americană. În fiecare episod, Emily este forțată să vină în contact cu colegii ei snobi și neprimitori, care nu apreciază o fată americană care să le spună cum să-și facă treaba.

Serialul a fost creat de Darren Starr, binecunoscutul autor al seriei premiate din anii ’90, Totul despre sex (Sex and the City), cu Sarah Jessica Parker.

Citește și: Lucas Bravo despre clișeul parizian care-i atât de adevărat

Criticii îi reproșează lui Emily în Paris numeroasele clișee pe care le perpetuează despre parizieni și francezi, în general, și pentru personajul principal nesuferit, al lui Collins.

Revista The Independent îi sfătuiește pe francezi să nu-l urmărească, precum și pe vorbitorii de franceză, pe expatriații care locuiesc în Franța, pe oricine a fost în Franța și pe „oricine a mâncat vreodată un croissant”.

O cronică pentru The Guardian a numit prima jumătate a sezonului de debut „un exorcism al tuturor clișeelor franceze la care scenariștii s-au putut gândi”, de exemplu: „friptura în sânge, fumatul țigară de la țigară, vinul la micul dejun, bărbații în costume scumpe care vorbesc liber despre sex… și disprețul pentru cultura americană”.

„Numiți un stereotip și, în primele trei episoade, Emily nu numai că a avut de-a face cu el, dar a încercat să-l rectifice, să îl adapteze la stilul american”, se spune în cronică.

Emily, ca personaj, a fost criticată și pentru că este „nesuferită” și ocazional amorală. Printre defectele sale subliniate de critici se numără faptul că se așteaptă ca toată lumea să vorbească engleza în preajma ei și aparenta ei lipsă  de moravuri atunci când vine vorba de bărbați.

„De multe ori nu este clar dacă Emily în Paris își bate joc de Emily sau nu. Cele mai amuzante momente sunt atunci când privilegiata Emily se dezlănțuie și este pusă la punct; farmecul serialului încearcă din răsputeri să-l împiedice să fie iritant”, spune o recenzie de la IndieWire.

„Ajută că Emily este înconjurată de toate punctele de atracție ale unui spectacol de televiziune grozav: scenariu degajat, o distribuție fermecătoare, plină de oameni arătoși și toate detaliile de senzație ale unui stil de viață pe care le are orice serial care aspiră să fie bun: ținute fastuoase, petreceri încântătoare și priveliști pitorești.”

În Franța, serialul a fost luat în râs: „Între berete, rochiile de cocktail și străzile impecabile, parizienii au recunoscut cu greu viața lor de zi cu zi”, a scris RTL, postul de radio francez, pe site-ul său.

Revista de cultură franceză Les Inrockuptibles a spus că toată lumea din Paris râdea de serial, în timp ce reacția generală pe Twitter-ul francez a fost unanimă: serialul este „ridicule”.

În ciuda cronicilor negative, serialul a făcut vâlvă pe rețelele de socializare la lansarea lui pe Netflix, iar noii fani se bucurau în special de ținute. „Vreau să trăiesc în acest serial!” a scris un fan pe Twitter, alături de o imagine a lui Emily purtând o beretă roșie.

Emily în Paris este disponibil pentru vizionare acum, pe Netflix.

Roisin O’Connor, The Independent, 4 octombrie