Lovecraft Country, serialul de la HBO ne-a impresionat cu monștri precum Cthulhu, Kumiho și Shoggoth, dar ultimul episod, Hopa-Țupa-Bobo (Jig-A-Bobo) are cei mai înfricoșători monștri de până acum.

Lovecraft Country i-a făcut pe fani să le sară inima din piept atunci când a adus pe ecran creaturile Shoggoth, care-i vânează pe Atticus (Tic) și pe tovarășii de drum, în timp ce-l căutau pe Montrose. Am avut parte, de asemenea, de Kumiho cu cele nouă cozi care-i sfâșiau pe oameni, dar serialul aduce în prim plan și monștrii umani, odată cu ce-a mai rămas din secta Fii lui Adam, zbătându-se care mai de care să preia puterea, de la Christina la Căpitanul Lancaster. Cu toate acestea, cel mai recent episod, Hopa-Țupa-Bobo (Jig-A-Bobo), tocmai a adus serialului monștrii cei mai înfricoșători.

Gemenele demonice

Când Lancaster invocă un blestem asupra Dianei, ea începe să vadă lucruri care o bântuie. Când ajunge acasă, observă cartea Coliba unchiului Tom, care, mai nou, are o copertă demonică. Este clar că este posedată de o entitate malefică, iar acest lucru se manifestă la gară, unde caricaturile negre ale copertei prind viață și încep să o hăituiască. Au zâmbete desfigurate, ochi infernali și gheare lungi și doar Diana poate să le vadă. Aspectul lor ne aduce în minte un clovn ucigaș, datorită machiajului care le dă o expresie facială total tulburătoare.

Lovecraft Country (HBO)
Lovecraft Country (HBO)

Legătura cu Coliba unchiului Tom este subtilă. Cartea relatează despre izbăvitorii albi care cumpărau sclavi ca semn de recunoștință, cum se întâmplă cu Tom, care este cumpărat pentru că a salvat-o pe Eva și prin faptul că albii credeau că-i pot „vindeca” pe negri prin creștinism, așa cum Eva încearcă să-i salveze sufletul lui Topsy. Prezentarea gemenelor-demoni aici sub formă de copii sălbatici și răi reflectă și modul în care albii îi vedeau pe copiii de culoare în acea epocă.

Este o mărturie pentru spectatori, pentru a reflecta asupra modului în care oamenii de culoare sunt însușiți de albi, cu Lancaster, un polițist alb, care invocă gemenele diabolice luându-i astfel puterea Dianei. Când Diana decide să riposteze, se aude discursul înălțător al lui Naomi Wadler “March for Our Lives”, care aduce în discuție femeile de culoare și feminismul. Diana încearcă să le elimine pe gemenele-demoni bătându-le cu o țeavă, dar, din moment ce Montrose nu le poate vedea, el o imobilizează pe Diana, iar gemenele o rănesc, salivând de plăcere.

Noul Shoggoth

Tic este disperat să folosească vrăji pentru a-și proteja familia și pe sine. Montrose îl ajută, dar nu pare să schimbe mare lucru. Însă când polițiștii lui Lancaster încearcă să-l împuște la sfârșitul episodului, apare un nou Shoggoth. El primește glonțul în locul lui Tic și se lansează într-un carnagiu cu o furie mai mare, mai violentă, mai puternică și mai rapidă decât cei pe care i-am văzut într-un episod anterior.

Shoggoth - Lovecraft Country (HBO)
Shoggoth – Lovecraft Country (HBO)

Văzându-l pe noul Shoggoth că-l face bucăți pe Lancaster este o plăcere, mai ales că sperăm că, astfel, gemenele-demoni au dispărut, iar Diana este în siguranță. Faptul că-l ascultă pe Tic ca un câine și-i permite să-l mângâie este uimitor pentru că, în timp ce Christina avea nevoie de un fluier pentru a îmblânzi fiarele, se pare că acesta are o legătură mintală cu Tic. Având în vedere modul în care se comportă și ochii multipli, coada ascuțită-brici, acele rânduri de dinți și țipetele ca de simian, pictează, într-adevăr, o imagine intimidantă și de rău augur a războiului care va urma. Tic are acum un monstru în carne și oase pentru a-l dezlănțui asupra inamicilor.

Renaldo Matadeen, CBR, 10 octombrie