Episodul live, unic al serialului de la HBO A treia zi – Toamna (The Third Day – Autumn) tulburător și ritualistic, dezvăluie soarta lui Sam (Jude Law).

Jude Law - A treia zi (HBO)
Jude Law – A treia zi (HBO)

A treia zi a fost o călătorie pe cinste pentru Sam (Jude Law), care a rămas blocat pe Insula Osea, a participat fără voia lui la niște ritualuri păgâne și a avut impresia că vede o fantomă misterioasă. Se pare că Sam a fost ademenit „acasă” de sufletul supranatural al insulei, care își dorește ca „Tatăl” să-i îndrume pe locuitorii insulei. Sam, totuși, este reticent, la fel ca bunicul său, care a fugit din Osea deoarece nu era de acord cu ritualurile celtico-creștine, cu sacrificiile de sânge și cu păgânismul.

Citește și: A treia zi: Un final marcant pentru experimentul extravagant HBO

Sam și-a acceptat rolul la sfârșitul primelor trei episoade, când stră-unchiul său s-a sinucis pentru a transmite ștafeta. Locuitorii insulei l-au salutat și l-au trimis la conacul care îi aparține acum, unde aflăm că așa-zisa fantomă este, de fapt, fiul său, Nathan, pe care cei doi Martin l-au răpit cu ani în urmă. Sam se reîntâlnește cu copilul și intră înăuntru, încă zdruncinat mintal după faptul că aproape și-a pierdut viața încercând să scape de pe insulă

Urmează episodul Toamna (Autumn), un interludiu teatral imersiv, un eveniment live de 12 ore, organizat de compania de teatru Punchdrunk, care este și co-producătoarea serialului A treia zi, soarta lui Sam este, în cele din urmă, dezvăluită.

Citește și: A treia zi: O călătorie memorabilă pe o insulă de coșmar

Evenimentul teatral se reîntoarce la Sam, neîngrijit, bărbos și obosit, pregătindu-se pentru un ritual care implică o mulțime de încercări asemănătoare cu patimile lui Isus. I se dă o coroană de spini, este făcut să tragă o barcă pe uscat și pe plajă și participă la o cină maritimă ciudată, cu discipoli, sapă o groapă timp de o oră, totul înainte să fie așezat pe o platformă pe mare, împreună cu un alt bărbat. Cei doi leșină de epuizare și par că se îneacă, dovadă fiind trupurile palide pe care insularii le aduc înapoi la țărm și le aruncă în morminte pe care ei înșiși le săpaseră.

Pește din mare. Pâine de pe pământ. Insula asigură merinde
Esus cară povara păcatelor din Osea
A treia zi - Toamna (HBO)
A treia zi – Toamna (HBO)

Insularii încep apoi festivalul de muzică pe care l-au organizat pentru turiști, deși nu este clar dacă ei știu de aceste sacrificii obscure pentru zeul războiului, Esus. Faptul că există sperietori de ciori și efigii agățate de copaci, moaște înfricoșătoare peste tot și statuete de rău augur ar trebui să-i lămurească. Însă cum Jess – femeia cu care Sam a avut o aventură – și o cântăreață (interpretată de Florence Welch) îi antrenează pe turiști întru o zi de venerare, cântec și petrecere, oamenii sunt distrași.

Dar lucrurile se schimbă drastic odată cu sosirea nopții. Oamenii sunt botezați în noroi, se dedau la droguri și orgii sexuale, în timp ce o vedem pe Jess certându-se cu soțul ei la telefon. Ea l-a trădat pe Sam și l-a adus înapoi la Osea sub amenințarea armei, insularii ținându-le pe fiicele sale ostatice, dar, cum îi comunică soțului ei că nu va ajunge niciodată la ele, este clar că acum Osea îi oferă azil. Se aruncă pe mormântul lui Sam cu recunoștință, sugerând că l-a iubit. Și pe măsură ce abordarea creativă cu un singur aparat de filmat, într-o filmare neîntreruptă, revine la festival, Sam și bărbatul misterios apar murdari de nămol și gâfâind.

Au săpat cu mâinile până au reușit să iasă din morminte și au renăscut, în sfârșit, demni. Sam este uns ”tatăl insulei” într-o sărbătoare care include torțe, focuri de artificii și multe țipete, gata să facă tărâmul, din nou, abundent. Desigur, fără dialog, există câteva întrebări cheie, deoarece nu este clar dacă Sam este posedat de Esus, dacă este în toate mințile și a devenit credincios, dacă îi pasă de soție și de cele două fiice pe care le-a lăsat în urmă acasă sau dacă o va alege pe Jess drept regina lui. Celălalt bărbat care a trecut prin aceleași încercări cu Sam rămâne un mister, așa că sperăm că cele trei episoade rămase vor aborda această problemă.

Acest interludiu teatral este în ton cu călătoria lui Sam, în încercarea lui de a fi din nou întreg după pierderea fiului și cu latura lui altruistă. S-ar părea că Sam s-a ridicat din mormânt din bunătate, pe care a mai arătat-o anterior, fie c-a fost vorba despre Jess, sinucigașa Epona sau ceilalți locuitori ai insulei, este clar acum că a fost dintotdeauna menit să aibă grijă de ei.

Renaldo Matadeen, CBR, 9 septembrie