La prima vedere, Caterina de Aragon ar putea să nu pară modelul ideal de urmat pentru 2020. Dar, deși poate fi greu să ne închipuim ce ar putea avea în comun o regină din secolul al XVI-lea cu momentul nostru actual, Charlotte Hope, care o interpretează pe Caterina în serialul Prințesa spaniolă (The Spanish Princess) de la HBO, a găsit inspirație în tăria de caracter a personajului ei pentru a trece cu bine printr-o pandemie globală și provocările fără precedent pe care le-a adus.

Charlotte Hope, Prințesa spaniolă (HBO)

„De fapt, a fost un model foarte util pentru mine în 2020, deoarece Caterina este o persoană care este doborâtă destul de mult”, spune Hope pentru EW. “Și continuă să se ridice și nu încetează niciodată să lupte. O mare parte din 2020 am simțit că am fost lovită din toate părțile, iar și iar. Doar ca să-mi amintesc că undeva în mine este această femeie pe care am interpretat-o, care nu a renunțat niciodată și care a continuat să lupte. Ea există undeva înlăuntrul meu, iar ăsta este un gând destul de reconfortant într-un an care mi-a părut foarte tumultuos și instabil.”

Sezonul 1 a început cu Caterina la vârsta de 17 ani, iar sezonul 2 (care a avut premiera pe 12 octombrie) ne va purta în perioada de la mijlocul spre sfârșitul anilor 30 din viața reginei. La 28 de ani, Hope cade în mijlocul celor două extreme, dar cel de-al doilea sezon nu va necesita proteze, păr cărunt sau orice altă procedură extremă de machiaj pentru a arăta procesul de îmbătrânire. „Au făcut niște lucruri cu adevărat inteligente, doar cu coafuri mai severe și mai puțin machiaj”, povestește ea.

Pentru cei care așteaptă cu nerăbdare Sezonul 2, Hope avertizează că va fi un parcurs sumbru, emoțional. Când vine vorba de propriile provocări actoricești, Hope spune: „Sezonul 1 pălește prin comparație… A fost doar o zbenguială amețitoare. Sunt o persoană foarte emoțională. Știu cum este să te afli într-o perioadă întunecată. A fost foarte important pentru mine ca atunci când Caterina se află în acele perioade întunecate, să pară totul cu adevărat real.”

Pentru Hope și pentru mulți dintre colegii ei de distribuție, Sezonul 1 a marcat primul rol major din carieră, ceea ce a creat o atmosferă ludică și familială pe platoul de filmare. Dar pentru Sezonul 2 a trebuit să se îndepărteze de o mare parte din acea căldură. „Spre sfârșit, Caterina este atât de singură și atât de izolată; acesta a fost lucrul care m-a marcat”, povestește ea. „Caterina este singură, ceea ce înseamnă automat că eu sunt singură. Cu siguranță am simțit spre sfârșit că-i privesc pe toți ceilalți distrându-se de minune și că trebuie să trăiesc într-o atmosferă cu adevărat diferită și că trebuie să mă distanțez de ei.”

Prințesa spaniolă, Sezonul 2 a fost o provocare și din punct de vedere fizic pentru Hope, ceea ce i-a plăcut foarte mult; de exemplu pregătirea pentru filmarea scenelor de luptă cu armură completă, în timpul reconstituirii Bătăliei de la Flodden. S-a antrenat intens pentru secvență. „Să ai ocazia să intri în luptă și să fii pur și simplu dură și înflăcărată, a fost partea mea preferată din întreaga filmare”, spune ea. „Nu-mi vine să spun că m-am simțit ca unul dintre băieți, pentru că m-am simțit ca cea mai puternică femeie posibilă. Ai cu adevărat o senzație de satisfacție… dacă petreci mult timp în corset în dramele de epocă, să ajungi să fii plin de noroi din cap până în picioare și să lupți din tot sufletul. Nu-mi place să fiu subestimată doar pentru că sunt scundă.”

Hope recunoaște că a alunecat de câteva ori, chiar a aterizat cu nasu-n noroi la prima dublă. Și speră că secvența nu va fi tăiată la montaj, deoarece demonstrează și mai mult capacitatea Caterinei de a se ridica și de a continua să lupte, indiferent de câte ori este doborâtă”.

Maureen Lee Lenker, Entertainment Weekly, 5 octombrie

Advertisement