„A avut o audiție grozavă, dar nu era potrivit fizic”, spune Villeneuve despre Chalamet și Prizonieri.

Denis Villeneuve, Timothée Chalamet (Foto: AP/Warner Bros.)

Viitoarea adaptare Dune a studioului Warner Bros. le oferă cinefililor șansa de a vedea colaborarea de debut dintre Denis Villeneuve și Timothée Chalamet, dar se pare că blockbuster-ul SF nu este prima oară când drumurile regizorului și ale actorului se intersectează. Într-un nou editorial al GQ, aflăm că Villeneuve a refuzat să-l distribuie pe Chalamet în thrillerul său din 2013 Prizonieri. Mai mult decât atât, Villeneuve a uitat că Chalamet a participat la o audiție pentru film când s-au întâlnit ani mai târziu pentru Dune.

După cum relatează GQ: „Când s-au întâlnit pentru a discuta despre [Dune], Villeneuve i-a spus lui Timothée cât de bucuros este să-l întâlnească, în sfârșit, pe tânărul actor. Și Timothée a trebuit să-i reamintească că s-au mai întâlnit, când Timothée a citit pentru filmul Prizonieri al lui Villeneuve. „Bineînțeles!”, și-a amintit Villeneuve. „A avut o audiție grozavă, dar nu era potrivit fizic. Probabil m-a înjurat pentru că nu l-am acceptat.”

Pe vremea când Prizonieri era produs, Chalamet încă nu era cunoscut. Din filmografia lui la acea vreme făceau parte o apariție în opt episoade din Homeland: Rețeaua terorii (Homeland) și patru episoade din Pacienți de lux (Royal Pains). Villeneuve l-a refuzat pe Chalamet, iar tânărul actor a trebuit să aștepte anul 2014, pentru a debuta pe marele ecran în Bărbați, femei și copii (Men, Women & Children) al lui Jason Reitman, și în Interstellar: Călătorind prin univers (Interstellar) al lui Christopher Nolan.

Dune marchează un rol definitoriu pentru cariera lui Chalamet, deoarece este prima dată când are un rol principal într-un blockbuster de studio. Villeneuve a spus pentru GQ că Chalamet a fost mai mult decât la înălțimea provocării de a fi liderul distribuției în primul său film de mare anvergură.

„Nu a fost evident când era pe platou, dar cred că pentru el cel mai important lucru a fost să învețe cum să-și creeze propriul glob de sticlă pe platoul de filmare”, a spus Villeneuve. „Să nu încerce să fie prietenul tuturor. Când ești pe un platou de filmare mai mic, când sunt numai 25 de persoane, poți fi prietenos cu 25 de persoane. Când ai 800 de oameni în jur, nu poți fi prieten cu 800 de oameni. E prea mult. Deci, este important să știi cum să-ți economisești energia, cum să te concentrezi, cum să-ți creezi globul de sticlă  și să te asiguri că spațiul tău este respectat.”

Villeneuve spune că relația lui Chalamet cu membrii distribuției, Josh Brolin, Oscar Isaac și Jason Momoa, l-a ajutat pe actor să treacă de la producțiile indie la producțiile de studio, de amploare. După cum a remarcat cineastul: „am simțit că Timothée a fost profund sedus – sau poate nu sedus, dar pur și simplu am simțit că a fost ca un copil cu frații mai mari. Era mai tânăr, era ăla micu’ pe platoul de filmare și toată lumea îl iubea”.

„Este o scenă în film în care Timothée fuge în brațele lui Jason Momoa, iar Jason îl apucă ca pe un cățeluș și îl ridică în aer de parcă ar fi fost o pană. Și asta este real!” povestește Villeneuve. „S-au iubit cu adevărat. A fost foarte frumos să-l văd pe acest tânăr cum este influențat de oamenii pe care îi admiră”.

Warner Bros. a anunțat recent că amână data lansării lui Dune de pe 18 decembrie 2020, până pe 2 octombrie 2021.

Zack Sharf, IndieWire, 15 octombrie