Serialul creat de Misha Green, Lovecraft Country, ne poartă odată cu episodul 9, înapoi în timp, la unul dintre cele mai oribile momente din istoria americană: masacrul rasial din Tulsa, din 1921. Serialul HBO este cunoscut pentru includerea de simboluri, evenimente și oameni semnificativi pentru istoria americanilor de culoare. În episodul 9, Întoarcere în 1921 (Rewind 1921), Atticus „Tic” Freeman (Jonathan Majors), Montrose Freeman (Michael K. Williams) și Letitia „Leti” Lewis (Jurnee Smollett) se întorc în timp pentru a obține Cartea Numelor, chiar în momentul în care începe masacrul rasial din Tulsa. Episodul se încheie cu un climax muzical; în timpul unei secvențe finale încinse, compozitoarea Laura Karpman încorporează o poezie a scriitoarei americane Sonia Sanchez și, ulterior, o alătură unui requiem orchestral pe măsură ce episodul se încheie.

HBO a abordat anterior masacrul rasial din Tulsa în Watchmen. În Lovecraft Country, împletește diverse teme, pentru a spune o poveste despre nedreptate rasială și traumă moștenită, în America anilor 1950. În Întoarcere în 1921, Atticus este frământat de diverse emoții când află că tatăl său Montrose a trecut prin viață, în secret, ca  bărbat gay și că unchiul său George (Courtney B. Vance) ar putea fi, de fapt, tatăl său adevărat. Cu toate acestea, preocuparea imediată a lui Tic este să-i salveze viața verișoarei Diana (Jada Harris), ceea ce implică găsirea Cărții Numelor, în Tulsa anului 1921. Cu ajutorul lui Hippolyta (Aunjanue Ellis), Tic intră într-un portal și călătorește înapoi în timp cu Montrose și Leti. Deoarece trio-ul trebuie să-și protejeze viitorul, din păcate nu pot schimba ceea ce s-a întâmplat în timpul masacrului.

Poezia lui Sanchez „Catch the Fire” (din volumul din 1995 Wounded in the House of a Friend) însoțește o secvență de montaj din Întoarcere în 1921. Pe măsură ce luptele rasiale se intensifică, Leti este salvată de bunicul lui Tic, Verton, și mai târziu primește Cartea Numelor de la străbunica lui Tic, Hattie. Între timp, Tic își dă seama că el este „străinul misterios” care i-a salvat de la moarte pe tânărul Montrose, pe fratele lui și pe viitoarea lui mamă. Pe măsură ce „Catch the Fire” continuă, Lovecraft Country revine la Leti și Hattie pentru un moment cu adevărat cutremurător: Hattie cuprinsă de flăcări se uită fix la ruda ei din viitor, Leti, care va duce mai departe moștenirea familiei prin nașterea fiului lui Tic (care va scrie în cele din urmă Lovecraft Country). „Catch the Fire” vorbește despre pasarea făcliei; un îndemn de a rămâne puternic în fața adversității:

Uneori mă întreb / ​​Ce să-ți spun acum / În aerul blând al după-amiezii, când îți amintești de noi toți care am avut aceeași moarte? / Întreb: „Unde ți-e ardoarea?” / Trebuie s-o găsești și s-o dai mai departe / Trebuie s-o găsești și s-o dai mai departe

Jurnee Smollett - Lovecraft Country (HBO)
Jurnee Smollett – Lovecraft Country (HBO)

Câteva minute mai târziu, în timp ce Tulsa este în flăcări și călătorii în timp trăiesc un moment întunecat din istoria americană, „Catch the Fire” este din nou folosită pentru un requiem interpretat de cântăreața de operă din Chicago, Janai Brugger. Secvența muzicală însoțește parcursul lui Leti, care este practic „invulnerabilă” și, prin urmare, nu poate fi afectată de incendiu sau gloanțele rătăcite de pe străzile din Tulsa. Leti este îngrijorată în mod justificat de propria soartă și de copilul nenăscut, dar știe că trebuie să aducă în prezent Cartea Numelor, pentru a se asigura că istoria rămâne nealterată. Drumul lui Leti spre viitor este însoțit de aceleași versuri:

Uneori mă întreb / ​​Ce să-ți spun acum / În aerul blând al după-amiezii, când îți amintești de noi toți care am avut aceeași moarte?

În Întoarcere în 1921, protagoniștii Lovecraft Country se vindecă emoțional. Leti își acceptă deciziile pe care le-a luat în viață și privește spre viitor, în timp ce Tic înțelege prin ce a trecut tatăl său în trecut. Montrose are o revelație cu privire la un eveniment care i-a schimbat viața, când a fost salvat de fiul său care se întorsese în timp, iar Hippolyta, cea care a făcut totul posibil cu abilitățile sale supranaturale, primește statutul pe care îl merită.

Poezia „Catch the Fire” și requiemul ilustrează cele mai dramatice momente din episodul 9 al Lovecraft Country. Karpman, compozitoarea educată la Juilliard, a înrolat 30 de muzicieni, care au înregistrat colectiv cele 48 de părți ale piesei, de acasă. Cât despre Brugger, ea a surprins atmosfera dulce amăruie a compoziției pentru Lovecraft Country în timpul unui interviu cu Los Angeles Times:

„Există acel element de durere, dar… trebuie să ai și speranță … Altfel, pentru ce lupți? Lupți pentru această speranță – că lucrurile se pot schimba, că oamenii vor fi uniți. Asta am simțit că aduce la lumină. Acum este momentul să folosim acea ardoare din noi.”

Q. V. Hough, ScreenRant, 16 octombrie