Pe Riviera Franceză, o tânără nenumită (Lily James) se întâlnește cu un aristocrat bogat, Maxim de Winter (Armie Hammer) și se îndrăgostește de el. Se căsătoresc și se întorc la conacul din Anglia. Dar doamna Danvers (Kristin Scott Thomas), menajera glacială este hotărâtă să păstreze vie amintirea primei doamne de Winter, Rebecca… cu orice preț.

Primul film Rebecca, pentru a folosi o analogie evidentă, seamănă puțin cu prima doamnă de Winter. În clasicul roman gotic, de dragoste și mister, din 1938, al lui Daphne du Maurier, titulara Rebecca de Winter este atât absentă cât și mereu acolo, amintirea ei bântuie fiecare pagină, este simțită în fiecare ungher al grandiosului conac din Manderley. Și, inevitabil, amintirea filmului lui Alfred Hitchcock din 1940 bântuie adaptarea lui Ben Wheatley din 2020. Faimoasa siluetă a lui Hitch este ca Rebecca însăși: întotdeauna acolo, chiar și atunci când nu este.

Citește și: Regizorul Ben Wheatley – despre sfârșitul doamnei Danvers și finalul romantic

Este o comparație simultan nedreaptă (Wheatley a spus clar că adaptează romanul, nu reface filmul) și imposibil de ignorat. Pentru Hitchcock, cartea lui du Maurier – un studiu al relațiilor toxice, cu zeci de ani înainte ca expresia „relații toxice” să fie la modă – a fost o uniune perfectă între regizor și material, plină de suspans și enigme psihologice. Pe de altă parte, Rebecca pare cel mai ne-Wheatley film al lui Ben Wheatley, iar noul ritm în care operează – regie clasică de studio de la Hollywood a unui autor indie britanic – este, de la început, tulburător. Cum a ajuns să facă un thriller romantic atât de convențional? Unde sunt tenebrele tulburi din Lista morții (Kill List), umorul sec și subevaluat din Excursioniștii (Sightseers) sau ciudățenia transgresivă din Un câmp în Anglia (A Field In England)?

De îndată ce acceptați că aceasta este o adaptare în mare măsură fidelă – fără abatere de la întorsăturile originalului, fără o interpretare întunecată și suprarealistă a textului – începe să aibă oarecum sens. Melodrama lui Du Maurier de la începutul secolului al XX-lea primește un luciu strălucitor de secol XXI. Este filmat și luminat (de Laurie Rose) într-un stil saturat, aproape hiperreal; în comparație cu umbrele subtile ale filmului noir, monocrom al lui Hitchcock, acesta este o escapadă picantă, plină de culoare, concepută pentru a aduce un volum mucegăit în atenția unei generații mai tinere.

Rebecca (Netflix)
Rebecca (Netflix)

Distribuția este, de asemenea, o diferență semnificativă. Armie Hammer este puțin prea tânăr pentru a-l interpreta pe versatul Maxim de Winter, iar accentul său se îndreaptă ocazional peste Atlantic, dar emană un aer privilegiat, de absolvent de școli private și se bucură de genul de atracție lejeră, molipsitoare cu Lily James, de care distribuția castă a filmului din 1940 n-a putut să se bucure. Unii s-au temut că James este prea cunoscută ca actriță principală pentru a juca rolul protagonistei blânde, simbolice, care nu este numită niciodată. Dar este o actriță suficient de talentată pentru a sugera o naivitate feciorelnică, în timp ce (cu ajutorul scenariului semnat de Jane Goldman, Joe Shrapnel și Anna Waterhouse) explorează limitările pe care societatea engleză le impune genului și clasei sociale.

Aceasta este o zonă, de asemenea, sugerată, chiar dacă nu este niciodată analizată suficient, prin fioroasa doamnă Danvers. Interpretarea delicioasă a lui Kristin Scott Thomas în rolul menajerei răutăcioase este singurul element al Rebecca-ului modern care întrece cu adevărat viziunea lui Hitchcock. Thomas se distrează în mod clar aici, fiecare fibră a ei exalând un dispreț nimicitor față de toți cei care îndrăznesc să intre pe orbita ei și este o plăcere perversă să o vedem rostind – prin buzele făcute pungă – replici usturătoare precum: „Prima doamnă de Winter era foarte pretențioasă în legătură cu sosurile.”

Acesta este Ben Wheatley pe un registru diferit: la o scară mai mare, o abordare mai convențională. Sunt multe lucruri care să ne placă la noul film Rebecca, dar umbra lui Hitchoch îl eclipsează atât de mult încât îi dă un complex de inferioritate.

John Nungent, Empire, 20 octombrie