Primul sezon al Lovecraft Country s-a încheiat și nu se știe cât de lungă va fi așteptarea până la sezonul doi. Finalul, „Cerc închis” (Full Circle), regizat de Nelson McCormick și scris de creatoarea serialului Misha Green, ne-a lăsat cu o grămadă de întrebări legate de viitorul serialului, mai ales când vine vorba despre cele trei decese majore ale episodului final. Tic (Jonathan Majors) a dispărut cu adevărat din distribuție? Dar Christina (Abbey Lee) și Ruby (Wunmi Mosaku)? Cum rămâne cu destinele celor care au supraviețuit?

Tic a murit cu adevărat?

Începem cu întrebarea cea mai arzătoare. Este greu de crezut că Lovecraft Country a trecut la fapte în ceea ce privește moartea lui Tic, destin tragic cu care am fost tachinați tot sezonul, dar părea că n-o să se întâmple niciodată, având în vedere că el este protagonistul serialului. Dar reflectând la evenimentele care au premers moartea lui – s-a botezat împreună cu Leti, i-a oferit lui Dee shoggoth-ul său, i-a mărturisit lui Ji-Ah că sentimentul care i-a legat a fost real și i-a dat de înțeles că face parte din familie și faptul că i-a spus tatălui său, Montrose, că-l iubește… toate acestea par niște nuanțe emoționale deliberate, care ar indica o moarte permanentă.

Jonathan Majors - Lovecraft Country (HBO)
Jonathan Majors – Lovecraft Country (HBO)

Moartea lui Tic modifică drastic structura serialului, dar este, de asemenea, ușor de remarcat că asta contribuie la menținerea interesului spectatorului, fără a cădea în capcana repetiției. Deci da, credem că Tic a murit. Însă Christina a readus-o la viață pe Leti la începutul sezonului, așa că există o vrajă pentru asta. În plus, există speranța mașinii care te poartă în universuri paralele și posibilitatea ca un alt Tic să existe acolo undeva, ceea ce înseamnă că sunt șanse ca Jonathan Majors să revină, chiar dacă într-o altă capacitate.

Christina a murit cu adevărat?

Christina a murit de mâna lui Dee (Jada Harris), dar nu înainte să reușească să le ia viața lui Ruby și lui Tic. Fiind personajul negativ central al sezonului și întruchiparea privilegiului rasei sale, nu prea exista o cale prin care Christina să se fi alăturat vreodată unei cauze bune, în ciuda poveștii de dragoste cu Ruby și a insistențelor ei că nu vrea să-l omoare pe Tic. Totuși, moartea ei a venit ca o surpriză, având în vedere că a oferit o perspectivă asupra lumii magiei. Erau puține șanse să scape nevătămată de pe urma ritualului eșuat, dar părea mai probabil să fie metamorfozată oribil sau mutilată, decât să moară.

Abbey Lee - Lovecraft Country (HBO)
Abbey Lee – Lovecraft Country (HBO)

În romanul lui Matt Ruff, Tic și Caleb, corespondentul masculin al lui Christina, scapă amândoi cu viață, deși lui Caleb i se răpește posibilitatea de a mai utiliza magia. Finalul serialului părea că se îndreaptă în direcția aceea cu Christina, ceea ce ar fi condus la ipoteza ca, în sezonul doi, personajul să încerce să recupereze ceea ce pierduse. Dar Dee n-avea să lase să se întâmple asta. Christina este moartă, dar nu suntem pe deplin convinși că o femeie care se agăța de viață atât de obsesiv, a ieșit complet din cadru și a murit fără un plan de rezervă. Fie că va fi vorba de o manifestare fantomatică sau demonică, nu credem că este ultima oară când ne întâlnim cu Christina Braithwhite în Lovecraft Country.

Ruby a murit cu adevărat?

Wunmi Mosaku - Lovecraft Country (HBO)
Wunmi Mosaku – Lovecraft Country (HBO)

Regula veche de când televiziunea, încă se menține. Dacă o moarte se întâmplă în afara ecranului, personajul nu este cu adevărat mort. Deci, în ceea ce o privește pe Ruby, înclinăm să credem că este în comă. În ciuda faptului că Christina a fost rănită de trădarea lui Ruby, este posibil ca ea să fi considerat că încă îi poate fi de folos. Și, având în vedere reconstituirea morții lui Emmett Till, Christina ar fi putut fi un pic curioasă să exploreze viața ca femeie de culoare. Probabil trupul lui Ruby în comă este jos, în camera secretă a Christinei, alături de William și așteaptă ca cineva să o readucă la viață.

După cum am aflat din primul sezon al Lovecraft Country, serialul creează un concept care mai curând îți ridică întrebări decât îți oferă răspunsuri. Este greu să prezici ce se va întâmpla și există șanse mari ca unele dintre aceste întrebări să devină irelevante odată cu începutul sezonului următor. Dar până atunci avem destule la care să ne gândim. Doar nu vă atașați de nici o teorie anume… sau de vreun personaj.

Richard Newby, The Hollywood Reporter, 20 octombrie