Când Thomas Brodie-Sangster, pe atunci în vârstă de 12 ani, a apărut în prima zi la lucru pentru filmul Pur și simplu dragoste (Love Actually), „habar n-avea” în ce se băgase.

Thomas Brodie-Sangster (Foto: Rex; Universal)
Thomas Brodie-Sangster (Foto: Rex; Universal)

Actorul britanic i-a fermecat pe spectatorii clasicului film de Crăciun din 2003, în rolul fiului vitreg al lui Liam Neeson, Sam. Acum, la 30 de ani, cu un rol în Gambitul damei (The Queen’s Gambit), Brodie-Sangster își amintește că a fost surprins când a văzut prima oară distribuția plină de vedete a filmului – inclusiv Neeson, Alan Rickman și Emma Thompson – și a fost încântat că filmul va fi lansat în cinematografe.

Citește și: Beth Harmon a fost inspirată de Audrey Hepburn

„Îmi amintesc că obținusem deja rolul și intrasem la lectura scenariului și nu știam cine mai joacă în el”, povestește el pentru revista People. “Eram relaxat: “Ah, nu-i decât o altă slujbă. Minunat. Am o altă slujbă”. Și apoi toate aceste fețe cunoscute au început să intre în sală și mi-am dat seama că probabil este un film destul de important.”

„M-am simțit un pic intimidat, am întrebat pe cineva: „Va fi în cinematografe?” Și mi se răspunde „Da”, continuă Brodie-Sangster. “Mi-a trecut prin cap: “Pe bune? Mama mia!”. Habar n-aveam despre ce-i vorba și apoi m-au dus în sală și m-au așezat la masa de lucru alături de 50 de actori uimitori, de foarte înalt profil. De-abia atunci mi-am dat seama la ce luam parte. Până în acel moment habar n-aveam.”

Brodie-Sangster recunoaște că, încă, este adesea recunoscut pentru rol, mai ales odată ce începe sezonul de sărbători și Love Actually este rulat tot timpul la televizor. Anul trecut a încercat să evite o parte din entuziasmul sezonier cu o călătorie în Peru. A dat din lac în puț.

„Mă gândeam: „Ei bine, dacă mă duc în munții din Peru și mă pierd într-o aventură hippie, drumeții și alte alea…”, spune el râzând. “Se pare că sunt destul de celebru în Peru. Mai mult decât în orice altă parte a lumii. Așa că în fiecare zi când plecam de la hotel – stăteam la hoteluri foarte ieftine, dar erau pline de fani – ajungeam să fac poze cu bebeluși și câini, toate în echipament de drumeție!”

Dar Brodie-Sangster privește totul detașat și este recunoscător că a făcut parte din film.

„Deși este puțin frustrant, este și o onoare”, spune el. “Este, de asemenea, destul de mișto să fii într-un film clasic de Crăciun, să faci parte din asta. Nu-l ponegresc prea des. A fost o perioadă minunată și a făcut minuni pentru cariera mea și m-a învățat multe. A trebuit să lucrez cu niște oameni minunați și, de fapt, am numai lucruri bune de spus despre întreaga experiență.”

Citește și: Gambitul damei: Un joc de șah între geniu și nebunie

Pentru noul rol al lui Brodie-Sangster în Gambitul damei (The Queen’s Gambit), duse pe apa Sâmbetei sunt noțiunile romantice și gesturile mărețe ale micului Sam. Benny Watts, campionul la șah, este tot numai mers țanțoș, bravadă și mustăcioară, în timp ce încearcă atât să-și învingă, cât și să-și cucerească concurența – Beth Harmon (Anya Taylor-Joy).

Thomas Brodie-Sangster, Anya Taylor-Joy - Gambitul damei (Netflix)
Thomas Brodie-Sangster, Anya Taylor-Joy – Gambitul damei (Netflix)

„Mi-a plăcut stilul lui natural fără regrete și respectul de sine”, spune Brodie-Sangster despre Benny. „Știa cine este și știa la ce se pricepe, și de ce era capabil și știa la ce nu este bun. Și știa cum să pună în aplicare toate astea cum trebuie, pentru a avea succes. Și făcea asta din toată inima și, de cele mai multe ori, cu aroganță și era și un pic narcisist – dar l-am respectat oarecum pentru toate astea.”

Citește și: Harry Melling despre „binecuvântarea” de a nu fi recunoscut după rolul din Harry Potter

Actorul recunoaște că părul facial pentru rol a fost o provocare unică și distractivă.

“Ce-ați văzut pe ecran a însemnat o creștere de aproximativ șase luni. Am ajustat-o din când în când, dar a fost tot ce-am putut să fac. Nu m-am bărbierit nici măcar o dată. Nu-mi crește mare lucru pe față. Deci, asta a fost tot ce am. Dar a fost nostim să las totul să strălucească puțin. Se potrivea personajului.”

Breanne L. Heldman, People, 23 octombrie