Ni s-a creat reflexul condiționat – mai ales datorită corupției, lăcomiei și abuzului constant de putere – să n-avem încredere în politicieni. Pentru mulți, scepticismul este o emoție atât de adânc înrădăcinată când vine vorba de guvern, încât chiar și unul prea de încredere devine suspect. Dar nu trebuie să vă faceți griji, nu-i și cazul lui Peter Laurence, interpretat de Hugh Laurie, personajul central al miniseriei picante Țintă politică (Roadkill), de la HBO. În cazul lui, puteți liniștiți să vă bazați pe acele instincte. Ceea ce începe ca o poveste simplă se dovedește a fi o telenovelă de seară interconectată, mai bine asociată cu gin decât cu ceai și brioșe.

Când facem cunoștință cu faimoasa personalitate politică – Laurence tocmai a câștigat un proces de calomnie. Cu un rânjet satisfăcut, pleacă să discute cu Mick the Mouth la „Alltalk”, o emisiune radio de scandal, la care apare săptămânal. În ziua de azi, se pare că-i normal ca o figură politică altădată prudentă, să-și dea în petic pe undele radio sau pe rețelele de socializare. Îmbătat de victoria de la Înalta Curte de Justiție, Laurence spune: „…oamenii ca mine pentru că încalcă regulile”, prefigurând ceea ce urmează.

Hugh Laurie - Țintă politică (HBO)
Hugh Laurie – Țintă politică (HBO)

Scenaristul-producător David Hare îl plasează pe Laurence într-o lume post-Brexit, pre-pandemie de coronavirus. Nu se confruntă cu probleme mari, în afară de cele pe care și le-a creat singur. Este un politician atemporal – probabil soiul cel mai rău – al cărui farmec, relații solide și lipsă de loialitate îl vor duce oriunde vrea să meargă. Deși premisa serialului este că viața privată a lui Laurence se destramă… de fapt, nu-i chiar așa. Hare a scris un personaj mult prea puternic și manipulator pentru a permite să se întâmple așa ceva. Deși suspectăm în primele 20 de minute, se confirmă ulterior că Laurence a mințit sub jurământ. Ar fi naiv din partea noastră să ne închipuim că, dacă a ieși basma curată din asta, nu va putea aranja orice altceva nu merge bine, fie că este vorba despre căsătorie sau de un scandal iminent.

Concentrat pe Laurence, valoarea serialului constă, în mare parte, în multiplele sale povești și modul în care se îmbină între ele. Cine sunt persoanele nedreptățite de Laurence și cum se vor răzbuna?

Îi avem pe soția lui Laurence, iubita lui Laurence, fosta echipă juridică a lui Laurence, primul ministru, jurnalistul de investigație care a condus la procesul de calomnie și așa mai departe. Distracția constă în modul în care conexiunile și vendetele continuă să apară, deoarece aflăm că nu toate aceste infracțiuni etice și penale se întâmplă în cele patru ore de Țintă politică. De-a lungul miniseriei, Laurence comite acte de trădare, dintre care unele sunt răzbunate, iar pentru altele doar se pune la cale o răzbunare. Cu toate acestea, ceea ce le-a făcut Laurence acestor oameni în trecut – și cu siguranță ceea ce le va face în viitor – deschide atâtea posibilități.

Laurie, extrem de populară atât pentru britanici, cât și pentru restul planetei, ar putea fi punctul de atracție inițial pentru public, dar nu poate susține show-ul de unul singur. Pur și simplu serialul nu este scris în acest fel. Helen McCrory (Povești de groazăPenny Dreadful), Sarah Greene (Normal People) și Iain De Caestecker (Agenții S.H.I.E.L.D.), precum și restul distribuției, au interpretări la fel de bune și importante ca ale lui Laurie. Deși Laurence însuși face parte dintr-un ansamblu bine orchestrat – nu ar fi putut ajunge atât de departe fără oamenii pe care i-a ars pe parcurs – este mult prea egocentric ca să recunoască asta.

Țintă politică ar putea continua ore în șir urmând ascensiunea imorală a lui Laurence la vârf. Nu există nici o limită pentru ceea ce este capabil acest om și pentru ceea ce prietenii și foștii colegi disprețuiți complotează de la distanță. Mai bine să se termine, însă, acolo unde se termină. A făcut destul rău.

Rebecca Strassberg, Variety, 29 octombrie

Pentru politicienii corupți de pe plaiurile mioritice vă recomand Născut pe lista neagră.