Sound of Metal
Când bateristul unei trupe rock (interpretat de Riz Ahmed) începe să-și piardă auzul, pare că întreaga lui lume se prăbușește. Dar, pe măsură ce încearcă să se reintegreze, el descoperă noi modalități de a experimenta lumea – și de a face față demonilor care îl năpăstuiau de mult. Filmul regizat de Darius Marder este inteligent, emoționant și realizat cu ingeniozitate și prezintă interpretări magistrale din partea lui Ahmed și a partenerei de afiș, Olivia Cooke.
Performanța strălucită a lui Ahmed pornește un peisaj sonor complex care rezonează chiar și în liniște totală.”

Another Round
Selecția oficială a Danemarcei pentru Cel mai bun film internațional este Încă un rând (Another Round) a lui Thomas Vinterberg, un film atât de bun încât merită să fie în competiția pentru Cel mai bun actor cu Mads Mikkelsen. IndieWire l-a numit pe Mikkelsen unul dintre cei mai buni actori din 2020, datorită interpretării unui profesor de liceu care se confruntă cu criza vârstei mijlocii apelând la băutură: „Filmul iese în evidență ca unul dintre cele mai calde filme ale actorului și ne amintește că sub toată solemnitatea lui, Mikkelsen este de fapt unul dintre cei mai veseli actori în viață.”
Colectiv
Colectiv al lui Alexander Nanau, care urmărește o echipă de jurnaliști români în timp ce dezvăluie un scandal în sistemul de sănătate ale cărui tentacule ajung până la un guvern corupt, este acel documentar rar, care se desfășoară ca un thriller politic. Dar este, de asemenea, un testament profund emoționant atât al puterii, cât și al necesității jurnalismului de investigație, în orice țară condusă de un guvern care se străduiește să denatureze adevărul pentru a trage spuza pe turta lui.
Filmul ar putea concura la două categorii: Cel mai bun documentar și Cel mai bun lungmetraj internațional, unde este selecția oficială a României. Eric Kohn, criticul IndieWire numește Colectiv ”unul dintre cele mai mari filme realizate vreodată despre jurnalism”.
Borat Subsequent Movie Film

Continuarea surpriză a lui Borat este o „pledoarie inteligentă și vulgară pentru o lume mai bună” (Eric Kohn – IndieWire). Filmul este un concurent principal în competiția pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, grație interpretării lui Maria Bakalova, care deja a câștigat premii de la New York Film Critics și National Society of Film Critics. După cum scrie Kohn, „camerele ascunse fac minuni, dar nu sunt nimic fără talentul din fața lor. Abilitatea lui Baron Cohen de a expune nebunia timpurilor moderne a devenit mai hotărâtă cu timpul, chiar și atunci când este absurdă ca naiba. Aceste vremuri nebune nu merită altceva.”
Suflet (Soul)
„Imagistica lui Suflet include un amestec amețitor de viziuni psihedelice din viața de apoi și peisaje clare din New York, are unele dintre cele mai bune interpretări muzicale animate din toate timpurile, iar cursa din punctul culminant se desfășoară în astfel de circumstanțe inovatoare încât desfide orice descriere într-o singură frază. Dar esența lui Suflet este în natura profundă a călătoriei personajului său, o căutare universală întru descoperirea de sine, care inițiază perspectiva unei a doua șanse. Este un film emoționant cu un scop cosmic.” (Eric Kohn)
Aclamatul film al lui Emerald Fennell Promising Young Woman a ajuns vertiginos în atenția noastră, în ianuarie 2020, cu o premieră glorioasă la Festivalul de film de la Sundance. Rămâne de văzut dacă scenariul tăios sau regia lui Fennell o va propulsa în competiția Oscar, dar interpreta principală, Carey Mulligan pare gata să obțină o nominalizare la categoria Cea mai bună actriță.
On the Rocks
Ultimul film Sofia Coppola este unul dintre cele mai importante titluri de pe lista Oscar a Apple TV, iar On the Rocks se remarcă prin reuniunea scenaristei-regizor cu Bill Murray, nominalizat la Oscar pentru Rătăciți printre cuvinte (Lost In Translation). Coppola a câștigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu original cu Rătăciți printre cuvinte, dar votanții Oscarului au trecut-o cu vederea în ultimii ani. Academia nu a nominalizat un film Coppola de când Marie Antoinette a câștigat pentru Cel mai bun design de costume. Interpretarea bine cotată a lui Bill Murray în On the Rocks ar putea fi mai pe placul Globurilor de Aur decât a Oscarului, dar ne așteptăm ca Apple să promoveze actorul și scenariul original al lui Coppola pentru competiție.
One Night in Miami
Debutul regizoral al lui Regina King One Night in Miami a primit laude din partea criticului Kate Erbland de la IndieWire, după premiera lui mondială la Festivalul de Film de la Veneția: „Înarmat cu scenariul pertinent al dramaturgului Kemp Powers și o serie revelatoare de interpretări magistrale din partea distribuției, primul film al lui King este o privire remarcabilă asupra Black excellence.” Dacă va fi nominalizată, King ar fi prima femeie de culoare în cursa pentru Cel mai bun regizor (și doar al șaselea regizor de culoare), în timp ce Powers ar fi cu siguranță un concurent puternic în competiția pentru Cel mai bun scenariu adaptat.
Wolfwalkers
„Cu Wolfwalkers, Cartoon Saloon și-a arătat în cele din urmă adevăratul potențial. De departe cel mai bun film de animație al anului trecut, această poveste din inimă despre dragoste și pierdere este cea mai încântătoare animație din punct de vedere vizual realizată de studio până acum și cea mai emoționantă.” Ne așteptăm ca Wolfwalkers să fie într-o competiție strânsă cu Suflet (Soul) al lui Pixar la categoria Cel mai bun film de animație. Wolfwalkers a câștigat deja premiile pentru Cel mai bun lungmetraj animat de la New York Film Critics Circle și de la Los Angeles Film Critics Association.
Procesul celor șapte din Chicago (The Trial of the Chicago 7)

Drama lui Aaron Sorkin, plină de vedete, este la fel de mult despre ce s-a întâmplat odinioară, cât și despre ziua de azi. Această povestire pătrunzătoare a infamului proces din 1969 (cu Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Yahya Abdul-Mateen II, Jeremy Strong și Mark Rylance, printre alții) este despre rasism, nedreptate și politicieni corupți – probleme care par lamentabil de actuale, chiar dacă evenimentele descrise au avut loc cu zeci de ani în urmă. Filmul este scris și regizat sclipitor, iar distribuția oferă unele dintre cele mai puternice interpretări ale anului.
În timp ce recomandările pentru cel mai bun film, regizor și scenariu sunt deja hotărâte, Netflix nu a decis încă cum să împartă categoriile Oscar între membrii acestei distribuții largi.

Viola Davis, Chadwick Boseman și Colman Domingo sunt protagoniștii în adaptarea uimitoare a piesei lui August Wilson, de către regizorul George C. Wolfe. Povestea o urmărește pe legendara cântăreață de blues Ma Rainey, în timpul unei sesiuni de înregistrări lungi și pline de evenimente, din Chicago – și include ceea ce ar putea fi toate cele șapte păcate capitale – iar filmul magistral al lui Wolfe conferă poveștii o intensitate care o face să pară la fel de vitală ca oricând. Acordați o atenție specială regretatului Boseman în ultimul său rol, care-i pune în valoare formidabilul talent și este, totodată, o ieșire din scenă magnifică.
Pare inevitabil în acest moment al sezonului Oscar ca Chadwick Boseman să obțină o nominalizare postumă pentru Cel mai bun actor și, probabil, o victorie, pentru interpretarea lui în rolul trombonistului înfocat Levee Green. Într-o lume mistuită de cultul celebrității și faimă, Boseman a fost un actor selectiv și desăvârșit. A fost un actor dedicat obsesiv detaliilor meșteșugului său și asta se vede în ceea ce s-a dovedit a fi ultimul său rol.
Saga alb-negru a regizorului David Fincher se concentrează pe scenaristul Herman Mankiewicz și pe realizarea filmului Citizen Kane. Proiectul a fost scris de regretatul tată al lui Fincher și prezintă un strălucit (deși aproape de nerecunoscut) Gary Oldman în rolul lui Mankiewicz, precum și pe Amanda Seyfried, în cea mai bună interpretare a carierei, în rolul actriței Marion Davies. Este o poveste convingătoare, plină de farmec despre putere, creativitate și consecințe și aruncă o lumină (oarecum romanțată) asupra realizării unui clasic cinematografic.
Ținutul nomazilor (Nomadland)

Ce înseamnă acasă? Este locuința în care trăim sau spiritul care sălășluiește în noi? Aceasta este întrebarea pe care Chloé Zhao o explorează în radiosul și perceptivul Nomadland. Frances McDormand susține o interpretare excelentă în calitate de văduvă care își vinde casa și pornește la drum într-o dubiță echipată cu strictul necesar pentru a trăi, acceptând munca sezonieră acolo unde poate. Deși este singură, nu este niciodată complet singură. Oamenii pe care îi întâlnește în călătoria ei au excentricitățile lor, dar ceea ce îi ghidează și îi unesc sunt compasiunea și generozitatea.
Zack Sharf, IndieWire
Tin pumnii lui ‘Colectiv’. Tocam am citit biografia lui Alexandru Nanau. N-a ajuns sa fie nomonalizat la Oscar fara un munte de munca asidua. Asa ca tin amandoi pumnii 🙂
M-am bucurat sa descopar pe lista ta si niste filme despre care mai auzisem 😉 – ‘Ma Rainey’s Black Bottom’, ‘Mank’, ‘Nomanland.’
Sper ca filmul Sofiei Copolla sa fie nominalizat. ‘Lost in Translation’ a fost o productie fantastica.
LikeLike
Eu însămi am un sentiment de mândrie naționala numai pentru că se vorbește atât de mult despre Colectiv și Alexandru Nanau în presa de specialitate internațională. Ar fi o bucurie imensă dacă ar fi nominalizat. Altfel, deși mă bucur că ai descoperit postarea restantă *blush* ai venit prea devreme. N-am apucat aseară sa pun link-urile către articolele respective din blog. *wink* *wink* 🙂
LikeLiked by 1 person