Jeronicus Jangle (Forest Whitaker), un creator de jucării genial își abandonează vocația după ce ucenicul său, Guftofson (Keegan-Michael Key) fuge cu invențiile sale, iar soția îi moare brusc. Abia câțiva ani mai târziu, când nepoata lui, Journey (Madalen Mills) vine în vizită, el încearcă, în sfârșit, să reaprindă scânteia și să redescopere bucuria de a crea minuni…

Dacă ți-a plăcut Omul spectacol (The Greatest Showman), dar ți-ai fi dorit să nu se încurce cu jumătăți de măsură și să fi fost doar un film de Crăciun, Jingle Jangle: O aventură de Crăciun (Jingle-Jangle: A Christmas Journey) este special pentru tine. Cu melodii ale unui grup care-l include pe John Legend și o selecție de redingote viu-colorate care i-ar face pe bărbații maturi (și pe femei) să plângă de invidie, acest nou musical are același strălucire și patos ca acel hit – deși are și unele dintre aceleași probleme de ritm.

Jingle Jangle: O aventură de Crăciun (Netfix)
Jingle Jangle: O aventură de Crăciun (Netfix)

Demarat de o poveste de Crăciun pe care Phylicia Rashad o citește nepoților ei, filmul spune povestea unui tânăr creator de jucării, Jeronicus Jangle (interpretat inițial de Justin Cornwell), care creează minuni într-o fantezie steampunk, cvasi-victoriană,. Asta până când este trădat de ucenicul său (inițial Miles Barrow) la instigarea creației lui Jangle, o jucărie Don Juan căreia-i dă voce Ricky Martin. Mai rău, la scurt timp, Jeronicus își pierde soția (Sharon Rose). Rănit de dubla lovitură, se retrage timp de ani de zile, înstrăinându-se de fiica sa (Anika Noni Rose) și îmbătrânind în persoana lui Forest Whitaker, în timp ce Guftofson devine Keegan-Michael Key și câștigă faimă și avere cu invențiile furate. Este nevoie de sosirea lui Journey (Madalen Miles) nepoata plină de viață a lui Jangle, care să-i penetreze carapacea protectoare, ursuză și, poate, să pună lucrurile la punct.

Cornwell și Sharon Rose sunt actori și cântăreți talentați, dar prima parte a filmului ar fi putut să fie mai rapidă, din punctul de vedere al povestirii. Durează secole până când Journey, adevărata noastră eroină, intră în poveste, deși este drăguță foc și cu o voce minunată atunci când apare. Buddy 3000, adorabilul robot pe care îl readuce în stare de funcționare, joacă, în consecință, un rol prea mic pentru a deveni favoritul copiilor, misiune pentru care pare să fi fost conceput, iar adevărata acțiune începe extrem de târziu în film.

Acestea fiind spuse, este minunat să vezi un Crăciun alb, care-i mult mai puțin alb decât de obicei, un Spărgătorul de nuci în toată splendoarea. Unele elemente ale intrigii se târâie sau atârnă ca beteala de anul trecut, dar, în compensație, există destule lucruri care să-ți încânte ochii și urechile.

Este copilăresc și puțin prea lent, dar personajele sunt extrem de fermecătoare, iar decorurile sunt copleșitor de somptuoase. Le va oferi spectatorilor, în special copiilor, o doză binevenită de magie de Crăciun.

Helen O’Hara, Empire, 11 noiembrie