În cel de-al patrulea sezon, drama Netflix este mai tăioasă ca niciodată, în timp ce pictează portretul unui lider rupt de realitate, luat prin surprindere de schimbare.

La începutul celui de-al patrulea sezon, The Crown găsește Marea Britanie în declin. Este anul 1982 și așa-numita iarnă a învrăjbirii încă planează asupra țării, pe măsură ce numărul șomerilor crește și miroase a război în insulele Falkland. Dar în interiorul Palatului Buckingham, Regina Elisabeta a II-a (interpretată de Olivia Colman) este frământată de o catastrofă personală: nu este sigură care dintre cei patru copii este preferatul ei.
Așa că Majestatea Sa îi invită pe fiecare la prânz, sperând că unul o va impresiona mai mult decât ceilalți. Este o strădanie frivolă, dar revelatoare – cele patru întâlniri arată distanța emoțională dintre Elisabeta și descendenții regali, care par cu toții uluiți că petrec timpul singuri cu „mămica”. Edward (Angus Imrie) se interesează imediat de banii care i se cuvin conform Civil List Act, de parcă ea ar fi fost casieriță la bancă. Andrew (Tom Byrne) se laudă cu o tânără „actriță” pe care a cunoscut-o, un subiect vulgar care o șochează pe suverană. Charles (Josh O’Connor) și Anne (Erin Doherty) își regretă amarnic căsătoriile, și o întrerup când le dă sfaturi. Colman o interpretează pe Elisabeta cu o jenă demnă, forțând zâmbetele peste dezamăgirea evidentă. Mai târziu, își mărturisește frustrarea lui Philip (Tobias Menzies), care îi spune să nu pună la inimă comportamentul lor – copiii lor sunt cu toții adulți și trebuie să se concentreze să fie mamă pentru națiune. Cu toate acestea, răul a fost făcut. Philip dezvăluie că toți copiii au fost „nedumeriți” de prânzul luat cu ea, iar Elisabeta este convinsă că sunt pierduți. Între timp, țara rămâne în declin.
Când vine vorba de Regină, The Crown tinde să ierte cu ușurință. În primele trei sezoane ale dramei Netflix – învelite într-o nostalgie caldă și o atmosferă idilică postbelică – The Crown a susținut că defectele ei doar o făceau demnă de simpatie, că se confrunta cu o presiune de neimaginat ca monarh și conducător al unei instituții stimate. Scenaristul și producătorul executiv Peter Morgan a tratat primele două sezoane ale dramei ca pe un studiu de personaj al unei tinere care se confrunta cu o putere imensă, dar fragilă. Al treilea sezon a ținut-o la distanță, transformând-o într-un personaj secundar pentru Philip și Charles, subliniind în același timp povara rolului ei.
Dar în cel de-al patrulea sezon tăios și epatant, serialul o critică, în sfârșit, pe Elisabeta pentru ignoranța ei, caracterizând-o drept un lider al cărui devotament încăpățânat pentru tradiție o face pe ea și familia ei, neghiobi rupți de realitate, luați prin surprindere de schimbare. Da, neghiobi: pe tot parcursul sezonului 4, The Crown îi ridiculizează pe cei din familia regală, satirizând privilegiile lor. În timpul primei audiențe cu noul prim-ministru britanic, Margaret Thatcher (Gillian Anderson), Elisabeta lasă deoparte raportul politic al ultimei perioade și, în schimb, îi citește lui Thatcher o listă în care încearcă să ghicească viitorii miniștri, încântată de parcă guvernarea ar fi un joc. Înainte de o întâlnire cu publicul la Palatul Buckingham, prințesa Margareta (Helena Bonham Carter) cere ca membrii familiei să nu „aibă conversații reale” cu supușii lor. Întreaga familie o invită pe Thatcher într-o excursie în mediul rural pentru a juca jocuri de petrecere și a vâna cerbi, în timp ce țara trecea printr-o recesiune.
Poate că, după patru sezoane, Morgan și-a dat seama că ultimul lucru pe care cineva ar vrea să-l urmărească, odată cu intrarea în epoca plină de bârfe-tabloid a istoriei regale, este o trecere în revistă a capetelor încoronate, bucurându-se de bogăția lor. Sau poate cu povestea care se îndrepta spre scandal și tragedie, The Crown a fost nevoit să n-o mai trateze pe Regină ca pe o eroină fără cusur. Oricare ar fi motivul, serialul sugerează că spre anii ’80, membrii familiei, conduși de Elisabeta, erau prinși într-o criză existențială: credeau că datoria lor este să rămână vizibili, nu accesibili. Și-au luat supușii de buni și au presupus că relevanța familiei era subînțeleasă. Totuși, stilul lor de viață nici că putea fi mai diferit decât cel al oamenilor de rând: într-un episod, de exemplu, Elisabeta află despre costul uman și daunele psihologice ale situației economice a țării, numai după ce un șomer nemulțumit se infiltrează în Palatul Buckingham pentru a vorbi direct cu ea, în dormitorul ei. The Crown observă că eșecurile celor din familia regală pot fi, adesea, autoprovocate – și, făcând acest lucru, serialul ne oferă cel mai captivant și caustic sezon de până acum.
Drama, firește, de-abia acum urmează. Sezonul 4 o prezintă pe Diana (Emma Corrin) – probabil cel mai așteptat personaj al sezonului – a cărei înfățișare oferă serialului nu numai posibilitatea de a dezvălui o nouă perspectivă asupra personajului Elisabeta, ci, de asemenea, să pună bazele pentru un Sezon 5 încă și mai tăios. Morgan a mai abordat subiectul Regina și „prințesa poporului”, cu filmul Regina (The Queen), dar drama din 2006 relatează perioada de după moartea Dianei, simpatizând cu Elisabeta, pe măsură ce învață să-și schimbe perspectiva asupra opiniei publice. În acest sezon, este mai puțin generos cu Regina, arătând modul în care respectarea rigidă a îndatoririlor a contribuit la fel de mult la destrămarea căsătoriei lui Charles și Diana, ca și aventurile amoroase și incompatibilitatea tânărului cuplu. Fermitatea și perseverența Elisabetei au ajutat-o să aibă o căsnicie înfloritoare cu Filip; aceleași trăsături au întins coarda prea mult în ceea ce-l privește pe Charles, obligându-l să acționeze în pripă cu o femeie pe care abia o cunoștea. În timp ce stoicismul și autocontrolul Elisabetei au ajutat-o să dezvolte o relație cu liderii mondiali, aceleași calități s-au tradus în răceală față de Diana, care avea doar 19 ani când s-a logodit cu Charles, se lupta să-și găsească locul în ierarhie, se chinuia cu o tulburare alimentară și tânjea după aprobarea Windsor-ilor.
The Crown nu este atât de critic încât s-o diminueze pe Regină; mai degrabă, arată cum aceleași forțe care ajută o personalitate ca ea să reușească pe plan profesional pot s-o orbească în plan personal. În loc s-o vadă pe Diana ca pe o tânără luminoasă care schimbă impresia poporului britanic (și a lumii) despre familia regală, Elisabeta o vede ca pe o străină care trebuie fie să se plece, fie să se frângă după voia familiei. Regina poate s-o sfătuiască și chiar s-o dojenească pe Thatcher în timpul ședințelor lor săptămânale, dar face tot ce poate pentru a evita să vorbească cu nora ei. Ea îi poate fermeca pe liderii Commonwealth-ului la un summit global, dar nu își poate invita copiii la prânz fără să-i sperie. Poate „întâlni oameni normali tot timpul”, așa cum îi zice intrusului care intră în dormitorul ei, totuși n-are idee la ce se referă atunci când el îi povestește despre sărăcia sa. The Crown a petrecut ani buni dezvăluind povestea ființei umane de sub mantia cu guler de hermină. Anul acesta, în sfârșit, examinează efectul formidabilei puteri și influențe pe care Elisabeta le-a acumulat, prefigurând călătoria dificilă a familiei regale în modernitate.
Spre sfârșitul sezonului, Philip – unul dintre puținii aliați ai Dianei din familie – încearcă s-o consoleze pe prințesă după ultima ei încercare eșuată de a vorbi cu regina. La fel ca Diana, el intrase în familia reticentă la asimilare. Și, la fel ca Diana, fusese intimidat de obiceiurile lor. El o sfătuiește să și-o închipuie pe Elisabeta drept combustibilul familiei, o forță pe care toată lumea nu trebuie numai s-o accepte, ci să ajute s-o întrețină și s-o servească, punându-și deoparte problemele personale. O compară cu oxigenul. Dar poate că acel oxigen, argumentează The Crown, mai curând sufocă decât susține.
Shirley Li, The Atlantic, 11 noiembrie
Each chapter that advances, the series is more interesting and the incorporation of Princess Diana, will be even more. A reflection of the England of all time.
Excellent review Jo. You describe in an impeccable way what happened in the plot.
A hug and happy weekend. Take care, please.
Manuel Angel
LikeLiked by 2 people
Thank you for your concern, Manuel. I’m quite safe during the week-end since I don’t go out much. As for the Crown, oh, yes, it’s a fascinating series. I just can’t wait to see this season. Happy weekend to you, too… and, of course, be careful as well.
LikeLiked by 5 people
Am avut un unchi născut în același an cu regina și de dumnealui mi-ai amintit prin această recenzie, Jo, fiindcă îi semăna ca personalitate, simțindu-se tot ca oxigenul 😀 pentru familia sa, iar cumva și era, fiind un sfătuitor înțelept. 🙂
Ai muncit mult pentru acest articol, dar a meritat, fiindcă l-am parcurs dintr-o suflare, atât de mult mi-a plăcut… ❤
LikeLike
Cât de mult mă bucur că ți-a plăcut, Cristina. Și că ți-a amintit de cineva drag. Articolul este, într-adevăr, foarte bine scris. Evident, n-am văzut incă sezonul 4 din The Crown, dar dacă stăm să ne gândim la Regină, la vremurile pe care le-a prins de-a lungul vieții… cred că supușii ei ar vrea acum să facă selfie-uri cu ea. 🙂 Cât de mult s-au schimbat toate față de tinerețea ei. Păcat, însă, de Diana. 💕 Cred că după ce o să vedem sezonul acesta o să înțelegem mai bine cât de nefericită a fost în familia regală. 😦
LikeLiked by 1 person
Așa e, Jo! 🙂 Și mie îmi pare tare rău de Diana, însă aceea a fost, până la urmă, alegerea sa, ori soarta-i tristă… dar amintirea Dianei este, însă, una frumoasă, atât pentru copiii ei, cât și pentru toți cei care au căutat s-o înțeleagă, admirându-i implicarea în a face cât mai mult bine, prin sine însăși, în jurul său. 💕
LikeLike
Adevărul este că puține persoane au reușit să facă atât de multe într-un timp atât de scurt pe pământ. Diana a lăsat o amprentă adâncă în inimile noastre.
LikeLiked by 1 person
E-adevărat și nespus de trist!
LikeLike
Faina treaba !Merci !
În realitate, membrii caselor regale europene, au fost sustinuti doar de etichete si embleme, iar azi nu mai au puteri supreme. Chiar si printul Charles si-a cumparat proprietati în Ardeal, unde spera sa scape de tronul regal ! Cea mai puternica si impozanta regina contemporana europeana (de la BrExit încoace) este Angela Merkel, acompaniata de Mr. Emmanuel ! 🙂
O dupa amiaza binecuvântata si o saptamâna minunata!
LikeLike
preconizez spoilere asa ca nu citesc.. m-am apucat azi la 4 dimineata de serial, acum munca si deci va mai dura zile. poate saptamani pana ajung la sezonul 4….dar am inteles ca merita
LikeLike
La 4 dimineața??!!!! OMG! Si eu imi doresc foarte mult să-l văd, dar nu m-aș scula cu noaptea-n cap nici să mă pici cu ceară. 🙂 Articolul nu conține spoilere (la urma-urmei știe tot mapamondul ce s-a intamplat), mai degrabă il laudă pe regizor că nu tratează familia regală cu mănuși când nu-i cazul. Dacă ai timp la un moment dat, ti-aș recomanda să citești articolul original, in engleză. A fost o plăcere să-l traduc… chiar dacă după ce o să văd serialul o să fiu sau nu de acord cu ce scrie in el. 🙂
LikeLiked by 1 person
Citesc atunci… nu m-am trezit special, sunt doar fff matinala lunea… multe de făcut după weekend înainte sa încep munca 🙂
LikeLike
Și mie imi plac zilele de luni. Și până acum mă consideram matinală. 🙂 Ce să spun? Spor la treburi și o săptămână minunată. 💕
LikeLiked by 1 person
Multumesc la fel!!! Se pare ca am o zi linistita azi la munca:)
LikeLike
💕
LikeLiked by 1 person
I wish I could read this language 😅
LikeLike
It should be a translator somewhere on the page. 🙂 But don’t worry, you can find the original article on The Atlantic. Thank you for visiting, though. 💕
LikeLiked by 1 person