Atenție: This post is full of spoilers.

Mult-așteptatul al patrulea sezon al serialului The Crown a avut premiera pe 15 noiembrie la Netflix, iar fanii au parte de o sărbătoare regală. După trei sezoane pline de dramatism, serialul de succes este pe cale să înceapă o nouă eră: anii Diana. Pe măsură ce înaintăm cu vizionarea celui de-al patrulea sezon, ne punem veșnica întrebare: cât de mult din ceea ce vedem este adevărat? Iată o analiză a unora dintre cele mai importante momente ale intrigii, inclusiv ce se bazează pe adevăr și ce este doar de dragul senzaționalului.

Prințul Charles a fost inițial prietenul lui Sarah, sora mai mare a Dianei?

Da. Facem cunoștință cu Diana Spencer prin sora ei mai mare, Lady Sarah. Lady Sarah este una dintr-o serie de prietene care au făcut obiectul rubricii de bârfe, când Charles se apropia de 30 de ani – o vârstă la care biograful său, Jonathan Dimbleby spunea că „i s-a sugerat în mod neînțelept că ar fi o vârstă potrivită pentru căsătorie”. De fapt, el se întâlnea cu Sarah în jurul anului 1977, când se apropia de acea vârstă cheie. Așa a cunoscut-o pe cea care era atunci Lady Diana Spencer – care i s-a părut „o tânără de 16 ani foarte veselă, amuzantă și atractivă… nostimă, dinamică, plină de viață”, a declarat el în timpul interviului cu ocazia logodnei din 1981.

Emma Corrin, Josh O'Connor - The Crown (Netflix)
Emma Corrin, Josh O’Connor – The Crown (Netflix)

I-a trimis Lordul Mountbaten, înainte să moară, o scrisoare lui Charles despre găsirea unei soții potrivite?

Poate că nu i-a trimis o scrisoare lui Charles în ajunul morții sale, care este descrisă în primul episod, dar Mountbatten i-a dat, cu siguranță, o mulțime de sfaturi în calitate de stră-unchi. Relația lor era mai mult una de bunic-nepot, iar mentorul Mountbatten și-a asumat rolul de sfătuitor al prințului în problemele sentimentale. El l-a încurajat să-și „facă de cap” înainte de a se așeza la casa lui și l-a sfătuit că o mireasă perfectă ar fi una fără trecut și suficient de tânără pentru a putea fi „modelată pentru rolul de soție și mamă”, așa cum spunea Dimbleby.

A cucerit Diana familia regală în timpul primei sale vizite la castelul Balmoral, din Scoția?

Olivia Colman, Josh O'Connor - The Crown (Netflix)
Olivia Colman, Josh O’Connor – The Crown (Netflix)

Trecerea așa-numitului Test Balmoral a fost importantă pentru tot felul de vizitatori, nu doar pentru viitoarele soții regale. Politicienii și soțiile lor s-au numărat printre cei evaluați de cei din familia regală și suita lor. Diana a trecut cu brio, așa cum se arată în episodul doi, aducându-i de partea sa pe prietenii lui Charles, în timpul acelei prime vacanțe la sfârșitul verii / începutul toamnei 1980. Patty Palmer-Tomkinson i-a remarcat energia nemărginită în timp parcurgea terenul mocirlos, noroios, când ieșeau la pândă de animale sălbatice. Sora Dianei, Jane, avea o casă pe moșie și a stat acolo, iar „Scoția nu-i era străină”, spune Ingrid Seward, autoarea cărții Prince Philip Revealed, și era bucuroasă să „se trezească devreme pentru a se pregăti să iasă cu armele”. De asemenea, Philip o luase sub aripa lui ocrotitoare în acele zile de început. „Avea simpatie pentru cei din afară, fiind el însuși unul”, adaugă ea.

Diana și-a ales singură inelul de logodnă?

Da. După logodnă, Dianei i-a fost prezentată o tăviță cu bijuterii. În Diana: Her True Story – In Her Own Words, a lui Andrew Morton, ea a spus că a circulat un zvon care să explice sosirea bijuteriilor la palat, astfel încât să nu se ducă vestea logodnei înainte de vreme. Angajaților li s-a spus că prințul Andrew primea un inel cu sigiliu, pentru viitoarea sa aniversare de 21 de ani. Dianei i s-au prezentat mai multe opțiuni: „Mi s-au perindat prin fața ochilor aceste safire. Erau imense! Presupun că eu l-am ales. Cu toții au venit cu sugestii. Iar Regina l-a achitat”, au dezvăluit interviurile ei înregistrate pentru Morton.

A încercat Camilla, inițial, să se împrietenească cu Diana înainte de nuntă?

Da. Cât timp i s-a făcut curte, au fost nenumărate dovezi ale relației apropiate dintre  Camilla (Emerald Fennell) și prințul de Wales. Diana și Charles au petrecut weekenduri cu Camilla și soțul ei Andrew Parker Bowles și aceștia erau prezenți și la cina de la Palatului Buckingham, în timp ce Charles o curta pe Diana.

Când Diana s-a mutat la Clarence House, pe atunci casa Reginei Mame, în ajunul anunțului de logodnă, o aștepta o scrisoare de la Camilla, invitând-o pe logodnica lui Charles la masă. Dar pentru Diana, orice potențială prietenie a fost de scurtă durată. Când se apropia ziua nunții din iulie 1981, ea a aflat că Charles a comandat o brățară specială, inscripționată cu literele G și F împletite – reprezentând inițialele poreclelor pe care le aveau unul pentru celălalt: Gladys și Fred. Acest moment dureros este prezentat în al treilea episod al serialului.

A mers Diana cu patinele cu rotile prin Palat?

Emma Corrin - The Crown (Netflix)
Emma Corrin – The Crown (Netflix)

Deși nu este confirmat faptul că prințesa Diana ar fi mers cu patinele cu rotile prin Palatul Buckingham, în timp ce asculta la walkman „Girls on Film” al lui Duran Duran (așa cum face în serial), era binecunoscut faptul că era un fan al patinajului cu rotile pe muzică pop. De asemenea, obișnuia să se relaxeze patinând cu rolele în Kensington Gardens.

A avut prințesa Diana o tulburare alimentară?

Însăși prințesa Diana a confirmat că s-a luptat cu „bulimia cronică” într-un interviu din noiembrie 1995, pentru emisiunea Panorama a BBC1 – iar tulburarea ei alimentară este evocată pe tot parcursul celui de-al patrulea sezon.

„A fost un simptom al ceea ce se întâmpla în căsnicia mea. Strigam după ajutor, dar emiteam semnale greșite, iar oamenii se foloseau de bulimia mea ca să mă izoleze. Au decis că aceasta era problema: Diana este instabilă.”, a spus ea, adăugând: “Cauza a fost situația în care ne aflam eu și soțul meu; trebuia să păstrăm aparențele pentru că n-am vrut să dezamăgim publicul, și totuși, evident, a fost multă anxietate între cei patru pereți ai noștri.”

Este prințesa Anne copilul favorit al prințului Philip? Și prințul Andrew favoritul Reginei?

Unul dintre momentele cele mai pline de umor ale sezonului este când Regina se întâlnește cu fiecare dintre copiii ei, pentru a-și da seama care-i preferatul. În viața reală, prințesa Anne și tatăl ei au cu siguranță o legătură strânsă și au multe lucruri în comun, inclusiv o etică profesională puternică și dragostea pentru cai. Eileen Parker, soția prietenului apropiat al lui Philip, Mike Parker, a declarat la un moment dat pentru Daily Mail: “[Philip] s-a simțit dintotdeauna mai bine în compania lui Anne. Charles seamănă mai mult cu regina, în timp ce Anne seamănă foarte mult cu prințul Philip”.

Între timp, regina a avut întotdeauna o slăbiciune pentru prințul Andrew. Când s-au născut prințul Charles și prințesa Anne, suverana n-a reușit să petreacă mult timp cu ei, așa că au fost crescuți mai ales de bone. Dar când s-a născut Andrew, era mai sigură de poziția ei, ceea ce i-a permis să petreacă mai mult timp cu el și să dezvolte o relație specială.

Erin Hill, Simon Perry și Stephanie Petit, People, 15 noiembrie

Citește și: The Crown: Adevăr vs. ficțiune în sezonul 4 (II)