Citește și: The Crown: Adevăr vs. ficțiune în sezonul 4 (I)

Atenție: This post is full of spoilers.

A existat cu adevărat un intrus care a confruntat-o pe regină în dormitorul ei?

Da! Într-una dintre cele mai grave breșe în securitatea familiei regale, din istorie, britanicul Michael Fagan a intrat în dormitorul reginei din Palatul Buckingham, în 1982. Într-un interviu din 2012 cu The Independent on Sunday, Fagan a povestit despre întâmplare: „Am fost mai speriat decât am fost vreodată în viața mea”, a spus el. „Apoi începe să vorbească și sună ca cea mai fină sticlă pe care ți-o poți imagina, când se sparge: „Ce cauți aici?!”

Deși s-a zvonit că cei doi au avut o conversație lungă, Fagan a spus: “Nu! A trecut pe lângă mine și a ieșit fugind din cameră; lipăind cu piciorușele ei goale pe podea.”

Au avut Regina Elisabeta și Prințesa Margareta niște verișoare ținute în secret în instituții psihiatrice?

Da. Una dintre cele mai mari bombe ale sezonului vine în cel de-al șaptelea episod, odată cu descoperirea verișoarelor secrete ale surorilor regale. Două dintre verele primare ale reginei și trei dintre verele de-a doilea fuseseră duse în secret, la azilul pentru deficiențe mintale Royal Earlswood din Surrey, în 1941, de către părinții lor, care erau fratele mai mare și cumnata reginei mame, Elizabeth Bowes-Lyon. Fetele s-au născut într-o perioadă în care copiii cu dizabilități erau secretul rușinos al unei familii.

Cele două verișoare primare au fost menționate ca decedate în ediția din 1963 a Burke’s Peerage, un ghid al aristocrației britanice, chiar dacă amândouă erau în viață la acea vreme. Nerissa Bowes-Lyon nu a murit decât în ​​1986, la 66 de ani, în timp ce Katherine Bowes-Lyon a murit în 2014, la 87 de ani. Din punct de vedere mintal, femeile erau copii mici și nu puteau vorbi. Povestea șocantă a fost descoperită de mass-media la scurt timp după moartea lui Nerissa. Regina nu a comentat niciodată revelația, palatul menționând-o ca pe o chestiune privată a familiei Bowes-Lyon.

A avut Regina Elisabeta neînțelegeri cu Margaret Thatcher?

Intriga din sezonul patru abordează unele dintre tensiunile din viața reală dintre regină și primul prim-ministru femeie, Margaret Thatcher, care a guvernat din 1979 până în 1990. Deși aveau aceeași vârstă (au fost născute la doar câteva luni distanță) și ambele aveau funcții importante într-o lume dominată de bărbați, nu s-au înțeles în multe privințe. Au avut, adesea, puncte de vedere contradictorii, inclusiv un dezacord asupra sancțiunilor împotriva apartheidului în Africa de Sud (Thatcher s-a opus sancțiunilor, iar regina le-a sprijinit).

Regina s-a confruntat, de asemenea, cu faptul că Marea Britanie a fost atât de divizată la scurt timp după sosirea lui Thatcher, cu o recesiune devastatoare, revolte și oameni fără adăpost. În 1986, Sunday Times a publicat un editorial, susținând că regina ar fi considerat în sinea ei abordarea lui Thatcher drept „indiferentă, agresivă și că invită la disensiuni sociale”. Sursa ar fi fost secretarul de presă al palatului, Michael Shea, dar se spune că Regina ar fi fost oripilată că povestea a ajuns pe prima pagină a ziarelor.

Gillian Anderson – The Crown (Netflix)

În ciuda neînțelegerilor, relația lor a devenit mai cordială de-a lungul anilor. Regina a onorat-o pe Thatcher cu Ordinul de Merit la doar două săptămâni după ce a demisionat. Înmormântarea lui Thatcher din 2013 a fost, de asemenea, prima înmormântare a unui prim ministru la care Regina a participat, de la Winston Churchill încoace.

I-a făcut Prințesa Diana o surpriză lui Charles, cu un dans pe melodia “Uptown Girl”, pe scena Operei din Londra?

Da. Iar dansul din decembrie 1985 a fost ideea Dianei! Prințesa, care a iubit baletul și a luat lecții la Palatul Kensington, l-a contactat pe renumitul balerin Wayne Sleep, pentru a coregrafia un dans-surpriză pentru soțul ei. Duo-ul s-a întâlnit într-un studio de repetiții din vestul Londrei. “Mi-a spus: „Am muzica, este „Uptown Girl” a lui Billy Joel, iar eu voi fi fata ta din înalta societate. Și a fost fata mea din înalta societate. Așa se semna întotdeauna pe cărțile de vizită pe care mi le trimitea”, a povestit Sleep pentru The Story of Diana al revistei People.

Emma Corrin - The Crown (Netflix)
Emma Corrin – The Crown (Netflix)

“Ne-am înțeles din prima – aveam același simț al umorului. La un moment dat, a trebuit s-o port în brațe de-a lungul scenei. Dintr-o dată mi-a trecut prin cap ”Ce mă fac de cade monarhia?” Știți, eram mai emoționat decât ea”, a adăugat el.

În ciuda mulțimii încântate de la Royal Opera House, se spune că Charles n-ar fi fost bucuros de numărul de trei minute, care a inclus jazz, balet și cancan. “A fost un cadou care n-a avut efectul scontat”, a comentat expertul regal Richard Kay. “A fost intenționat drept un omagiu adus lui Charles. Charles nu a fost teribil de impresionat. A considerat că a făcut pe grozava”.

A fost considerat Prințul Charles decedat, după o avalanșă, în timp ce schia în Elveția?

Deși familia regală nu l-a considerat nici o clipă decedat, Charles a fost martorul unei avalanșe mortale, care i-a luat viața prietenului său, maiorul Hugh Lindsay, în stațiunea elvețiană Klosters, în 1988. Se pare că Prințul Charles, care nu a fost rănit în incident, s-a alăturat celorlalți membrii ai anturajului într-un efort frenetic de a-l dezgropa pe Lindsay. Martorii au spus că prințul arăta tulburat, iar unul a spus că plângea când un elicopter a sosit să-l ia. În timp ce episodul nouă ne-o arată pe Diana că primește știrea accidentului la Londra, în realitate, ea era în excursie cu soțul ei. Totuși, nu fusese pe pârtie în acea zi. Rămăsese la cabana închiriată de familia regală, împreună cu soția prințului Andrew, Sarah Ferguson, care era însărcinată la acea vreme.

A avut Prințul Philip o discuție de suflet cu Prințesa Diana, despre nefericirea ei, în timpul Crăciunului la Sandringham?

Deși nu se știe dacă a avut loc o astfel de conversație între cei doi, la moșia Sandringham (așa cum se arată în episodul final al sezonului), Philip, pe care Diana îl numea cu afecțiune „Pa”, a fost la început aliatul prințesei.

Tobias Menzies, care îl interpretează pe soțul reginei Elisabeta în The Crown, a discutat despre cum, inițial, prințul Philip a fost cucerit de nora sa. “Cred că există unele similitudini, știți, este o altă persoană din afară, o poziție în care evident a fost și el. Poate că înțelege întrucâtva provocările prin care trece”, a spus Menzies înainte de premiera sezonului patru.

Philip și Diana au comunicat adesea prin scrisori scrise de mână, ducele de Edinburgh oferindu-i sprijinul Dianei pentru a-și salva căsnicia, dar, în cele din urmă, loialitatea lui a rămas coroanei.

Erin Hill, Simon Perry și Stephanie Petit, People, 15 noiembrie