În această poveste comică, plină de mister, vedeta din Teoria Big Bang (Big Bang Theory) interpretează o petrecăreață sexy – dar de data aceasta are control asupra narațiunii.

Însoțitoarea de zbor (HBO)
Însoțitoarea de zbor (HBO)

Kaley Cuoco avea 16 ani când a fost distribuită în sticomul Opt reguli simple (8 Simple Rules for Dating my Teenage Daughter), în rolul fetei celei mari a lui John Ritter. Ea a jucat de când era mică și avea deja o sincronizare comică promițătoare, dar funcția ei principală când a început serialul a fost aceea de a-l face pe Ritter să scrâșnească din dinți la vederea ținutelor sumare pe care le purta adolescenta.

Cuoco a continuat să apară în seriale pe măsură ce lăsa adolescența în urmă, rolul cel mai faimos fiind Penny din Teoria Big Bang. Pe atunci avea vreo douăzeci de ani, iar creatorii serialului s-au simțit și mai liberi să o trateze ca pe un obiect sexual, în stilul obișnuit al industriei. În primele câteva episoade, în special, Penny este practic doar o fantezie sexuală pentru noul vecin Leonard. (Îi folosește chiar și dușul în episodul pilot, întrucât țevile ei sunt înfundate.) Cu timpul, scenariștii au început să-i arunce câteva glume, mai ales când Penny leagă o prietenie puțin probabilă cu Sheldon. Dar a fost nevoie de apariția a încă două personaje feminine recurente, în cel de-al patrulea sezon, pentru ca Penny să fie tratată în primul rând ca o persoană amuzantă și numai după aceea ca fata sexy din vecini, care, în mod inexplicabil, făcea parte din grupul de tocilari. Departamentul de costume nu a început s-o îmbrace în saci de pânză, dar Cuoco s-a dovedit a fi unul din cele mai nostime personaje care-i dădeau replica lui Jim Parsons și o prezență centrală puternică în numeroasele povești despre ce făceau fetele, Penny, Amy și Bernadette, atunci când băieții nu erau prin preajmă. Era un talent comic autentic, care, întâmplător, arăta ca fata din visele lui Leonard.

Însoțitoarea de zbor (The Flight Attendant) de la HBO este primul rol major al lui Cuoco de când s-a încheiat Big Bang (deși i-a dat voce magistral unui personaj din amuzantul serial de animație Harley Quinn). Aici, joacă rolul lui Cassie Bowden, o catastrofă umblătoare, cu un talent ieșit din comun pentru a da peste petreceri și necazuri, oriunde ar ateriza zborurile ei internaționale. Serialul subliniază partea sexy a fetei, nu numai prin viața sexuală haotică a lui Cassie, ci și prin ținutele elegante din timpul liber, precum o rochie aurie mulată, pe care o poartă pentru o aventură la Bangkok, cu pasagerul de clasă întâi Alex (Michiel Huisman – Urzeala tronurilor).

Dar Cuoco este într-o poziție diferită aici față de cum era în serialele din trecut. Acum este un star și, de asemenea, producător executiv al acestui proiect. N-o mai tratează nimeni drept obiect sexual, în loc să-i ofere un material bun; se folosește de sexualitatea lui Cassie ca parte esențială a personajului. Și Cuoco este protagonista foarte clară și adesea foarte amuzantă a acestui mister noir, care începe când Cassie se trezește după o noapte de beție, în patul dintr-un hotel, alături de cadavrul însângerat al lui Alex.

În timp ce începe să se întrebe singură ce s-a întâmplat, Cassie este sigură, relativ vorbind, că nu l-ar fi putut ucide ea însăși, insistând: „Nu sunt genul ăsta de bețivă. Sunt genul de bețivă care se dezbracă în public și urlă la metrou!”

Când Cassie îl întâlnește pe Alex în drum spre Thailanda, el citește romanul Crimă și pedeapsă, pe care ea îl folosește ca scuză pentru a susține că Doctor Jivago este un roman net superior în literatura rusă. Este un mod de a ne anunța că este și altceva de capul ei în afară de faptul că se îmbată praștie în diverse colțuri ale lumii. Serialul Însoțitoarea de zbor, însă, se află în partea mai spumoasă a lucrurilor – chiar și cu cele câteva crime iritante – comparabil cu lecturile ușurele pe care ați putea încerca să le terminați în timpul unui zbor transcontinental. Este plin de întorsături de situație, la care se adaugă umorul, pentru a împiedica povestea să pară prea stufoasă sau greu de urmărit. (Serialul a fost, de fapt, adaptat de Steve Yockey, după un roman semnat Chris Bohjalian.)

Regizoarea Susanna Fogel (Spionul care mi-a dat papuciiThe Spy Who Dumped Me) oferă primelor episoade un ritm alert. Și găsește modalități prin care glumele să completeze figurile de stil ale thriller-ului, și nu lasă cele două genuri să se submineze unul pe celălalt, pe măsură ce călătoriile lui Cassie o poartă înainte și înapoi de la New York la Bangkok, Roma și alte locații internaționale și interne. Avem parte de niște ocoluri aparent inutile care implică personaje secundare precum Annie (Zosia Mamet), cea mai bună prietenă a lui Cassie și colega de serviciu Megan (Rosie Perez). Dar intriga principală se mișcă în pas vioi, chiar dacă investigația o obligă pe Cassie să se auto-analizeze și să încerce să-și dea seama cum a devenit un dezastru ambulant, cu prieteni care o tolerează doar pentru a avea subiecte de bârfă mai târziu.

Cuoco este isteață și simpatică tot timpul, două ingrediente necesare pentru a juca un personaj care face o scenă oriunde merge. Și exasperarea pe care o inspiră prietenilor și familiei (inclusiv lui TR Knight în rolul Davey, fratele sever) scoate scântei adorabile între Cuoco și Mamet (Girls), care ajunge să interpreteze o simfonie comică de dezaprobare, în rolul avocatei de mare calibru, Annie, care asistă la felul în care prietena ei o ține dintr-o greșeală într-alta.

Cu toate că HBO descrie Însoțitoarea de zbor drept serie limitată, Cuoco a spus că speră la un al doilea sezon, dacă va avea succes. Acest lucru ar putea explica unele dintre acele intrigi secundare non-Cassie, ca modalitate de a prelungi o poveste menită să fie finită. Acest gen de învârtit în jurul cozii rareori funcționează spre satisfacția cuiva, de la Marile minciuni nevinovate (Big Little Lies) care face un al doilea sezon inutil până la The Killing, care nu rezolvă misterul inițial până la sfârșitul primului sezon.

Dar chiar dacă nu se termină cu bine, serialul scoate în evidență excelent următorul stadiu al carierei lui Cuoco. Banii pe care i-a câștigat de pe urma Big Bang înseamnă că are privilegiul de a prelua doar rolurile care o interesează. Cuoco a încetat de mult să fie obiectul și a devenit în schimb persoana în deplin control asupra carierei. Iar Însoțitoarea de zbor este un început excelent pentru orice ar dori să facă mai departe cu această putere.

Allan Sepinwall, Rolling Stone, 23 noiembrie