Acesta a fost anul lui Lily Collins. În septembrie s-a logodit cu iubitul ei, scenaristul-regizor Charlie McDowell. O săptămână mai târziu, Emily în Paris a avut premiera la Netflix. Creat de Darren Star (Sex and the City) și având-o pe Collins în rolul titular de expert în marketing din Midwest, care se mută în capitala Franței, serialul a devenit un fenomen cultural. Dar nu este singurul proiect pe care Collins îl lansează anul acesta pe celebra platformă de streaming. În curând, ea va apărea în filmul Mank al lui David Fincher, un omagiu impresionant adus bătrânului Hollywood.

Lily Collins inel logodna
Lily Collins

Înaintea lansării lui Mank pe 4 decembrie, Collins povestește pentru revista Vogue cum a intrat în personaj și cum se face că l-a întâlnit prima dată pe co-starul Gary Oldman, când avea doi ani.

Mank este un proiect de suflet pentru David Fincher. Cum ai ajuns să faci parte din distribuție?
„Am auzit de film cu câteva săptămâni înainte să plec la Paris [pentru a filma Emily în Paris]. Nu m-am gândit niciodată că voi avea șansa să lucrez cu David. Am trimis un demo chiar înainte de a pleca și apoi, la câteva săptămâni de la începerea proiectului din Paris, am avut o audiție pe Zoom. Când am aflat că am primit rolul, am fost atât de uimită [râde]. M-am gândit: ‘Ce ciudat! Nu-mi vine să cred că s-au aranjat toate așa!’ După aceea, a trebuit să zbor înapoi la LA pentru proba de costume și repetiții, dar filmam la Emily – eram în fiecare scenă și nu aveam zile libere. Așadar, am zburat înapoi de două ori pentru 24 de ore. Am zburat într-o sâmbătă dimineață după o filmare de noapte la Paris, am aterizat sâmbătă dimineața în L.A., am mers la repetiții, la proba de costume, la un test de filmare, am zburat înapoi, m-am culcat și m-am trezit la 5 dimineața pentru a fi din nou Emily. Totul s-a întâmplat foarte repede și n-am stat să mă gândesc la asta pentru că rezultatul final urma să fie posibilitatea de a lucra la ambele proiecte, unul după celălalt.”

N-a fost năucitor să termini Emily în Paris și treci direct la Mank?
„Când am zburat înapoi la Paris a doua oară [din LA], abia începeau să filmeze la Mank. Asta era înainte să termin cu Emily, dar rolul meu n-a început până când n-am revenit. Am avut două săptămâni după aceea, înainte să încep filmările. Dar n-a fost atât de greu, deoarece Emily și Rita sunt la polii opuși. Nu numai că Emily este strălucitoare, îndrăzneață și iese în evidență prin personalitate, dar se și află într-o lume strălucitoare, îndrăzneață și vizibilă, în timp ce Rita se află într-o lume alb-negru. Este mai greu de citit, mai rațională, oarecum mai echilibrată și mai britanică. Așadar,  m-am putut disocia în secunda în care m-am urcat în avion.”

Lily Collins, Gary Oldman - Mank (Netflix)
Lily Collins, Gary Oldman – Mank (Netflix)

Ce a vrut David să reprezinte personajul Rita?
„Rita este, desigur, o persoană reală, dar avem puține informații despre ea, în afară de faptul că era o stenografă din Anglia și că soțul ei era plecat la război. Cred că am văzut două fotografii cu ea. Deci, în ceea ce privește crearea personajului ei, a fost vorba despre ceea ce reprezintă ea pentru personajul lui Gary [Oldman], deoarece el este cel mai vulnerabil când este cu Rita. Și-au făcut confidențe reciproc. Pentru o femeie din timpurile acelea și în acea poziție, Rita era foarte îndrăzneață. Credea că Mank este capabil de mai multe decât credea el însuși și îi aducea aminte de ceea ce promisese să facă. Uneori avea nevoie de un imbold. David a vrut ca Rita să aibă o bunătate înnăscută. Mi-a plăcut că n-a fost vorba de o poveste de dragoste între ea și Mank – au avut o prietenie sufletească la care nici unul nu se aștepta.”

Cum ai lucrat cu Gary Oldman pentru a construi acea relație familială dintre Rita și Mank?
„De fapt, l-am cunoscut pe Gary când aveam vreo doi ani, pe platoul de filmare de la Dracula după Bram Stoker [1992]. Tatăl meu [Phil Collins] era în Hook [1991] și cele două filme erau filmate pe același lot în LA. Apoi, ani mai târziu, la Gala Met Heavenly Bodies [în 2018], i-am văzut pe Gary și soția lui Gisele [ Schmidt]. I-am spus cât de mult îl admir. Cine-ar fi crezut că, după ani de zile, voi interpreta un personaj care admiră atât de mult personajul jucat de el? Pe platoul de filmare Mank, râdeam și făceam glume între duble și, apoi, când anunțau „motor”, el devenea dintr-o dată Mank. Câteodată trebuia să mă ciupesc pentru că uitam că trebuie să-i dau replica. A fost uimitor.”

Cum te-au ajutat acele costume complicate de epocă să intri în personaj?
„Rita nu este o vedetă de la Hollywood, așa că nu-i la patru ace tot timpul, dar vrea să arate prezentabil. Are puține bijuterii, poartă tocuri mici, dar și pantofi Oxford și uneori are o ținută întrucâtva sport. Poartă taioare, dar [de multe ori] sunt destul de șifonate – de exemplu, dacă Mank și Rita au stat ore întregi scriind și sunt transpirați. David spunea: ‘Nu schimbați nimic decât dacă adăugați mai multă transpirație. Nu-i faceți să arate perfect.’ Mi-a plăcut ideea de a lăsa perioada respectivă neșlefuită”.

Celălalt proiect Netflix al tău, Emily în Paris, este unul dintre cele mai discutate seriale din 2020. De ce crezi că a reușit să surprindă spiritul epocii în modul în care a făcut-o?
„Toți vrem să călătorim. Toți vrem escapism. A fi american la Paris nu este o idee revoluționară, dar în acest moment este imposibil. Bucuria de bate în lung și-n lat un oraș străin și de a pierde noțiunea timpului este ceva de care ne este tuturor dor. În Emily în Paris, i-am avut pe [stilista] Patricia Field la costume, așa că era clar că o să fie un festin vizual, și pe Darren Star, care întotdeauna [transformă] orașele [în care proiectele lui sunt amplasate] în personaje în sine. Serialul are simțul umorului, o frivolitate și o strălucire debordantă și cred că a venit în momentul în care simțeam cu toții nevoia de un astfel de serial. Cu toții vrem să râdem și să zâmbim. Cred că există speranță la orizont [acum] și serialul într-acolo bate.”

Lily Collins - Emily in Paris (Netflix)
Lily Collins – Emily in Paris (Netflix)

Acum, după ce al doilea sezon a fost confirmat, ce așteptări ai de la serial?
„Sper cu adevărat să o văd pe Emily petrecând mai mult timp cu colegii săi de la [firma de marketing] Savoir în afara orelor de lucru și să îi cunoască mai bine pe ei și pe [prietena ei] Mindy [Chen, interpretată de Ashley Park]. Sper, de asemenea, că franceza lui Emily se îmbunătățește, pe măsură ce continuă să evolueze în cadrul companiei, ca un atu pozitiv care le este de folos, în timp ce, desigur, se găsește mereu în situații amuzante. Mi-ar plăcea ca ea să înceapă să se simtă mai în largul ei în oraș și să se afunde mai adânc în viață, mai curând ca rezident decât ca vizitator. Dar cine știe ce se va întâmpla.”

Radhika Seth, Vogue, 26 noiembrie