Noul film al lui David Fincher, Mank, care a avut premiera pe 4 decembrie la Netflix, este un whodunnit de la Hollywood, care nu are nimic de-a face cu rezolvarea unei crime, ci cu rezolvarea misterului legat de cine a scris, de fapt, scenariul pentru filmul din 1941 Citizen Kane. În timp ce multe dintre personajele din film sunt nume notabile de la Hollywood – actrița Marion Davies, magnatul media William Randolph Hearst, regizorul Orson Welles, pentru a numi doar câțiva – alții sunt pur și simplu cunoscuți pentru că se află pe orbita lui Mank. Cum distribui rolurile într-un film care prezintă unele dintre cele mai cunoscute legende din Tinsletown? Cu multă atenție, se pare. Iată personajele din Mank și actorii care îi portretizează:

Gary Oldman în rolul lui Herman Mankiewicz

Netflix/Getty
Netflix/Getty

Toată lumea știe că Gary Oldman este un maestru al deghizării; la urma urmei, a câștigat un Oscar în 2018 pentru interpretarea lui Winston Churchill în Darkest Hour: Ziua decisivă. Aici, el se transformă complet în Mankiewicz, un scriitor ingenios, strălucit, afectat de dependența de alcool, de îndoiala de sine și de un anturaj discutabil. Filmul este realizat inteligent și s-ar putea să-i aducă lui Oldman o altă statuetă aurită.

Tom Burke în rolul lui Orson Welles

Netflix/Getty
Netflix/Getty

Fanii serialului The Crown îl vor recunoaște pe actorul britanic Tom Burke din rolul de prieten și confident al prințesei Margareta – Derek „Dazzle” Jennings, dar nu vă așteptați la asemănări între Jennings și Welles în interpretarea aceluiași Burke. El îl joacă pe regizorul talentat și problematic, care decide să-l facă pe Mankiewicz să-i scrie scenariul, ca pe un auteur exigent, duplicitar – ceea ce poate să nu fie în întregime corect din punct de vedere istoric, dar este cu totul captivant de urmărit.

Amanda Seyfried în rolul lui Marion Davies

Netflix/Getty
Netflix/Getty

Mankiewicz s-ar putea să fie oarecum un om din afara lumii în care evoluează, dar nu este singur. Marion Davies este o vedetă de cinema și iubita unuia dintre cei mai puternici bărbați din lume, dar este la fel de conștientă de statutul ei de intrus la Hollywood, ca Mank – poate de aceea par să se aprecieze unul pe celălalt. Seyfried oferă o interpretare strălucită în rolul isteței, încântătoarei Davies – ceva ce personajul n-a obținut de pe urma portretizării voalate a lui Susan Alexander, în Citizen Kane.

Charles Dance în rolul lui William Randolph Hearst

Netflix/Getty
Netflix/Getty

Pentru Dance nu este prima oară când joacă bărbați influenți; l-a interpretat pe  Lord Mountbatten în ultimele sezoane ale The Crown și pe Tywin Lannister în Urzeala tronurilor (Game of Thrones). Aici, el își aduce experiența în interpretarea puterii, personajului William Randolph Hearst, magnatul care a inspirat capodopera lui Mankiewicz – chiar dacă cei doi bărbați sunt adesea la cuțite.

Toby Leonard în rolul lui David O. Selznick

Netflix/Getty
Netflix/Getty

Legendarul producător Selznik a realizat filme clasice precum Pe aripile vântului (Gone With the Wind) și Rebecca – iar în Mank, producătorul, care era și ginerele lui Louis B. Mayer, personifică sistemul statu-quo de la Hollywood, pe care Mankiewicz și Welles caută să-l schimbe.

Ferdinand Kingsley în rolul lui Irving Thalberg

Netflix/Getty
Netflix/Getty

Producătorul hollywoodian, Irving Thalberg, a avut o viață scurtă; a murit la 37 de ani, în 1936, dar a avut un impact major asupra industriei. Producătorul prodigios a făcut filme precum Ben-Hur și Revolta de pe Bounty (Mutiny on the Bounty), iar astăzi are un premiu al Academiei numit după el. El a fost, de asemenea, un punct de referință al culturii pop; a fost portretizat de mai multe ori în filme și seriale, iar The Last Tycoon, romanul neterminat al lui F. Scott Fitzgerald se bazează pe el. În Mank, Thalberg este interpretat de Kingsley (fiul lui Sir Ben) ca un personaj inteligent, ingenios, șiret și fermecător, demn de această faimă îndelungată.

Arliss Howard în rolul lui Louis B. Mayer

Netflix/Getty
Netflix/Getty

În timpul vieții sale, Mayer, ștabul MGM a fost unul dintre cei mai puternici oameni de la Hollywood – un lucru care se vede clar în Mank. Mayer, în interpretarea lui Howard, nu numai că face și desface totul când vine vorba de realizarea de filme (sau de obstrucționarea lor când îi dictează interesul), dar este și implicat într-o campanie guvernamentală controversată, în care unul dintre candidați este autorul Upton Sinclair. Avem parte de un memento necruțător că adevărata putere în realizarea filmelor este, adesea, în culise.

Adam Rathe, Town&Country, 4 decembrie