„Ambarcațiune cu motoarele în ralanti” este o metaforă care se potrivește celui mai recent film al lui Steven Soderbergh, dar considerați-o drept cel mai mare compliment: Lasă-i să vorbească (Let Them All Talk) (HBO) este parte studiu de personaj absurd, parte escapadă fără început și fără sfârșit în largul oceanului. Este extrem de încântător – nu în ultimul rând pentru că le are în rolurile principale pe Meryl Streep interpretând o romancieră egocentrică pe nume Alice și pe Candice Bergen și Dianne Wiest, cele mai vechi (chiar dacă nu chiar cele mai dragi) prietene ale sale.

Meryl Streep, Lasă-i să vorbească (HBO)

Alice refuză să zboare cu avionul, așa că ia un pachebot de lux din New York până în Anglia, pentru a primi un premiu literar. În viziunea ei, călătoria este șansa perfectă – dacă nu pui la socoteală aproape jumătate de secol de răni nevindecate și animozități pasive din trecut – să reia legătura cu prietenele. Pentru noua ei agentă literară minunată, dar îngrijorată (Gemma Chan, Crazy Rich Asians), este, de asemenea, o oportunitate de a afla dacă manuscrisul de mult promis al clientei sale este o continuare a triumfului ei singular, romanul câștigător al premiului Pulitzer numit You Always / You Never. (Deși Karen nu a fost tocmai invitată; de fapt, ea este practic pasager clandestin.)

Citește și: Lasă-i să vorbească: Meryl Streep, Candice Bergen și Dianne Wiest sunt gata să spună totul

La bord se află, de asemenea, și tânărul nepot serios al lui Alice (Lucas Hedges), pe post de companion / negrișor al mătușii sale pretențioase, și un scriitor misterios (interpretat cu un farmec nestudiat de către cineastul Dan Algrant) a cărui popularitate revoltătoare reprezintă tot ceea ce detestă cu înverșunare Alice.  Vedeți, ea este o adevărată artiste, nu o maimuță temătoare de conținut, care produce gunoi literar pentru mase; acesta trebuie să fie motivul pentru care vânzările ei au scăzut atât de abrupt de la You Always.

Pe navă, vechile rivalități se reaprind și se formează noi alianțe. Susan (Dianne Wiest), o asistentă socială senină, din Seattle, cu îmbrăcăminte vaporoasă de la  Eileen Fisher, aruncă pe furiș unele dintre cele mai bune replici ale filmului, o tolbă întreagă de săgeți ferecate în inflexiunile ei feciorelnice, inocente. (Așteptați până auziți ce are de spus despre sexul în trei.) Și în rolul Roberta – o texană aspirantă la rolul de soție-trofeu, care caută cu disperare un bărbat solvent care să-i pună o verighetă pe inelar – Bergen este o minune instabilă, furioasă în tăcere din cauza umilințelor la care este supusă o doamnă singură, de o anumită vârstă.

Streep, înfășurată ca un pașă în nevrozele ei și în șaluri de cașmir, îi conferă capricioasei, cârcotașei Alice, o alură de regină; când o vedem în compania lui Karen (Chan) este ca și cum ne-am uita la o leoaică plictisită, jucându-se cu un ied de gazelă. Iar producția are o vervă lejeră, animată, un fel de prețiozitate sonoră și vizuală care-i conferă filmului o strălucire fantezistă în stilul Ocean’s Eleven: Faceți jocurile. În cea mai mare parte, însă, Lasă-i să vorbească nu este decât șansa de a petrece două ore urmărindu-i pe Streep & Co. profitând la maximum de scenariul delicios de îndrăzneț al lui Deborah Eisenberg, în timp ce Soderbergh – care este și directorul de imagine – filmează totul într-o lumină necruțătoare, radioasă.

Leah Greenblatt, Entertainment Weekly, 3 decembrie