Timpul potrivit înseamnă totul. Asta-i valabil și pentru Balul (The Prom), o odă flamboaiantă, afectuoasă și chiar plină de speranță pentru musicaluri și dragoste (în această ordine), al cărui entuziasm contagios eclipsează orice păcate minore. Acestea din urmă includ câteva critici pentru distribuția stelară, dar care sunt șterse cu buretele de faptul că toată lumea pare să se distreze de minune.

Regizorul Ryan Murphy nu este cunoscut pentru subtilitate, dar cel puțin aici este pe un teritoriu mai aproape de „Glee” decât „American Horror Story”. Poate cel mai important, el ne oferă o vizionare din primul rând de scaune a muzicalului din 2018, nominalizat la Tony, expandându-l până la dimensiuni care n-ar fi fost posibile pe scenă și care de-abia pot fi ajustate pentru ecranul televizorului.

Balul - The Prom (Netflix)
Balul – The Prom (Netflix)

Atracția producției lui Chad Beguelin, Bob Martin și Matthew Sklar este un grup de interpreți preocupați de sine de pe Broadway,  care sosește într-un orășel din Indiana, în căutarea unei cauze pentru care să militeze și a „unei mici nedreptăți” de îndreptat – în urma căreia să profite de publicitate pentru a-și putea salva spectacolul mort în fașă, după o premieră dezastruoasă. Se hotărăsc s-o ajute pe Emma (Jo Ellen Pellman), al cărei anunț că vrea să vină cu o altă fată la bal, o determină pe președinta homofobă a Asociației de părinți (Kerry Washington) să anuleze evenimentul cu totul.

Binefăcătorilor neinvitați ai lui Ellen le este greu, inițial, să pună interesele fetei mai presus de ale lor, oferind în același timp un studiu clinic al nesiguranței și obsesiei de sine din lumea showbiz-ului. Cea mai strălucitoare stea dintre ei, în mod firesc, este Dee Dee interpretată de Meryl Streep, o vedetă autoritară, cu un strop de Norma Desmond (personajul lui Gloria Swanson din filmul Sunset Boulevard n.tr.) în ea, care încearcă să îmbunătățească aspectul camerei din hotelul de trei stele, etalând unul dintre premiile ei Tony, pe care îl împachetase ca din greșeală.

Însoțitorii lui Dee Dee sunt co-starul ei Barry (James Corden, într-o reuniune În inima păduriiInto the Woods), corista Angie (Nicole Kidman) și mai puțin vestitul Trent (Andrew Rannells), care anunță nonșalant că a fost la Julliard de fiecare dată când se întâlnește cu oricine. Sunt ajutați de directorul progresist al școlii (Keegan-Michael Key), un fan înrăit al Broadway-ului, și mai puțin de iubita Emmei (Ariana DeBose), care este mai reticentă să declare că este gay.

Citește și: Meryl Streep, James Corden și Jo Ellen Pellman propuși de Netflix pentru premiul Oscar

Filmul include câteva melodii fermecătoare și pline de viață – „It’s Time to Dance” este unul din cele mai antrenante – dar Balul strălucește mai ales prin aluziile la ceea ce se întâmplă în culisele showbiz-ului și referințele la lumea teatrului. Acestea variază de la vedeta plină de sine a lui Streep (apropo, vocea ei în timp ce cântă n-a sunat niciodată mai bine) până la Rannells anunțând: „Suntem liberali de pe Broadway”, pe care localnicii îl tratează ca pe sosirea maimuțelor zburătoare în „Vrăjitorul din Oz”.

Orice i-ar putea lipsi contingentului de nume mari, artiștii mai tineri compensează cu numere de cântec și dans minunate, energice și triluri demne de Broadway. Bineînțeles, temele inerente despre puntea dintre diferențele culturale și geografice par un pic simpliste în climatul actual, dar filmul este complet netulburat de aspectul utopic al acestora – cam ca istoria alternativă a lui Murphy în Hollywood – într-un mod care compensează nuanța lor nu tocmai discretă.

„Suntem încă celebrități”, spune plin de încredere Barry, în timp ce acele cronici zdrobitoare vin una după alta. „Încă avem putere”.

Balul este într-adevăr o demonstrație a puterii vedetelor în acțiune, dar este, în cea mai mare parte, o declarație de dragoste pentru lumea teatrului – într-un moment în care teatrele sunt închise – împreună cu un mesaj evident despre acceptarea și includerea LGBTQ. Toate acestea vin legate cu o fundă mare de neon, un cadou de sărbători vesel pentru fanii teatrului muzical, realizat de oameni care iubesc teatrul la fel de mult ca și ei.

Balul a avut premiera la Netflix, pe 11 decembrie.

Brian Lowry, CNN Entertainment, 10 decembrie