nominalizare la Premiile Oscar 2021 pentru cele mai bune efecte vizuale

La fel ca un jongler novice care se străduiește să stăpânească câteva trucuri complicate, Unicul și inegalabilul Ivan (The One and Only Ivan) încearcă să cuprindă mai multe povești, teme și idei diferite, să trezească, deopotrivă, interesul adulților și al copiilor foarte mici. Este o performanță greu de realizat – un amestec stângaci de noțiuni mărețe despre libertate și glume despre pârțurile de câine – pe care filmul nu reușește s-o obțină decât sporadic.

Câteva efecte vizuale impresionante și o distribuție vocală de cinci stele nu pot face prea multe pentru a însufleți sau unifica filmul regizoarei Thea Sharrock (Înainte să te cunoscMe Before You) și a scenaristului veteran Mike White (Școala de rockSchool of Rock, Chuck & Buck). Și ceea ce este frustrant este că Unicul și inegalabilul Ivan se bazează pe o carte pentru copii laureată cu medalia Newbery, scrisă de Katherine Applegate, carte inspirată de evenimente adevărate. Chiar a existat o gorilă care s-a exprimat prin artă; după ani de zile în captivitate ca parte a unui circ dintr-un centru comercial, și-a petrecut ultimele zile la soare, în grădina zoologică din Atlanta. Esența poveștii este captivantă, dar transpunerea ei în film este precipitată și haotică.

Sam Rockwell găsește câteva căi neașteptate de exprimare, așa cum face întotdeauna, cu rolul de a-i da voce lui Ivan, o creatură masivă, cu o inimă de aur. Ivan a fost cap de afiș timp de ani buni, la un circ micuț și jalnic dintr-un centru comercial falimentar, de pe autostradă. El intră furtunos în arenă la sfârșitul spectacolului, cu pași apăsați, urlând și bătându-și pieptul intimidant, dar este, de fapt, un animal destul de calm, în îngrăditura lui de beton. Cel mai bun prieten al lui este un terrier maidanez, jigărit, pe nume Bob (Danny DeVito), iar tachinările haioase dintre cei doi se numără printre puținele atracții ale filmului. Angelina Jolie îi dă voce matroanei clanului, o femelă elefant calmă și înțeleaptă pe nume Stella. (Jolie este și unul dintre producătorii filmului.) Helen Mirren exprimă un pudel pufos, Chaka Khan este un pui de găină glumeț, iar vedeta muzicalului Hamilton, Phillipa Soo este complet irosită în rolul unui papagal repetitiv, numit Thelma. Este cu adevărat strigător la cer.

Unicul și inegalabilul Ivan

Supervizorul acestei menajerii este Bryan Cranston. În calitate de fondator și maestru de ceremonii al circului, Mack face tot posibilul să atragă mulțimea din ce în ce mai puțin interesată, cu spectacolul lui exagerat de teatral și strident. Unicul și inegalabilul Ivan pare ambivalent în legătură cu acest personaj, care dictează atât de mult din acțiunea filmului. Nu este un tip rău, per se. Este suficient de amabil și a avut grijă de Ivan ca de un fiu, încă de când gorila era pui. Dar le ține captive pe animale pentru profit, lucru pe care, în cele din urmă, acestea își dau seama că nu-l mai doresc. Cranston este carismatic ca întotdeauna, dar nu poate face minuni cu un personaj atât de lipsit de complexitate.

Marea găselniță a lui Mack pentru a atrage un public mai numeros este de a aduce un adorabil pui de elefant pe nume Ruby (Brooklynn Prince, vedeta din Proiectul FloridaThe Florida Project), care îl istovește dulce pe Ivan cu necontenita ei curiozitate. (Bucata asta este pentru cei mai mici telespectatori.) Dar o altă domnișoară, Julia (o minunată Ariana Greenblatt), fiica sensibilă a unuia dintre mașiniștii spectacolului, pune lucrurile în mișcare atunci când își împarte creioanele colorate și acuarelele cu Ivan. Nu după mult timp, el creează lucrări abstracte frapante, care evoluează în peisaje elaborate, care par să reflecte dorințele lui cele mai intime. Oricât de emoționantă ar putea părea această sugestie, ea este înăbușită de nebunia care se iscă atunci când toate animalele plănuiesc o evadare în toiul nopții.

Așadar, dacă ați ținut pasul, Unicul și inegalabilul Ivan este despre personaje siropoase care glumesc unul cu celălalt, provocarea de a menține o afacere pe linia de plutire într-o economie volatilă și importanța ca animalele să fie libere în sălbăticie. Sharrock schimbă viteza între toate aceste elemente rapid și stângaci, așa că, de fapt, foarte puține au un impact. Iar lucrul care l-a făcut pe Ivan să fie o creatură atât de fascinantă în viața reală – simțul lui artistic neobișnuit – pare o idee secundară, doar una dintre multiplele intrigi. Cu siguranță filmul este o vizionare plăcută dacă aveți deja un abonament HBO, dar este departe de a fi Cel mai mare spectacol de pe Pământ.

Christy Lemire, Roger Ebert, 21 august