Noua dramă SF Cerul de la miezul nopții (The Midnight Sky) marchează primul film al lui George Clooney în ultimii patru ani – de la Mașina de bani (Money Monster) din 2016 – dar asta nu înseamnă că celebrul actor-regizor a stat degeaba.

A regizat și a jucat în miniseria Catch-22 (HBO) acum un an, dar actorul de obicei neobosit are acum o familie cu care vrea să petreacă cât mai mult timp, pe lângă eforturile umanitare prin Fundația Clooney pentru Justiție, pe care a fondat-o împreună cu soția, Amal Clooney.

„Am fost activ pe alte planuri – Amal și cu mine avem o fundație pentru care lucrez, încercăm să-i prindem pe criminalii de război și alte chestii de acest fel”, a declarat Clooney pentru Yahoo! Entertainment în timpul unui recent eveniment de presă virtual, pentru filmul Cerul de la miezul nopții, pe care l-a și regizat. „Am și gemeni și, sincer, am petrecut mult timp cu ei.” [Gemenii Ella și Alexander s-au născut în 2017.]

„Și durează ceva timp să duci lucrurile la bun sfârșit. Am lucrat, dar n-am jucat atât de mult”, continuă el. „Dar acesta a fost, de asemenea, un rol foarte bun pentru mine.”

În filmul post-apocaliptic, Clooney joacă rolul unui om de știință de la Cercul Polar, care încearcă cu disperare să-i avertizeze pe astronauții care se întorc pe Pământ, că un eveniment catastrofal a făcut ca planeta să nu mai fie locuibilă.

Citește și: The Midnight Sky: o previzualizare a epopeii spațiale semnate George Clooney

Dacă acum este familist, asta înseamnă că George Clooney, în vârstă de 59 de ani, trebuie să țină cont de opinia soției și copiilor, ca atunci când a venit vorba despre barba albă și zbârlită, pe care a lăsat-o să crească timp de peste patru luni, pentru rol.

„Soția mea de-abia a așteptat să scap de ea”, povestește el. „La fel și fiica mea. Fiului meu i-a plăcut. Pentru că ascundea lucruri în ea, ca o mașinuță de jucărie. Literalmente, ajungeam la lucru și-mi scoteam diverse din barbă. Un băț de acadea, de exemplu.”

Nici colegii de pe platoul de filmare n-au fost neapărat fani ai bărbii. „A fost îngrozitor”, a mărturisit Kyle Chandler, în timp ce Felicity Jones a părut ușor oripilată că Clooney a păstrat barba în cabina de machiaj a producției, după ce s-a bărbierit.

George Clooney, Caoilinn Springall - Cerul de la miezul nopții (Netflix)
George Clooney, Caoilinn Springall – Cerul de la miezul nopții (Netflix)

Clooney este de mult timp activ pe plan social și politic, așa că povestea ecologică avertisment a thrillerului nu este deloc surprinzătoare. Dar este, de asemenea, o poveste profetică în epoca coronavirusului; personajul lui Clooney este unic supraviețuitor – până când întâlnește o tânără rătăcită (Caoilinn Springall) – care se bazează pe tehnologie pentru a încerca să comunice cu nava spațială, miza fiind, potențial, soarta umanității.

„Când am prezentat proiectul celor de la Netflix, am spus că este vorba despre această discordie și ură și furie pe care le vedem peste tot în lume”, povestește Clooney. „Și despre cum am putea ajunge să ne omorâm unii pe alții pe parcurs.”

„Am încheiat filmările în februarie, apoi a venit COVID și am intrat în izolare și n-am putut comunica între noi sau să fim aproape unii de alții. Și așa, puțin câte puțin, s-a conturat o idee și ne-am concentrat asupra acesteia în timp ce editam filmul. Este într-adevăr o poveste despre neputința noastră de a fi acasă și de a fi aproape de oameni și de a comunica, și, dintr-o dată, aceasta a devenit latura pe care am vrut s-o subliniem prin poveste.”

Kevin Polowy, Yahoo! Entertainment, 22 decembrie