Poate Bridgerton s-a terminat (deocamdată), dar obsesia noastră pentru dramele de epocă cu bârfe, abia începe.
De mult prea mult timp (secolele, adică), opera lui Jane Austen a fost una dintre puținele opțiuni disponibile pentru oamenii care doreau să citească sau să vadă piese de epocă care nu susțin obiceiurile ostile și excesiv patriarhale din secolele trecute. Din fericire atât pentru fanii feminismului, cât și pentru cei ai rochiilor cu croială imperială, totuși, în ultimii ani am avut parte de o avalanșă de re-povestiri ale romanelor clasice sau cu acțiunea plasată în vremurile de demult – așa cum am văzut cel mai recent în Bridgerton, prima colaborare dintre Shonda Rhimes și Netflix.
Primul sezon al serialului se concentrează în primul rând pe Daphne Bridgerton, o tânără din înalta societate hotărâtă să se căsătorească din dragoste, mai degrabă decât pentru statut. Este înconjurată de femei la fel de fascinante, care pun bețe în roate rolurilor sociale prestabilite, fiecare în felul ei, inclusiv o soră care are planuri mult mai mari pentru ea decât o viață domestică tradițională și o editorialistă de scandal anonimă, care nu numai că are putere și influență asupra societății din perioada Regenței, dar se susține financiar cu pamfletele ei. Bridgerton este modernizat și mai mult prin introducerea subtilă în coloana sonoră a versiunilor clasice ale cântecelor pop actuale și prin prezentarea societății georgiene mult mai diversă din punct de vedere rasial decât probabil a fost (deși istoricii cred că sunt șanse ca regina Charlotte să fi fost primul membru metis al familiei regale din Marea Britanie).
Citește și: Bridgerton: La modă rochiile îndrăznețe. Fără bonete!
Pe scurt, Bridgerton este un serial care are de toate și vă înțelegem perfect dacă după ce ați vizionat acel minunat ultim episod, stați acum, fără cuvinte, cu ochii pironiți în ecranul televizorului și vă întrebați la ce să vă uitați în continuare, ceva care să recreeze măcar un pic magia Bridgerton. Iată câteva idei:
Gossip Girl: Intrigi la New York (Gossip Girl)
La fel cum Liceenele din Beverly Hills (Clueless) este un remake complet modernizat al romanului ”Emma”, a lui Jane Austen, la fel este și Gossip Girl: Intrigi la New York, practic, versiunea modernă a lui Bridgerton. În loc de pamflete tipărite care circulă prin oraș, Gossip Girl folosește mesaje text, e-mail-uri și un website pentru a împărtăși cu restul lumii ultimele bârfe despre elita New Yorkului.
Ecaterina (The Great)

Acest serial sexy, subversiv, oferă o abordare ilar de bizară asupra lumii Rusiei din anii 1700 și relatează viața Ecaterinei cea Mare, o țarină dată naibii, care a fost mult timp pusă în umbră de toate acele zvonuri despre… ăăă… afinitatea ei pentru cai. O tânără care complotează să-și omoare soțul incompetent și să răstoarne unul dintre cele mai puternice guverne ale lumii pentru a promova educația și egalitatea pe tot teritoriul Rusiei? Unde-i telecomanda?!
Citește și: Bridgerton: Eloise este o fată modernă, înaintea vremurilor
Străina (Outlander)
La fel ca Bridgerton, Străina (Outlander) se bazează pe o lungă serie de romane de dragoste, istorice. Este modernizat în mod similar, cu eroina noastră Claire Randall care își impune punctul de vedere din secolul al XX-lea, în plină mișcare iacobită, de la mijlocul secolului al XVIII-lea, perioadă în care ajunge călătorind în timp în mod misterios, la începutul primului sezon. Dacă încă nu v-am convins, aflați că scenele fierbinți de sex de pe parcursul celor cinci sezoane Străina sunt o paralelă cum nu se poate mai nimerită cu randezvous-urile non-stop ale lui Daphne și Simon, după ce s-au căsătorit.
Mândrie și prejudecată (Pride and Prejudice)

Dacă, însă, preferați să mergeți pe ruta mai tradițională cu adaptările Mândrie și prejudecată (Pride and Prejudice), miniseria BBC din 1995 este o alegere excelentă. Este mai fidelă romanului decât filmul din 2005 și, desigur, are acea scenă de neuitat în care Colin Firth înoată într-un lac, complet îmbrăcat, inițiind de unul singur un concurs de tricouri ude.
Harlots
Cu acțiunea plasată doar câțiva ani înainte de Bridgerton, dar într-o cu totul altă parte a Londrei, Harlots este povestea unei proprietare de bordel care se zbate să le ofere o viață mai bună fiicelor sale. Serialul aduce femeile în prim plan – într-o perioadă în care erau prea des marginalizate – și are, de asemenea, o viziune foarte clară și emancipată asupra muncii sexuale, normalizând și destigmatizând „cea mai veche profesie”.
Domnul Jack (Gentleman Jack)

Bazat pe jurnalele reale ale Annei Lister, Domnul Jack aduce în prim plan o femeie a cărei viață a fost cu adevărat unică, la mijlocul anilor 1800: Lister era lesbiană și moșiereasă. Ea și-a documentat viața într-un jurnal amplu, scris, în mare parte, într-un cod bazat pe algebră și greaca veche. Asigurați-vă că ați rezervat timp și pentru a citi intensiv pe Wikipedia, despre Lister și jurnalele ei, după ce ați terminat de văzut serialul.
Citește și: Bridgerton: Un serial exuberant de care-i ușor să te îndrăgostești
Downton Abbey

Dacă ați pierdut cumva trenul Downton Abbey când a avut premiera în 2010, cu un succes fulminant, poate că a sosit vremea să vă afundați în lumea complexă, din înalta societate, a familiei Crawley. Serialul are loc un secol mai târziu decât Bridgerton, dar este la fel de plin de scandaluri, referințe istorice și o abordare directă a superiorității de clasă inerente a aristocrației britanice.
Belgravia
O altă dramă de epocă realizată de Julian Fellowes, creatorul Downton Abbey, Belgravia explorează la mijlocul secolului al XIX-lea, consecințele dezvăluirii unei sarcini secrete la 25 de ani după fapt. Practic, este ca o versiune Dincolo de uși (Sliding Doors) a ceea ce s-ar fi putut întâmpla unui anumit personaj din Bridgerton, dacă nu ar fi găsit o modalitate adecvată de a-și ascunde „starea medicală”.
Dickinson
Era și timpul ca cineva să ”repare” reputația de singuratică melancolică a lui Emily Dickinson. Conform acestei adaptări, cu siguranță foarte exacte, a vieții prolificei poete, de fapt, ea era o petrecăreață, cu înclinația de a se droga cu opiu, de a dansa lasciv îmbrăcată doar în corset și de a avea interacțiuni dese cu însăși Moartea, care seamănă suspicios ca Wiz Khalifa. Cum spuneam, foarte precis din punct de vedere istoric – și, de fapt, foarte asemănător cu Bridgerton prin coloana sonoră ultramodernă și abordarea feministă a secolului al XIX-lea.
Bâlciul deșertăciunilor (Vanity Fair)
Romanul lui Thackeray din 1848 a fost mult timp admirat pentru interpretarea satirică, tăioasă a erei Regenței. Această adaptare din 2018 intensifică satira și scandalul, eroina noastră Becky Sharp făcând tot ceea ce este necesar (serios, orice) pentru a înainta pe scara socială. Este într-un fel lumea din Bridgerton văzută prin ochii unei persoane din afara înaltei societăți. Mai mult decât atât, din distribuție face parte Claudia Jessie, alias Eloise Bridgerton, în rolul Amelia, prietena apropiată a lui Becky.
În lumea lui Jane Austen (Lost in Austen)
Oricine și-a dorit vreodată să trăiască în lumea din Mândrie și prejudecată se va îngălbeni de invidie să urmărească pe altcineva că îi trăiește visul în această serie din patru părți, în care o vedem pe Amanda, o admiratoare înfocată a lui Austen, din secolul XXI, făcând schimb de locuri cu Elizabeth Bennet, printr-un portal misterios. În timp ce Amanda face tot ce poate pentru ca lucrurile să se desfășoare exact ca în romanul lui Austen, punctul de vedere a lui Elizabeth este complet schimbat de lumea modernă, iar căsătoria ei prestabilită cu domnul Darcy atârnă de un fir de păr.
Ghosts

OK, Ghosts nu se petrece, de fapt, în epoca Regenței și nu prezintă nici o intrigă de la curte precum Bridgerton, dar dacă aveți chef de o comedie cu aluzii la dramele de epocă, merită cu siguranță timpul dumneavoastră. Ghosts, pe care îl numim prin prezenta „opusul unui serial de epocă”, are loc în prezent și este despre un cuplu care se mută într-o casă recent moștenită, doar pentru a descoperi că este bântuită de un grup de fantome din diverse perioade istorice. Printre ele este un politician din anii 1990, o victimă a vânătorii de vrăjitoare și, da, mai multe fantome de la începutul anilor 1800, care, cu siguranță, ne vor aminti de Bridgerton. Serialul este ilar și o adevărată încântare și pur și simplu trebuie să-l vedeți de îndată.
Andrea Park, Marie Claire, 2 ianuarie
Cred ca mini serialul Mândrie și prejudecată din 1995 a fost vizionat de multi. Eu intotdeauna il revad cu placere. Dintre toti actorii care l-au intruchipat pe Mr Darcy, Colin Firth mi se pare singurul care a reusit sa ii confere acea nuanta semi-comica a unuia care fierbe in suc propriu (din cand in cand). 🙂
Diana Gabaldon a scris o serie de romane masive pe care apoi s-a bazat produtia serialului Străina (Outlander). Din cate imi amintesc eu, serialul urmareste cu destula fidelitate actiunea din carti, ceea ce este un mare bonus pentru toti fanii lui Gabaldon 🙂 Unde mai pui ca scriitoarea a fost implicata activ in crearea scenariului de film si mai si lucreaza la cartea #9 din seria Ourlander.
Caitrona Balfe nu era o actrita prea cunscuta inainte sa o joace pe Claire Fraser, dar este extrem de talentata. Tin minte ca am recunoscut-o cu placere (dupa ce o stiam din Otlander) intr-o scena scurta din ‘Now You See ME, Now You Don’t’.
Iar pe Sam Heughan, Jo, il “stim” din filmul facut la Castelul Peles, ‘A Princess for Christmas” 🙂
Intreaga echipa de actori din Outlander este extrem de talentata – cred ca este secretul oricarui seial de succes 🙂 Gandinudu-ma la articolele tale mai recente, s-a scris destul de mult despre toaletele lui Claire Fraser 🙂 si cum au completat caracterul ei din film.
Mersi pentru sugestii, Jo.
LikeLiked by 1 person
Am vazut primul sezon din Outlander si mi-a plăcut mult, mult de tot. Mă îndrăgostisem de unchiul lui Jamie. 🙂 Dar de îndată ce au mutat acțiunea în Franța nu mi-a mai plăcut atât de mult așa că l-am abandonat. Probabil o să-l reiau la un moment dat, însă. Aud că acțiunea se mută înapoi în Scoția.
LikeLiked by 1 person
Parcă mi-ai citit gândurile, Jo! Sau chiar le citești? 😉 “Cri, revino cu picioarele pe pământ, căci serialul SF pe care tocmai l-ai încheiat este exact cum se cheamă: ficțiune, nu mai uita asta!” (Vorbesc eu cu mine, după cum mi se mai întâmplă uneori 😀)
Iar acum, serios vorbind, nici nu știu cu care să încep, fiindcă toate mă atrag în egală măsură… Ce-mi recomanzi? 😘
LikeLike
Sunt convinsă ca pe unele le-ai văzut deja. Mandrie și prejudecată de exemplu. Dacă nu, incepe cu acela. E formidabil si foarte, foarte fidel romanului lui Jane Austen. Foarte British. 🙂 Imi fac mea culpa că m-am lenevit și n-am tradus tot articolul. N-am știut că va fi cineva interesat de el. Dar acum că știu, o să apară și cealaltă jumătate… 🙂 Mulțumesc că mi-ai spus. Vezi cât de important este să comunici? 🙂 Eu m-am apucat de un serial foarte nostim care urmează în part two. 🙂
LikeLiked by 1 person
Care, care serial? 😀
Pe Mândrie și Prejudecată cu Colin Firth da, l-am văzut și încă de muuuuulte ori, fiindu-mi favorit într-un timp. Când se întâmplă așa, mă tot uit iar și iar și -culmea!, de fiecare dată, tot mult îmi place, redescoperindu-l (pe serial). Apoi, sigur că intervine saturația și atunci, îmi caut altceva. 🙂 Și daaaa, e foarte importantă comunicarea, mai ales când simți că ai rezona atât cu autoarea articolului, cât și cu subiectul. 🤗
Aștept cu nerăbdare și partea a doua, iar diseară poate că voi începe și eu serialul nostim de care-mi spui… ❤️
LikeLike
Am terminat articolul. După părerea mea sunt toate interesante. Elimină ce-ai văzut deja și dă cu banul. 🙂 Sau, dacă n-ai văzut Lost in Austen, incepe cu acela. Serialul la care mă uit acum este Ghosts, care n-are prea mare legătură cu Bridgerton, dar e nostim foc.
LikeLiked by 2 people
Nu am văzut Ghosts, așa că încep cu acesta. 🙂 Pe Lost în Austen l-am văzut dar fără subtitrare, așa că mi-ar plăcea să-l revăd, însă, nu l-am găsit așa pe net. Cred că, până la urmă, îmi iau Netflix și HBO Go, dacă pe acolo rulează subtitrat. 😀
În rest, nu am mai văzut niciunul din listă, așa că le iau pe rând. Și… Doamne, ce mă bucur că am ce viziona! 🙂 Mulțumesc!! ❤
P.S.: Abia aștept să citesc și partea a doua.
LikeLike
Partea a doua e în continuarea primei părți. Mi-am zis că n-are nici un sens să postez un nou articol cu doar 2-3 rânduri. Pur și simplu scroll down… articolul original se termină cu Ghosts, la fel și al meu. 🙂 Iar Lost in Austen nu știu dacă e la Netflix. La HBO nu e sigur.
LikeLiked by 1 person
Prin, urmare, e important să mă înarmez cu răbdare, sau să mă apuc de învățat engleză atât cât să nu mai am nevoie de subtitrare. 🙂
LikeLike
Sa înveți limba engleză este cea mai bună idee. Nu numai pentru filme. 🙂 Mai ales că varianta Ghosts pe care o urmăresc eu este subtitrată in lb. engleză. Ai putea, ca exercitiu, sa vezi iar și iar Mândrie și prejudecată – vorbit in engleza si subtitrat in română. O să vezi că la a 10 vizionare nici nu mai ai nevoie de subtitrare. 🙂
LikeLiked by 1 person
Îți mulțumesc pentru sfat! 😘
LikeLike
Vai, ‘Lost in Austen’ este incredibil!! 🙂
LikeLike
Nu-i așa? Nu-mi vine să cred că voi doamnele, prietenele mele aveți aceleași gusturi in materie de filme / seriale. Ce bine că ne-am găsit! 🙂 Iar autoarea articolului are perfectă dreptate. Adesea am visat cu ochii deschiși că sunt Lizzie Bennet și că-l aștept pe Mr. Darcy… 🙂
LikeLiked by 1 person
Vaaai, si eu 😉
Si ieasea dintr-un lac. Musai!
LikeLike
😀 OK! Asta-i visul tău. Al meu se petrece într-o bibliotecă… cel puțin inițial. I mean… suntem, totuși, în secolul al XIX-lea. 😀
LikeLiked by 1 person
Jo, am citit ‘A 13-a Poveste” a lui Diane Setherfield. Incepe intr-o biblioteca…
Acum citesc ;House of Spines’ de Michael Malone. Si aici exista o bliblioteca…
Cartile astea doua au eliminat orice romantism legat de biblioteci. Sau camere. Sau case…. scari… Ha ha.
Dar pot sa iti apreciez visul. 😉
LikeLike
Aaaah, atunci îți recomand să citești și Atac în bibliotecă de George Arion. 🙂 Ce mai contează încă unul pe listă… acesta măcar o să te binedispună. 🙂 În altă ordine de idei, atunci îmi mut visul în grădinile de la Netherfield. Partea de la început când cei doi se duelau verbal este preferata mea. 🙂
LikeLiked by 1 person
Mandrie si prejudecata a fost wowww…l-am revazut de multe ori ( cu cartea am avut probleme, nu cu filmul)…..iar din lista de mai sus…Gossip Girl am incetat sa il mai urmaresc dupa al doilea sezon ( si am inteles ca a inceput sa fie tot mai slab…..iar dupa al doilea sezon Blair si chuck erau kinda together so…i stopped)
LikeLike
Eu n-am văzut deloc Gossip Girl, așa că… 🙂 Am auzit, însă, că vor să-l reia, cu alte personaje. In fine! Cât despre Mândrie și prejudecată nici n-am cuvinte să-ți spun cât de mult mi-a plăcut. Dar serialul Ecaterina (The Great) l-ai văzut?! Dacă nu, ți-l recomand din toată inima. Lasă tot și uită-te la Ecaterina. 🙂
LikeLike
sorry pt spoilers… daca este acesta (https://www.youtube.com/watch?v=hJGedvRfHYg), nuop, nu l-am vazut caci nu e pe Netflix:(((
LikeLike
E la HBO. Da, acesta este… Ecaterina that is… The Great, whatever. E formidabil. Crede-mă, o să-ți placă. 🙂
LikeLiked by 1 person
:)) nu ma împiedica prea tare ca am de unde face rost… So true.. ai dreptate ca întotdeauna 🙂
LikeLiked by 1 person