Această poveste necruțătoare despre mortalitatea neonatală este un proiect extrem de personal pentru regizorul Kornél Mundruczó și scenarista Kata Wéber.

Filmarea continuă extinsă este o armă puternică în arsenalul producătorului de filme. Fără punctuația unei editări sau spațiul de respirație al unei schimbări de unghi, cadrul continuu cere participarea neabătută a publicului. Ne captează privirea și nu ne mai lasă. Este o tehnică de care se face abuz cel puțin la fel de frecvent pe cât este utilizată în mod eficient: pentru fiecare secvență de acțiune cinetică din Children of Men, există penajul ostentativ al unui film de genul Birdman.

Dar rareori am văzut filmarea continuă folosită la fel de captivant ca în secvența de 23 de minute, de la începutul filmului Frânturi de femeie (Pieces of a Woman) a lui Kornél Mundruczó. Ore de travaliu; nașterea traumatică la domiciliu a pruncului lui Martha (remarcabila Vanessa Kirby) și a lui Sean (Shia LaBeouf); modul în care timpul se comprimă și se întinde cu fiecare contracție; șocul traumatic nimicitor al tragediei care vine la scurt timp după naștere: toate acestea sunt condensate într-un cadru amețitor, descumpănit, ombilical, neîntrerupt.

Frânturi de femeie, Vanessa Kirby
Frânturi de femeie

Nu este un spoiler să dezvăluim că filmul tratează mortalitatea neonatală: impactul ei seismic asupra vieții părinților; imposibilitatea de a-i înțelege sensul sau de a înțelege ceva, orice după ce s-a întâmplat. Este un subiect față de care Mundruczó (Orașul câinilorWhite God) și scenarista și partenera sa, Kata Wéber, au o legătură personală, lucru care este evident în echilibrul abil dintre sensibilitatea abordării și privirea neșovăielnică asupra detaliilor banale, dar aproape insuportabile. Detalii precum felul în care, deși Martha s-a retras în interiorul ei în zilele de după moartea fiicei sale, ecranând compasiunea enormă a familiei și prietenilor, corpul ei o trădează. Sânii ei încă produc lapte, mersul ei este încă legănatul lipsit de grație al unei femei însărcinate. Un aparat de filmat care plutește ca un suflet pribeag, agățat de Martha, surprinde fiecare frântură ciobită a interpretării fenomenale a lui Kirby.

Citește și: Vanessa Kirby reacționează la acuzațiile împotriva lui Shia LaBeouf

Filmul este extrem de perceptiv în legătură cu efectului doliului asupra altor oameni. Pierderea unui copil este agonie; pierderea unui nou-născut, după acea adrenalină animalică a nașterii și talazul dragostei la prima vedere, este pur și simplu de neimaginat. Majoritatea oamenilor sunt intimidați – colegii de serviciu ai Marthei sunt abătuți și tăcuți când se întoarce la slujbă. Dar unii sunt atrași de suferința ei, o monopolizare morbidă a durerii, arătată strălucit într-o întâlnire cu o prietenă a mamei sale. Femeia pantomimează condoleanțe, inoportunând-o cu o îmbrățișare parfumată de talc pe Martha, al cărei chip este un țipăt abia suprimat.

O femeie ambițioasă care a depășit întotdeauna așteptările altora, Martha se află acum în conflict cu cei dragi în legătură cu metoda „potrivită” de a-și exprima mâhnirea. Și din punctul acesta de vedere există paralele cu All Is Well (de asemenea, de pe Netflix), al Evei Trobisch, un film despre o femeie care încearcă să-și reconcilieze trauma cu propria imagine de sine puternică. Sean n-o vrea decât pe fosta Martha înapoi și simte că răceala ei față de el este o pedeapsă. Rănit, revine la viciile lui. Interpretarea lui LaBeouf este convingătoare și are impact asupra filmului, chiar și în momentele mai reținute. Cu toate acestea, având în vedere scandalurile recente, probabil prezența lui nu este atuul care ar fi putut fi pentru film.

În calitate de mamă autoritară a Marthei, Ellen Burstyn oferă un tur de forță al toxicității. Ca evreică a cărei mamă a născut-o sub ocupația nazistă, ea crede că supraviețuirea este actul suprem de sfidare. Și, deși nu specifică în mod explicit, ea sugerează că pierderea fiicei sale este, de asemenea, un fel de eșec. Ciocnirea la cină între judecata mamei și furia fiicei este o dovadă a interpretărilor toride, dar și a scenariului remarcabil care le stimulează.

Wendy Ide, The Guardian, 3 ianuarie

Frânturi de femeie a avut premiera la Netflix, pe 7 ianuarie.

Advertisement