Această poveste necruțătoare despre mortalitatea neonatală este un proiect extrem de personal pentru regizorul Kornél Mundruczó și scenarista Kata Wéber.
Filmarea continuă extinsă este o armă puternică în arsenalul producătorului de filme. Fără punctuația unei editări sau spațiul de respirație al unei schimbări de unghi, cadrul continuu cere participarea neabătută a publicului. Ne captează privirea și nu ne mai lasă. Este o tehnică de care se face abuz cel puțin la fel de frecvent pe cât este utilizată în mod eficient: pentru fiecare secvență de acțiune cinetică din Children of Men, există penajul ostentativ al unui film de genul Birdman.
Dar rareori am văzut filmarea continuă folosită la fel de captivant ca în secvența de 23 de minute, de la începutul filmului Frânturi de femeie (Pieces of a Woman) a lui Kornél Mundruczó. Ore de travaliu; nașterea traumatică la domiciliu a pruncului lui Martha (remarcabila Vanessa Kirby) și a lui Sean (Shia LaBeouf); modul în care timpul se comprimă și se întinde cu fiecare contracție; șocul traumatic nimicitor al tragediei care vine la scurt timp după naștere: toate acestea sunt condensate într-un cadru amețitor, descumpănit, ombilical, neîntrerupt.

Nu este un spoiler să dezvăluim că filmul tratează mortalitatea neonatală: impactul ei seismic asupra vieții părinților; imposibilitatea de a-i înțelege sensul sau de a înțelege ceva, orice după ce s-a întâmplat. Este un subiect față de care Mundruczó (Orașul câinilor – White God) și scenarista și partenera sa, Kata Wéber, au o legătură personală, lucru care este evident în echilibrul abil dintre sensibilitatea abordării și privirea neșovăielnică asupra detaliilor banale, dar aproape insuportabile. Detalii precum felul în care, deși Martha s-a retras în interiorul ei în zilele de după moartea fiicei sale, ecranând compasiunea enormă a familiei și prietenilor, corpul ei o trădează. Sânii ei încă produc lapte, mersul ei este încă legănatul lipsit de grație al unei femei însărcinate. Un aparat de filmat care plutește ca un suflet pribeag, agățat de Martha, surprinde fiecare frântură ciobită a interpretării fenomenale a lui Kirby.
Citește și: Vanessa Kirby reacționează la acuzațiile împotriva lui Shia LaBeouf
Filmul este extrem de perceptiv în legătură cu efectului doliului asupra altor oameni. Pierderea unui copil este agonie; pierderea unui nou-născut, după acea adrenalină animalică a nașterii și talazul dragostei la prima vedere, este pur și simplu de neimaginat. Majoritatea oamenilor sunt intimidați – colegii de serviciu ai Marthei sunt abătuți și tăcuți când se întoarce la slujbă. Dar unii sunt atrași de suferința ei, o monopolizare morbidă a durerii, arătată strălucit într-o întâlnire cu o prietenă a mamei sale. Femeia pantomimează condoleanțe, inoportunând-o cu o îmbrățișare parfumată de talc pe Martha, al cărei chip este un țipăt abia suprimat.
O femeie ambițioasă care a depășit întotdeauna așteptările altora, Martha se află acum în conflict cu cei dragi în legătură cu metoda „potrivită” de a-și exprima mâhnirea. Și din punctul acesta de vedere există paralele cu All Is Well (de asemenea, de pe Netflix), al Evei Trobisch, un film despre o femeie care încearcă să-și reconcilieze trauma cu propria imagine de sine puternică. Sean n-o vrea decât pe fosta Martha înapoi și simte că răceala ei față de el este o pedeapsă. Rănit, revine la viciile lui. Interpretarea lui LaBeouf este convingătoare și are impact asupra filmului, chiar și în momentele mai reținute. Cu toate acestea, având în vedere scandalurile recente, probabil prezența lui nu este atuul care ar fi putut fi pentru film.
În calitate de mamă autoritară a Marthei, Ellen Burstyn oferă un tur de forță al toxicității. Ca evreică a cărei mamă a născut-o sub ocupația nazistă, ea crede că supraviețuirea este actul suprem de sfidare. Și, deși nu specifică în mod explicit, ea sugerează că pierderea fiicei sale este, de asemenea, un fel de eșec. Ciocnirea la cină între judecata mamei și furia fiicei este o dovadă a interpretărilor toride, dar și a scenariului remarcabil care le stimulează.
Wendy Ide, The Guardian, 3 ianuarie
Frânturi de femeie a avut premiera la Netflix, pe 7 ianuarie.
Îmi pare un film greu de privit, Jo… atât de multă durere… Dar este realist filmul și uneori avem nevoie să ni se amintească de efectul doliului asupra unor oameni, fie aceștia mame sau… văduvi, fiindcă nici această dramă nu e percepută obiectiv de majoritatea, ce nici nu are cum…
LikeLiked by 1 person
Într-adevăr, durerea face parte din viață. De regula apreciez filmele realiste, poveștile rupte din viața de zi cu zi… La un moment dat o să-l văd, măcar pentru Vanessa Kirby. Mulțumesc pentru cuvintele frumoase. ❤️
LikeLiked by 1 person
Cu mult drag! ❤️
LikeLike
pare un film dificil din cauza temei pe care o trateaza…dar cred ca actorii o sa fie mult peste asteptari (ca interpretare)
LikeLike
Am auzit numai laude la adresa interpretărilor, mai ales pentru Vanessa Kirby. Ezit, însă, să mă uit la film. Pare un pic prea realist pentru starea în care mă aflu acum. Poate mai la vară… Oricum n-am Netflix. 🙂
LikeLiked by 2 people
O tema dificila.
Am auzit de tehnica de ‘filmarea continuă’ si imi imaginez cum ar captiva spectatorul la debutul acestui film.
Se pare ca un regizor European este in spatele acestui proiect si nu ma mira, chiar ma bucura. Cred ca vom mai auzi de titlul aceste si pe mai departe in 2021.
LikeLike
Fără îndoială. La câte lucruri bune am auzit despre interpretarea Vanessei Kirby m-aș mira să nu fie nominalizată la Oscar.
LikeLiked by 1 person
Am vazut filmul si…daca ai trecut prin asa ceva in viata, trezeste in tine niste sentimente…dar una peste alta intr-adevar filmul si interpretarea Vanessei sunt de oscar. Arata si transmite exact ce simte o femeie dupa o asemenea trauma si ce se intampla intr-o familie dupa asemenea nenorocire.
LikeLike
Mulțumesc pentru comentariul sensibil, Adela. ❤️ Eu însămi apreciez filmele cu întâmplări rupte din viață. Iar dacă interpretarea actorilor este pe măsură, cu atât mai bine. Nominalizările la Oscar sunt anunțate pe 15 martie. Ținem pumnii să se afle și Vanessa Kirby printre nominalizați.
LikeLike