Atenție! Interviul conține spoilere
George Clooney ocupă un loc destul de confortabil în elita Hollywood-ului când vine vorba de faimă, succes ca actor și respect din partea colegilor de breaslă. Acolo unde este oarecum nesigur, însă, este în spatele aparatului de filmat, ca regizor. A avut triumfuri fără rezerve precum Confesiunile unei minți periculoase (Confessions of a Dangerous Mind – 2002) și Noapte bună și noroc (Good Night, And Good Luck – 2005). Dar a avut și filme mai puțin reușite, precum Eroii monumentelor (The Monuments Men – 2014) și Suburbicon (2017).
Ultimul său film, drama SF impresionantă din punct de vedere vizual Cerul de la miezul nopții (The Midnight Sky) marchează un punct culminant clar pentru Clooney, care joacă, de asemenea, un om de știință care încearcă disperat, într-un viitor nu prea îndepărtat, să avertizeze o navă spațială în drum spre casă, că Pământul este nelocuibil.
După cum ne spune Clooney, în vârstă de 59 de ani, într-un nou interviu pentru Yahoo! Entertainment, eșecurile sunt mai valoroase.
Citește și: Cerul de la miezul nopții: George Clooney despre mesajul filmului și barba sa impresionantă
„Nu înveți nimic din succes”, spune Clooney. „Când toată lumea spune „Ai făcut ceva excepțional”, nu există nici o lecție de învățat aici. E plăcut. Este minunat să faci ceva pe placul oamenilor, dar nu înveți nimic… Înveți din greșeli sau din lucrurile pe care nu le-ai înțeles când spuneai povestea.”
„Așa simt și în viața de zi cu zi. Înveți din lucrurile pe care le-ai făcut, dar care n-au rezultatul scontat și speri să te descurci mai bine data viitoare… Nu câștigi nimic din reușite. Nu că nu le-aș vrea, dar nu înveți nici o lecție de la ele.”
Cerul de la miezul nopții, care a avut premiera la Netflix luna trecută, îi aduce lui Clooney unele dintre cele mai mari laude pe care le-a primit ca regizor, ca să nu mai vorbim că se vehiculează ideea unei eventuale nominalizări la Oscar. În timp ce filmul este în general mohorât și reținut, sunt, totuși, două secvențe foarte încordate, mărturie a încrederii lui crescânde ca cineast.

În ceea ce trebuie să fi fost cea mai șocantă moarte într-un film din 2020, o astronaută interpretată de Tiffany Boone (Hunters) este rănită în timpul unei furtuni de meteoriți, cât timp este în afara navei spațiale cu misiunea de a repara sistemul de comunicații. Secvența de acțiune tensionată, care parcă se derulează cu încetinitorul, se mută în interiorul navei spațiale, unde ea și colegii ei de echipaj (David Oyelowo și Felicity Jones) privesc îngroziți cum picături de sânge încep să se ridice în cască, înainte de izbucni într-un șuvoi de coaguli de sânge, de îndată ce casca a fost îndepărtată.

„În scenariu ea rămâne fără aer, dar asta s-a întâmplat în Gravity, așa că n-am mai putut face asta”, povestește Clooney despre hit-ul său din 2013, în timp ce menționează că sângele a fost creat de efecte speciale generate de computer. „Mă uitam la niște astronauți de pe o stație spațială bând apă; o aruncau în aer și o beau din aer.”
„Așa că m-am dus la băieții cu efectele speciale și i-am întrebat: „Putem face sângele să plutească?”… Dar am spus că nu vreau să fie doar picături, vreau să dea impresia unui balet. Vreau să se miște și să dea senzația că-i fluid ca mercurul. Și chiar au făcut o treabă frumoasă și au muncit mult la asta. Am fost extraordinar de mândru de ei pentru munca pe care au depus-o pentru acea secvență, pentru că știam ce vrem, dar nu știam ce vom primi. N-am putut s-o vedem, au trebuit să lucreze la ea timp de un an. Și când au obținut asta și ne-au arătat-o la final, am fost foarte încântați.”
Citește și: Cerul de la miezul nopții: O dramă apocaliptică
Un alt moment demn de menționat este acela în care Augustine, personajul lui Clooney este prins într-o furtună de zăpadă acerbă în timp ce are grijă de o fetiță (Caoilinn Springhall), o secvență înfricoșătoare, captivantă. De data aceasta efectele speciale au fost minime.
„Am filmat asta pe un ghețar din mijlocul Islandei și eram izbiți din toate părțile”, povestește Clooney.
Springhall insistă că n-a fost speriată în timpul filmării. Asta nu-i valabil și pentru co-starul ei.
„A fost înfricoșător pentru mine, da”, mărturisește Clooney. “Voi avea 60 de ani în curând, aș fi putut să mor.”
Kevin Polowy, Yahoo! Entertainment, 8 ianuarie
Frumoasa traducerea, Jo. M-am simtit de parca am urmarit o conversatie.
Ma gandesc ce roluri a avut Clooney care nu i-au prea iesit, esecurile despre care zice ca i-au servit ca lectii. Si nu-mi trece nici unul prin cap. 😉
M-ai facut curioasa cu filmul acesta.
LikeLiked by 1 person
Autorul articolului menționează două ”eșecuri” regizorale ale lui Clooney. Am pus ghilimele pentru că mie mi-a plăcut The Monuments Men. Dar eu nu sunt critic de film. 🙂 Tot în calitate de spectator oarecare îți recomand Cerul de la miezul nopții. Finalul este absolut impresionant. Și nu numai finalul…
LikeLiked by 2 people
Tocmai l-am văzut și mi-a plăcut tare mult. Îți mărturisesc, nu mă așteptam la așa un final… chiar superb!! 🙂 Îți mulțumesc, Jo, pentru recomandare! 🙂
LikeLike
Cât de mult mă bucur. Eu l-am văzut în noaptea de Revelion între 2 – 4 am. Nu chiar la miezul nopții, dar destul de aproape. 🙂 Magic!
LikeLiked by 1 person
Nu pot fi de acord cu Clooney că nu înveți din succes și că doar eșecul te învață. Numai dacă ne gândim de câte ori repetă omul o greșeală până a învăța din aceasta și se naște “întrebarea întrebătoare”, vorba Alicei din Wonderland. 🙂 Iar succesul ne dă acea încredere în noi înșine care ne va purta apoi către următoarele succese. Optimista care sunt așa vede evenimentele, însă, mai știu că noi, oamenii, suntem diferiți în percepții, așa că pot înțelege că pe unii eșecul îi învață, mobilizează. Dar nu este o regulă, nu. O colegă de serviciu îmi spunea că nu o laudă pe fetița ei niciodată, ci doar o ceartă, convinsă fiind că o pregătește pentru viața ce-i nedreaptă. I-am comunicat cum văd eu lucrurile acestea, iar replica ei a fost… “Nu le vezi bine!” 🙂
LikeLike
”Numai din eșecuri înveți” este gândul unui perfecționist. Înțeleg pe undeva ce vrea să spună. Dar ai dreptate că asta nu funcționează pentru toată lumea. Cât despre colega ta, nu sunt nici mamă, nici psiholog, dar în calitate de fost copil pot să-ți confirm că familia ar trebui să fie un loc safe unde să te întorci de fiecare dată când ai o problemă. Mă îndoiesc că fetița colegei o să aibă acelasi sentiment de siguranță pe care îl am eu acasă. Iar asta nu înseamnă, zic eu 🙂 , că nu mă descurc în lumea din afara casei.
LikeLiked by 1 person
Din fericire, Jo, tatăl fetiței de care spun este foarte apropiat de fiica sa și știu asta tot de la colega mea, ce e mânioasă pe soțul ei… Așa că are copila un sentiment de siguranță alături de tatăl său. 🙂 Dealtfel, eu cred că fiecărui om îi este destinat și cel puțin câte un suflet cald, care să îi fie alături într-un timp din viață. 💕
LikeLike
Mi-a plăcut foarte mult filmul și mi-a plăcut de la început până la sfârșit. Dar în întreaga sa recenzie, ceea ce mă frapează cel mai mult sunt cuvintele lui Clooney când vine vorba de succes. „Ceea ce înveți cel mai mult este din eșec”. O frază pe care să o ții mereu în minte. Pentru că, așa cum spune el, nu există nimic de învățat din succes.
Duminică bună Jo
Manuel Angel
LikeLike
Yes, it’s an interesting point of view. I understand what he means, although I can’t say that I’m wise enough to learn from my mistakes. 🙂 Anyway, I’m really glad you liked the movie. I enjoyed it as well. Very much!
LikeLiked by 1 person
Oooffff … nu am apucat sa îl văd încă… așa ca citesc și articolul mai apoi ca nah spoilere :))
LikeLike
E la Netflix! Ce mai aștepți? 🙂 Sincer, zic că merită 2 ore din timpul tău. Mi-a plăcut foarte mult.
LikeLiked by 1 person
L-am văzut, e pe lista… dar mai aștept puțin… nush ce :)))
LikeLike