Atenție! Interviul conține spoilere 

George Clooney ocupă un loc destul de confortabil în elita Hollywood-ului când vine vorba de faimă, succes ca actor și respect din partea colegilor de breaslă. Acolo unde este oarecum nesigur, însă, este în spatele aparatului de filmat, ca regizor. A avut triumfuri fără rezerve precum Confesiunile unei minți periculoase (Confessions of a Dangerous Mind – 2002) și Noapte bună și noroc (Good Night, And Good Luck – 2005). Dar a avut și filme mai puțin reușite, precum Eroii monumentelor (The Monuments Men – 2014) și Suburbicon (2017).

Ultimul său film, drama SF impresionantă din punct de vedere vizual Cerul de la miezul nopții (The Midnight Sky) marchează un punct culminant clar pentru Clooney, care joacă, de asemenea, un om de știință care încearcă disperat, într-un viitor nu prea îndepărtat, să avertizeze o navă spațială în drum spre casă, că Pământul este nelocuibil.

După cum ne spune Clooney, în vârstă de 59 de ani, într-un nou interviu pentru Yahoo! Entertainment, eșecurile sunt mai valoroase.

Citește și: Cerul de la miezul nopții: George Clooney despre mesajul filmului și barba sa impresionantă

„Nu înveți nimic din succes”, spune Clooney. „Când toată lumea spune „Ai făcut ceva excepțional”, nu există nici o lecție de învățat aici. E plăcut. Este minunat să faci ceva pe placul oamenilor, dar nu înveți nimic… Înveți din greșeli sau din lucrurile pe care nu le-ai înțeles când spuneai povestea.”

„Așa simt și în viața de zi cu zi. Înveți din lucrurile pe care le-ai făcut, dar care n-au rezultatul scontat și speri să te descurci mai bine data viitoare… Nu câștigi nimic din reușite. Nu că nu le-aș vrea, dar nu înveți nici o lecție de la ele.”

Cerul de la miezul nopții, care a avut premiera la Netflix luna trecută, îi aduce lui Clooney unele dintre cele mai mari laude pe care le-a primit ca regizor, ca să nu mai vorbim că se vehiculează ideea unei eventuale nominalizări la Oscar. În timp ce filmul este în general mohorât și reținut, sunt, totuși, două secvențe foarte încordate, mărturie a încrederii lui crescânde ca cineast.

Tiffany Boone - Cerul de la miezul nopții (Netflix)
Tiffany Boone – Cerul de la miezul nopții (Netflix)

În ceea ce trebuie să fi fost cea mai șocantă moarte într-un film din 2020, o astronaută interpretată de Tiffany Boone (Hunters) este rănită în timpul unei furtuni de meteoriți, cât timp este în afara navei spațiale cu misiunea de a repara sistemul de comunicații. Secvența de acțiune tensionată, care parcă se derulează cu încetinitorul, se mută în interiorul navei spațiale, unde ea și colegii ei de echipaj (David Oyelowo și Felicity Jones) privesc îngroziți cum picături de sânge încep să se ridice în cască, înainte de izbucni într-un șuvoi de coaguli de sânge, de îndată ce casca a fost îndepărtată.

Tiffany Boone - Cerul de la miezul nopții (Netflix)
Tiffany Boone – Cerul de la miezul nopții (Netflix)

„În scenariu ea rămâne fără aer, dar asta s-a întâmplat în Gravity, așa că n-am mai putut face asta”, povestește Clooney despre hit-ul său din 2013, în timp ce menționează că sângele a fost creat de efecte speciale generate de computer. „Mă uitam la niște astronauți de pe o stație spațială bând apă; o aruncau în aer și o beau din aer.”

„Așa că m-am dus la băieții cu efectele speciale și i-am întrebat: „Putem face sângele să plutească?”… Dar am spus că nu vreau să fie doar picături, vreau să dea impresia unui balet. Vreau să se miște și să dea senzația că-i fluid ca mercurul. Și chiar au făcut o treabă frumoasă și au muncit mult la asta. Am fost extraordinar de mândru de ei pentru munca pe care au depus-o pentru acea secvență, pentru că știam ce vrem, dar nu știam ce vom primi. N-am putut s-o vedem, au trebuit să lucreze la ea timp de un an. Și când au obținut asta și ne-au arătat-o la final, am fost foarte încântați.”

Citește și: Cerul de la miezul nopții: O dramă apocaliptică

Un alt moment demn de menționat este acela în care Augustine, personajul lui Clooney este prins într-o furtună de zăpadă acerbă în timp ce are grijă de o fetiță (Caoilinn Springhall), o secvență înfricoșătoare, captivantă. De data aceasta efectele speciale au fost minime.

„Am filmat asta pe un ghețar din mijlocul Islandei și eram izbiți din toate părțile”, povestește Clooney.

Springhall insistă că n-a fost speriată în timpul filmării. Asta nu-i valabil și pentru co-starul ei.

„A fost înfricoșător pentru mine, da”, mărturisește Clooney. “Voi avea 60 de ani în curând, aș fi putut să mor.”

Kevin Polowy, Yahoo! Entertainment, 8 ianuarie