Într-un eseu din 1991, John Gregory Dunne a spus că vedetelor masculine li se permite să îmbătrânească grațios pe ecran, spre deosebire de femei: „Bărbații înaintează în vârstă; femeile îmbătrânesc”. În general, are dreptate: actoria a fost întotdeauna o profesie dificilă, în special pentru femeile de peste 35 de ani.

Din păcate, Dunne (1932-2003) n-a trăit suficient pentru a vedea interpretările notabile ale actrițelor de peste 50 de ani, din acest an. Această listă le include pe Candice Bergen, Ellen Burstyn, Glenn Close, Gong Li, Laura Linney, Sophia Loren, Frances McDormand, Julianne Moore și Meryl Streep.

Din listă face parte și Michelle Pfeiffer, care arată mai frumoasă ca niciodată și oferă una dintre cele mai bune interpretări ale sale în French Exit, al studioului Sony Classics. N-a înaintat în vârstă, nici n-a îmbătrânit – a devenit mai profundă.

Michelle Pfeiffer – French Exit

Revista Variety a menționat-o pe Michelle Pfeiffer pentru prima dată în ianuarie 1979, când ocupa locul al 14-lea în distribuția serialului Delta House. A urmat un alt serial de scurtă durată, B.A.D. Cats și a avut roluri pasagere în CHiPs, Fantasy Island,  Enos și a fost în distribuția filmului din 1980 The Hollywood Knights, pe care Variety l-a descris drept o “compilație de prost gust”.

La fel ca Sally Field, Jane Fonda, Jessica Lange și Charlize Theron, Pfeiffer este o inspirație pentru tinerii actori blocați în roluri insipide, care se întreabă dacă lucrurile se vor îmbunătăți vreodată. Pfeiffer spune pentru Variety: „Când am făcut Delta House, personajul era denumit Bombshell, aveam sâni falși enormi și purtam pantaloni scurți mulați. Personajul meu nici măcar n-avea un nume. Am fost recunoscătoare pentru acele slujbe de la început, dar a fost cam demoralizant. De multe ori oamenii te confundă cu rolul, așa că nu m-am simțit respectată. Dar, în mare parte, eram încântată că am de lucru. Toate acele experiențe te fac mai puternică. Și mi-au permis să-mi încep cariera, să mă întrețin, așa că nu regret că le-am făcut.”

După aceea au urmat lucruri mai bune, inclusiv acum clasicul Scarface, Formidabilii Baker Boys (The Fabulous Baker Boys) (rol despre care Variety a spus cu entuziasm: „este formidabilă”) și Batman se întoarce (Batman Returns) (în care a stabilit standardul pentru viitoarele Catwomen).

Printre numeroasele alte titluri din filmografia ei se numără Vrăjitoarele din Eastwick (The Witches of Eastwick), Cu mafia pe urme (Married to the Mob) (unul din rolurile ei favorite, despre care Variety a spus „n-a fost niciodată mai bună”), Vârsta inocenței (The Age of Innocence), Minți periculoase (Dangerous Minds), Dincolo de aparențe (What Lies Beneath) și Pulbere de stele (Stardust).

A fost nominalizată la Oscar pentru Legături periculoase (Dangerous Liaisons), Baker Boys și Câmpul dragostei (Love Field) și, dacă există dreptate pe lumea asta, va fi nominalizată, din nou, pentru French Exit.

Citește și: French Exit: Michelle Pfeiffer este o persoană mondenă falită. Trailer

În filmul regizat de Azazel Jacobs, după scenariul lui Patrick DeWitt, Michelle Pfeiffer o interpretează pe Frances, care se mută la Paris împreună cu fiul ei (Lucas Hedges) când banii încep să se împuțineze. Este una dintre acele persoane complexe, adorabile / exasperante, care te scot din sărite în viața reală, dar, pe ecran, sunt fascinante.

„Acest tip de personaj nu mi se potrivește mănușă. Dar admir o latură a ei:  atitudinea vehementă și faptul că spune orice îi trece prin cap fără nici o jenă. Dar are și o anume fragilitate. De obicei aleg roluri dificile. Nu știu de ce insist să mă înspăimânt. Poate mă plictisesc repede”, adaugă ea râzând.

French Exit combină toate aceste nuanțe diferite, iar acest lucru vorbește despre genialitatea lui Azazel. Pare să fie capabil să amestece umorul și ridicolul, apoi melancolia și menține totul în echilibru.

„În cele din urmă, filmul este foarte emoționant; despre o mamă care a fost narcisistă de atât de mult timp și, într-un târziu își redescoperă fiul și-și dă seama cât de multe a ratat – un timp pe care nu-l va mai putea da înapoi niciodată. Este vorba despre oameni singuri, ciudați, care încearcă să stabilească un fel de conexiune umană. În mod ciudat, găsesc asta într-o cameră plină de străini.

„Cred că filmul va lăsa spectatorul cu inima deschisă.”

Este un film de care avem nevoie acum și ne oferă o temă fără vârstă, precum vedeta sa, Michelle Pfeiffer.

Tim Gray, Variety, 8 ianuarie