O premisă alarmistă legată de ”războiul roboților” indică un viitor asemănător filmelor Terminator, cu rezultate foarte diferite, în acest film de război SF.

Zonă mortală (Netflix)
Zonă mortală (Netflix)

Zonă mortală (Outside the Wire) începe cu o scenă de acțiune în forță. Soldații-robot luptă alături de cei umani – sau poate împotriva lor. Este greu de spus. Gloanțele zboară. Băieți duri cu căști se ghemuiesc în spatele barierelor de beton. Doi bărbați sunt împușcați, iar comandantul lor ia măsuri să-i tragă la adăpost din bătaia gloanțelor, în timp ce la jumătate de lume distanță, în mijlocul deșertului Nevada, un șmecher pe nume Harp (vedeta din Snowfall, Damson Idris) mănâncă bomboane gumate și preia controlul asupra situației. Încalcă un ordin direct și lansează un atac cu drone, ucigând doi soldați și salvându-i pe ceilalți 38. În următoarea scenă, este judecat de curtea marțială și trimis în zona demilitarizată să simtă gustul luptelor adevărate.

Așa începe cel mai recent film de acțiune Netflix, care pariem că va fi văzut de mai mulți globi oculari decât au văzut Tenet pe marele ecran, anul trecut. Îl vor urmări pentru că Anthony Mackie joacă un super-soldat Android și pentru că nu sunt multe alte filme noi de consumat, dar și pentru că filmul începe cu această scenă de acțiune intensă, dar aproape absurdă.

A fost o vreme când filmele se construiau la o viteză rezonabilă, atrăgând publicul treptat, ca un fel de seducție (în plus, și-au dat seama unii regizori, o parte din spectatori ar putea să întârzie și să rateze începutul). Dar Netflix nu funcționează așa. Filmele sale trebuie să te prindă din primele secunde și, oricând scade energia, există șansa să ieși din cameră sau să renunți și să alegi altceva de urmărit.

Zonă mortală arată ca versiunea Netflix a Gemini: Conspirația (Gemini Man). Nu îl are pe Will Smith în rolul principal (deși platforma de streaming l-a convins să joace în Bright, așa că ar fi putut), și nu a fost regizat de Ang Lee (ci mai degrabă de regizorul suedez Mikael Håfström, care a fost la cârma filmului horror de atmosferă 1408), deci bugetul este mult mai mic. La fel și ambiția. Dar intriga este destul de asemănătoare, iar filmul ia la fel de în serios spaima lumii de tehnologia militară – și mai ales de ideea soldaților cyborg / clonă / robot. Acest lucru nu ne ține treji nopțile, dar scenariștii Rowan Athale și Rob Yescombe par foarte îngrijorați pe tema asta. Atât de mult încât întreaga scenă cu tânărul cu caș la gură, care manevrează drone de la distanță, cu joy-stick-ul, cu greu pare problematică.

După ce Harp lansează racheta care ucide doi americani, el este trimis pachet la război și repartizat lui Leo (Mackie), care își scoate cămașa pentru a dezvălui o armătură complicată de înaltă tehnologie. În mod normal, atunci când un actor ca Mackie își scoate cămașa, este să ofere publicului o privire nejustificată asupra pieptului său bine sculptat (chiar și bărbații heterosexuali apreciază o expunere pe măsură de ”arme albe”), dar algoritmul Netflix – cel care credem în secret că dictează ingredientele filmelor precum Project Power și Vechea gardă (The Old Guard) – pare să fi dat eroare în această privință. Imaginea fără cămașă este în scopul intrigii, pentru a-i informa pe Harp și pe public că Leo nu este uman. Sau, după cum spune Leo, „sunt suficient de special pentru amândoi”.

Vă scutim de un sinopsis exhaustiv, este suficient să spunem că Leo l-a selectat special pe Harp să-l însoțească într-o misiune cu acțiunea la cote înalte, care implică un personaj negativ pe nume Viktor Koval (veteranul Game of Thrones Pilou Asbæk), descris ca „teroarea din Balcani”. Sunt implicate mai multe atacuri cu drone, plus câteva coduri nucleare și o schemă pentru a arunca în aer o țintă americană continentală, toate acestea fiind punctate eficient, la intervale regulate, de scene de acțiune în care Leo și Harp se confruntă cu teroriști cu aspect din ce în ce mai slav, în locații ungurești tot mai sordide. Când nu se luptă cu acești tipi duri, se angajează în dezbateri filosofice destul de etice (dar pe înțelesul tuturor) despre „binele suprem”. Și, în cele din urmă, după ce au fost prieteni cea mai mare parte a filmului, ajung să se lupte între ei.

Când a apărut Gemini: Conspirația, a fost posibil să vedem filmul în cinematografe – și am avut un motiv întemeiat, datorită inovației lui Lee: filmarea cu 120 de cadre pe secundă – dar aici, este exact opusul: Zonă mortală a fost dintotdeauna conceput pentru vizualizarea la domiciliu și ne dăm seama de asta după efectele vizuale de calitatea micului ecran.

Aceasta este o altă trăsătură a originalelor Netflix, care se mulțumesc cu o execuție post-producție „suficient de bună”, chiar și pentru cele mai mari proiecte ale companiei (ne amintim de imaginile digitale inferioare de la Operațiunea de recuperare – Extraction și Frăția celor cinci – Da 5 Bloods, de anul trecut). Și de ce nu? Aceste filme nu erau destinate marelui ecran, așa că probabil a fost decizia potrivită, chiar dacă rezultatele nu arată grozav. Astfel, Netflix poate cheltui banii pe alte filme, în loc să investească o avere pe efecte digitale care oricum vor fi depășite în curând, așa cum fac blockbuster-ele de studio.

Aici, scopul este să atragă privitorii cu acea primă explozie de acțiune incoerentă, după care regizorul Håfström se concentrează pe punerea în scenă a altor schimburi de focuri încă și mai antrenante. Spre norocul nostru, există unul – între Leo și Koval – care rivalizează cu filmele John Wick din punctul de vedere al coregrafiei. Dar, în afară de circuitele sale, mare lucru nu-l deosebește pe Leo de eroii de acțiune mediocri. Iar în cele din urmă, asta este problema cu aproape toate aceste filme Netflix: aproximează, dar rareori depășesc, ceea ce sunt menite să înlocuiască.

Peter Debruge, Variety, 12 ianuarie