John David Washington este una dintre stelele în ascensiune din ultimii ani. Actorul în vârstă de 36 de ani a apărut pe scenă fulminant, cu BlacKkKlansman al lui Spike Lee, pentru care a fost nominalizat la Globurile de Aur și la premiile Screen Actors Guild pentru cel mai bun actor. Cu Malcolm și Marie (Malcolm & Marie) nu doar își consolidează locul în industria de la Hollywood drept unul dintre cei mai talentați actori americani, ci își asumă responsabilitatea și ca producător.

Anul care tocmai s-a încheiat, Washington a abordat un rol într-un film de acțiune – Tenet al lui Christopher Nolan, iar acum își întregește anul de succes cu o interpretare tensionată, una din cele mai bune din carieră, alături de Zendaya, în drama despre o relație a lui Sam Levinson. Este o interpretare care îl plasează în cursa foarte competitivă de anul acesta pentru un Oscar pentru cel mai bun actor. Dacă ar fi nominalizat, ar fi al doilea producător de culoare nominalizat pentru interpretare și pentru cel mai bun film, după tatălui său, Denzel, care a fost nominalizat pentru Garduri (Fences), în 2016. Washington ar fi, de asemenea, cel mai tânăr producător de culoare nominalizat vreodată, alături de Zendaya care ar putea fi și cea mai tânără producătoare din istoria premiilor Oscar.

Variety l-a invitat la un prim interviu exclusiv pe John David Washington, despre film și întâmplări de pe platoul de filmare, mai ales că Malcolm și Marie a fost turnat în timpul pandemiei COVID-19. De asemenea, ne povestește despre sursele de inspirație, filmele preferate și cu ce regizori ar dori să lucreze pe viitor.

 Zendaya, John David Washington - Malcolm & Marie (Foto: Dominic Miller/Netflix)
 Zendaya, John David Washington – Malcolm & Marie (Foto: Dominic Miller/Netflix)

De ce ai ales să faci Malcolm și Marie în acest moment al carierei tale, în mijlocul unei pandemii?
John David Washington: În primul rând, îmi place să joc în filme. Îmi place și să scriu, dar asta mai ales din cauza vremurilor pe care le trăim. Primesc acest scenariu și un apel de la Sam, iar el începe să-mi citească vreo zece pagini cu dialogul dintre Malcolm și Marie. Nu mi-a venit să cred. Auzeam cuvinte frumoase și, în același timp, foarte tulburătoare, cu confruntări viscerale. Încep să fiu anxios și nerăbdător pentru că nu auzeam nici o indicație scenică. Nu primesc altceva decât dialog. Deci aud toate aceste cuvinte și îi spun: „Îmi place, dar pot citi întreg scenariul?” Și Sam îmi răspunde: „Nu, încă nu”. Și închide. [râde]

Am simțit că trebuie să fac rolul ăsta. Era ceva de care aveam nevoie disperată din punct de vedere artistic. Am toate aceste trăiri și neliniști… sunt îngrijorat pentru viitorul meu. Iar supapa obișnuită pentru aceste lucruri este să lucrez. Așa că a fost perfect și am întrebat: „când începem?”

Cum a fost să filmezi în timpul unei pandemii?
Washington: M-am simțit confortabil. M-am simțit în siguranță. Am simțit nevoia să fac asta atât de mult încât am fost dispus să risc. Eram în locație, la o fermă, o stațiune frumoasă, cu mult spațiu. Toată lumea avea propria cabină; a trebuit să fim testați înainte să ajungem acolo. Am fost testați când am ajuns acolo. Și apoi am fost testați cu o zi înainte să începem filmările. Nu mai era nimeni la fermă, cu excepția noastră. Așa că, atâta timp cât nimeni nu a părăsit locația, m-am simțit în siguranță.

Poți vorbi despre criticile referitoare la diferența de vârstă dintre tine, la 36 de ani și Zendaya, la 24 de ani?
Washington: N-am fost îngrijorat de asta pentru că Zendaya este o femeie adevărată. Oamenii vor vedea în acest film cât de matură este. Are mult mai multă experiență decât mine în industrie. Eu am numai șapte ani în industrie. Ea are mult mai mult timp, așa că învăț de la ea. Eu sunt începătorul. Am contat mult pe ea. Mi-a povestit despre unele din experiențele ei neplăcute pe Twitter și altele. I-am apreciat înțelepciunea și discernământul când vine vorba de industria de divertisment. O admir pentru asta. Sunt încântat de ceea ce vor vedea oamenii când va fi lansat filmul – vor vedea cât de matură este Zendaya în acest rol.

Ce ai face dacă n-ai fi actor?
Washington: Poate aș fi psihiatru. În facultate am fost la specializarea sociologie și mi-a plăcut. Terapie sau poate aș fi predat. Apropo, încă s-ar putea întâmpla asta. Nu poți să știi niciodată.

Cum a fost să lucrezi cu Christopher Nolan la Tenet, care a avut premiera nu de mult?
Washington: Acesta a fost unul dintre acele momente din viața mea în care nu mi-a venit să cred că-mi merge atât de bine. Este unul dintre cei mai mari regizori din toate timpurile, iar aceasta este una dintre oportunitățile care ți se oferă doar o dată în viață. Am fost surprins că este atât de cu picioarele pe pământ. Operează la un alt nivel, intelectual vorbind, dar poate să facă și caterincă. Îi plac tot felul de lucruri, tot felul de filme. Așa că mi-a plăcut fiecare moment. A avut încredere în mine și-i voi fi întotdeauna recunoscător.

Există vreun aspect al lui Malcolm care ți s-a părut personal și te-a dus cu gândul la relațiile din trecut?
Washington: Nu pot să mă identific cu discuțiile aprinse cu jumătatea mea. Nu-i tactica mea. Nu-mi place confruntarea, îmi place să mă folosesc de cuvinte să fiu clar și nu-mi place să țip. Spun doar atât și nu intru în detalii, este prea privat. Dar sunt unele lucruri care m-au stârnit. Au fost câteva momente în care m-am trezit cu adevărat pierdut în emoție și nu mai știam încotro mă îndrept. Au dat în clocot unele lucruri, pe care am fost recunoscător să le folosesc, dar nu știam că erau acolo, în spiritul meu. Și, în anumite privințe, a fost terapeutic să le scoți la lumină în acest fel. Am auzit acest cuvânt aruncat în timpul interviurilor – „ticălos” – l-am auzit și am răspuns „nu ticălos”. Nu cred că Malcolm este ticălos, dar „este vremea răfuielii” în timpul discuțiilor aprinse.

Au fost bune macaroanele cu brânză făcute de Zendaya? Cele din film?
Washington: Mii de mulțumiri lui Jose, cel care a făcut  macaroanele cu brânză pe platou. Trebuie să-i acord credit. Cu siguranță am vărsat la sfârșitul zilei pentru că am mâncat cu adevărat macaroanele alea – o grămadă de macaroane. Mi-au plăcut șapte duble cu castronul plin, după cum vedeți. Sunt ca un animal. Eram la dietă, încercam să fiu sexy și adorabil. Și a trebuit să filmez o scenă fără cămașă imediat, odată cu răsăritul soarelui și am exclamat: „Haide, Sam! Încerc să fiu sexy. Malcolm are abdomenul definit. Ajută-mă, Sam!” [râde]

Filmul de groază preferat?
Washington: Tales from the Hood.

Numește o actriță alături de care ai vrea să joci, dar nu mai este în viață?
Washington: Audrey Hepburn.

Care este filmul care te face să râzi până îți dau lacrimile?
Washington: Un prinț în America (Coming to America). De fiecare dată.

Care este filmul care te face să plângi?
Washington: Glorie (Glory).

Îți dorești să regizezi un film?
Washington: Da, dar nu tocmai, pentru că ar fi groaznic. Mi-aș dori să fie la un anumit nivel și apoi m-aș descuraja. Să scriu un scenariu, da.

Dacă ai avea o mașină a timpului și ai putea reveni la orice dată din istorie, unde ai alege să mergi?
Washington: La ziua în care mama a aflat că era însărcinată cu mine. I-aș spune: „ai putea să aștepți câțiva ani, să urci pe scenă și să faci muzicalul acela pe care trebuia să-l faci”. Voi fi aici și jur că voi fi aceeași persoană. Fă ce ți-ai propus,  soro!

Cu ce regizori îți dorești foarte mult să lucrezi?
Washington: Paul Thomas Anderson, fără ezitare. Și Barry Jenkins, al cărui nume apare în film. Sunt pregătit.

Clayton Davis, Variety, 12 ianuarie