Regina King, regizoarea filmului One Night in Miami, a declarat că n-are nici o problemă cu actorii britanici care joacă personaje legendare din SUA, atâta timp cât sunt dedicați rolului.

În timpul unui masterclass BAFTA de la Londra, din 12 ianuarie, King a spus: „Dacă m-a emoționat o interpretare, chiar nu-mi pasă de unde-i persoana”.

Referindu-se la actorul britanic Kingsley Ben-Adir, care îl interpretează pe Malcolm X în debutul ei regizoral și la actorul canadian Eli Goree, care îl interpretează pe tânărul Muhammad Ali, King a explicat:

„Ca spectator, după părerea mea, au înțeles cu adevărat ce fac, ce întruchipează. După prima audiție a lui Kingsley, am vrut să-i dau câteva indicații regizorale. Am vrut să am o discuție cu el, să-l cunosc și să aflu care este relația lui cu Malcolm. Și mi-a dat toate răspunsurile pe care doream să le aud și cred că este regretabil că acum s-a iscat această controversă.”

În ultimii ani, actorii britanici David Oyelowo, Cynthia Erivo și Daniel Kaluuya i-au interpretat pe legendele mișcării pentru drepturile civile Martin Luther King Jr, Harriet Tubman și, respectiv, Fred Hampton. Unele persoane de la Hollywood s-au întrebat dacă astfel de roluri ar trebui să fie distribuite actorilor non-americani. Iar alții au menționat că actorii americani portretizează adesea personaje legendare străine.

King a continuat: „Unul dintre lucrurile pe care le-am înțeles sau descoperit cu adevărat de-a lungul întregii experiențe cu One Night in Miami, este că, atunci când am primit scenariul și l-am citit, m-am gândit: „Wow, Kemp, asta-i o scrisoare de dragoste către experiența omului de culoare din America.” Dar apoi am făcut un pas înapoi și i-am luat în considerare pe oamenii marginalizați din întreaga lume. Sunt sentimente și experiențe pe care oamenii de culoare din Marea Britanie și Brazilia le simt la fel ca cei din America. Deși istoric vorbind, modul cum a ajuns să se dezvolte o țară  poate fi diferit, marginalizarea omului de culoare este aceeași, discriminarea din cauza culorii pielii este aceeași în toate acele locuri.

„Kingsley a fost cel mai bun actor pentru acel rol (Malcolm X n.tr.), iar Eli a fost cel mai bun actor pentru acel rol (Cassius Clay n. tr.). Sigur, nici unul dintre ei nu este american. Dar pot ei să se identifice cu experiența și durerea resimțită de o persoană de culoare pentru că este desconsiderată doar din cauza culorii pielii? Absolut! Pot să își asume responsabilitatea de a se educa în legătură cu modul specific istoriei americane în care americanii negri au construit această țară… a fost construită pe cadavrele americanilor negri? Cu siguranță se pot educa în acest sens și au făcut-o. Nu mi-aș schimba alegerile pentru nimeni.”

Dezbaterea despre cui ar trebui să i se permită să joace pe cine este, cu siguranță, în toi.

One Night in Miami (Amazon) ONIM_D11_0040.RAF
One Night in Miami (Amazon)

One Night In Miami, care a debutat la Festivalul de Film de la Veneția anul trecut și poate fi văzut pe Amazon Prime, prezintă o întâlnire care s-a întâmplat în realitate, în sudul segregat, între Cassius Clay (Goree), Malcolm X (Ben-Adir), Sam Cooke (Leslie Odom Jr. ) și Jim Brown (Aldis Hodge).

Drama oportună despre drepturile civile a apărut odată cu dramaturgul și scenaristul Kemp Powers (SufletSoul), a cărui piesă de teatru cu același nume, imaginează conversația pasionată dintre cei patru, în acea noapte.

Andreas Wiseman, Deadline, 13 ianuarie