Este începutul anilor 1980 și trei tineri – Roscoe (Omari Douglas), Ritchie (Olly Alexander) și Colin (Callum Scott Howells) – se bucură de luminile strălucitoare ale Londrei și libertatea scenei gay. Cu toate acestea, pe măsură ce deceniul progresează, experiențele lor se întunecă.

Puțini scenariști sunt în stare să îmbine cu așa măiestrie umorul și tristețea ca Russell T Davies, ale cărui recente drame au arătat o profunzime și o maturitate care te atrag de la început. Acest lucru este valabil mai ales pentru E un păcat (It’s A Sin), probabil cea mai reușită serie a scenaristului de până acum – un serial care vă va face să râdeți și să plângeți, pe parcursul celor cinci episoade ale sale.
Cu acțiunea plasată la începutul anilor ’80, E un păcat relatează dezolarea pe care criza SIDA a provocat-o unei generații, băieții – și de multe ori erau doar băieți – care au murit cu miile, încercările de a atrage atenția autorităților asupra crizei, felul în care familiile și prietenii s-au îndepărtat. Mai important, este vorba și despre cei care n-au dat bir cu fugiții, familiile – și cele de sânge și cele dobândite – care le-au stat alături și i-au întrebat: „Ce putem face?”
În centrul poveștii sunt cinci prieteni care ajung să împartă un apartament exuberant – Palatul Roz. Îi avem pe mândrul, extravagantul Roscoe (Omari Douglas), care a fugit, literalmente, de familia lui nigeriană strictă; timidul Colin (Callum Scott Howells) din văile din Țara Galilor, care are o slujbă ca ucenic croitor la magazinul de îmbrăcăminte Savile Row; seriosul Ash (Nathaniel Curtis), un student; mereu veselul Ritchie (Olly Alexander), care a venit cu feribotul de pe Insula Wight, hotărât să cuprindă tot ce are lumea largă de oferit, și noua lui cea mai bună prietenă, Jill (Lydia West), singura fată din grup și un fel de Wendy pentru această gașcă de băieți nu tocmai (încă) pierduți.
Dintre cei cinci, West, atât de bună în Ani și ani (Years and Years) și Alexander, solistul trupei de muzică electronică de succes Years & Years (nu-i decât o coincidență de nume), oferă amândoi niște interpretări remarcabile, carismaticul Alexander reușind frecvent să-i eclipseze pe toți. Alexander surprinde cu măiestrie latura jucăușa a lui Ritchie și iubirea lui pentru tot ceea ce are viața de oferit; este, de asemenea, minunat și în scenele emoționante, cu un discurs mișcător despre distracția care a fost și faptul că ”exact asta se va uita”, subliniind că aceștia au fost oameni reali cu speranțe și vise și vieți pline, complexe.
Douglas, Scott Howells și Curtis au cu toții ocazia să strălucească, în timp ce distribuția generației mai în vârstă este puternică, de asemenea, de la Neil Patrick Harris în rolul unui coleg care îi arată lui Colin posibilitatea unei vieți diferite, până la Keeley Hawes în rolul mamei lui Ritchie, Valerie, un ghem de suferință, furie și rușine, toate înfășurate într-o dragoste complexă pe care nu o poate descâlci.
Mai presus de toate, însă, acesta este spectacolul lui Davies, plin de replici scurte, acide și susținut de o coloană sonoră excelentă, care include hitul OMD „Enola Gay”, „Gloria” al Laurei Branigan și, desigur, tema muzicală centrală, piesa „It’s A Sin” a formației Pet Shop Boys. E un păcat este, fără îndoială, capodopera lui Davies, un serial din inimă în care a investit, în mod clar, fiecare fibră a ființei sale pentru a crea un spectacol de televiziune antrenant, sfâșietor și adesea foarte amuzant. Chiar și acum, la început de an 2021, pare menit să fie unul dintre serialele cele mai bune ale anului.
Prolificul Russell T Davies revine cu cel mai bun serial de până acum, o explorare emoționantă și antrenantă a epidemiei de SIDA din anii 1980, care pune accent pe ființele umane din centrul ei.
Sarah Hughes, Empire, 19 ianuarie
E un păcat va avea premiera la HBO, pe 23 ianuarie. For the record, HBO, as fi tradus titlul serialului ”E păcat!” Astfel s-ar fi atins și păcatul din punct de vedere religios și părerea de rău pentru viețile pierdute.
Când am citit cuvintele „It’s A Sin”, melodia formației Pet Shop Boys mi-a sunat instantaneu în minte, poate pentru că am ascultat-o de curând și mi-a plăcut mult. Tot mult mi-a plăcut și povestea pe care ai tradus-o, Jo, sau traducerea în sine, mai bine zis. Scrii foarte frumos! ❤
LikeLiked by 2 people
Textul original e scris din toată inima. Mă bucur că ești de părere că am reușit să păstrez sentimentul. ❤️
LikeLiked by 2 people
Ți-a reușit perfect, deși mie mi-a părut că e vorba de stilul tău, fiindcă-mi sună cam ca de obicei. 🙂 N-am citit articolul din Empire.
LikeLike
Am un stil?!!! Asta nu-i bine… având in vedere că traduc autori diferiți.
LikeLike
Ba, mie mi se pare firesc să le traduci în consonanță cu tine însăți, folosindu-ți expresiile, vocabularul, așa că ajung să se… asorteze între ele. 🙂
LikeLike
Hmm… știu și eu? Poate având în vedere faptul că cele mai multe articole au în comun stilul jurnalistic e firesc să sune asemănător în română. Dar când traduci o carte și toate personajele vorbesc la fel, indiferent de mediul din care provin, atunci e de rău. 🙂
LikeLike
De acord când e vorba de o carte așa cum o descrii, însă, la tine este stilul jurnalistic, după cum l-ai și numit. 🙂
LikeLike
cateodata uit ca faci traduceri:)
btw is faini si years and years (cei care canta)
LikeLike
Tii, eu nu-i știu. De când m-am apucat de filme am rămas în urmă cu celelalte arte. 🙂
LikeLiked by 1 person
Au fost chiar și in România acum câțiva ani la summer well… au reușit sa aducă veselie și buna dispoziție pentru o mare parte din oamenii de la festival 🙂
LikeLike
Cool! Pare genul meu de trupă. Va trebui să dau iama in youtube să mă școlesc. 🙂 Mulțumesc că mi-ai atras atenția.
LikeLiked by 1 person
O traducere foarte reusita, Jo.
Imi amintesc unul dintre primele filme de acest gen pe care l-am vizionat, ‘Philadelphia’ cu Tom Hanks. Ce valuri a creat pe atunci.
Un film care lupta pentru drepturile oamenilor e oricand de actualitate, fie ca este ‘It’s a Sin’ sau ‘One Night in Miami’… ‘Queen’s Gambit’, or ‘Pieces of a Woman’ – si tu ai scris despre toate.
Cred ca anul trecut ne-a fortat pe toti sa petrecem mai mult timp cu noi insine si sa constientizam ce este mai important in viata. De unde ai tatea filme care chiar merita de vazut.
LikeLike
Ai dreptate, Patricia. S-au petrecut și încă se petrec atâtea nedreptăți pe lumea asta. Este bine că auzim despre ele, poate învățăm ceva și cu puțin noroc, poate nu se mai repetă. Philadelphia! Da, impresionant film. Cred că serialul acesta o să mă induioșeze la fel de mult. 💕 Mulțumesc pentru cuvintele frumoase.
LikeLiked by 1 person
👽
LikeLike