Este începutul anilor 1980 și trei tineri – Roscoe (Omari Douglas), Ritchie (Olly Alexander) și Colin (Callum Scott Howells) – se bucură de luminile strălucitoare ale Londrei și libertatea scenei gay. Cu toate acestea, pe măsură ce deceniul progresează, experiențele lor se întunecă.

E un păcat (HBO)
E un păcat (HBO)

Puțini scenariști sunt în stare să îmbine cu așa măiestrie umorul și tristețea ca Russell T Davies, ale cărui recente drame au arătat o profunzime și o maturitate care te atrag de la început. Acest lucru este valabil mai ales pentru E un păcat (It’s A Sin), probabil cea mai reușită serie a scenaristului de până acum – un serial care vă va face să râdeți și să plângeți, pe parcursul celor cinci episoade ale sale.

Cu acțiunea plasată la începutul anilor ’80, E un păcat relatează dezolarea pe care criza SIDA a provocat-o unei generații, băieții – și de multe ori erau doar băieți – care au murit cu miile, încercările de a atrage atenția autorităților asupra crizei, felul în care familiile și prietenii s-au îndepărtat. Mai important, este vorba și despre cei care n-au dat bir cu fugiții, familiile – și cele de sânge și cele dobândite – care le-au stat alături și i-au întrebat: „Ce putem face?”

În centrul poveștii sunt cinci prieteni care ajung să împartă un apartament exuberant – Palatul Roz. Îi avem pe mândrul, extravagantul Roscoe (Omari Douglas), care a fugit, literalmente, de familia lui nigeriană strictă; timidul Colin (Callum Scott Howells) din văile din Țara Galilor, care are o slujbă ca ucenic croitor la magazinul de îmbrăcăminte Savile Row; seriosul Ash (Nathaniel Curtis), un student; mereu veselul Ritchie (Olly Alexander), care a venit cu feribotul de pe Insula Wight, hotărât să cuprindă tot ce are lumea largă de oferit, și noua lui cea mai bună prietenă, Jill (Lydia West), singura fată din grup și un fel de Wendy pentru această gașcă de băieți nu tocmai (încă) pierduți.

Dintre cei cinci, West, atât de bună în Ani și ani (Years and Years) și Alexander, solistul trupei de muzică electronică de succes Years & Years (nu-i decât o coincidență de nume), oferă amândoi niște interpretări remarcabile, carismaticul Alexander reușind frecvent să-i eclipseze pe toți. Alexander surprinde cu măiestrie latura jucăușa a lui Ritchie și iubirea lui pentru tot ceea ce are viața de oferit; este, de asemenea, minunat și în scenele emoționante, cu un discurs mișcător despre distracția care a fost  și faptul că ”exact asta se va uita”, subliniind că aceștia au fost oameni reali cu speranțe și vise și vieți pline, complexe.

Douglas, Scott Howells și Curtis au cu toții ocazia să strălucească, în timp ce distribuția generației mai în vârstă este puternică, de asemenea, de la Neil Patrick Harris în rolul unui coleg care îi arată lui Colin posibilitatea unei vieți diferite, până la Keeley Hawes în rolul mamei lui Ritchie, Valerie, un ghem de suferință, furie și rușine, toate înfășurate într-o dragoste complexă pe care nu o poate descâlci.

Mai presus de toate, însă, acesta este spectacolul lui Davies, plin de replici scurte, acide și susținut de o coloană sonoră excelentă, care include hitul OMD „Enola Gay”, „Gloria” al Laurei Branigan și, desigur, tema muzicală centrală, piesa „It’s A Sin” a formației Pet Shop Boys. E un păcat este, fără îndoială, capodopera lui Davies, un serial din inimă în care a investit, în mod clar, fiecare fibră a ființei sale pentru a crea un spectacol de televiziune antrenant, sfâșietor și adesea foarte amuzant. Chiar și acum, la început de an 2021, pare menit să fie unul dintre serialele cele mai bune ale anului.

Prolificul Russell T Davies revine cu cel mai bun serial de până acum, o explorare emoționantă și antrenantă a epidemiei de SIDA din anii 1980, care pune accent pe ființele umane din centrul ei.

Sarah Hughes, Empire, 19 ianuarie

E un păcat va avea premiera la HBO, pe 23 ianuarie. For the record, HBO, as fi tradus titlul serialului ”E păcat!” Astfel s-ar fi atins și păcatul din punct de vedere religios și părerea de rău pentru viețile pierdute.