Atenție! Articolul conține detalii despre episoadele Euforia special.

În decembrie, HBO a difuzat unul dintre cele mai bune episoade individuale de televiziune din 2020 – Euphoria Special 1: Rue, un capitol independent, cauzat de  pandemia care a prins telespectatorii în sevraj după sfârșitul primului sezon al dramei premiate cu Emmy. Yin-ul acelui yang a avut premiera în acest weekend – Euphoria Special 2: Jules, încă o oră care condensează unele teme ale serialului, dar le examinează prin vocea distinctă și profundă a lui Hunter Schafer, care joacă rolul lui Jules și a co-scris episodul împreună cu creatorul Sam Levinson. Este tentant să găsești puncte comune între cele două episoade speciale, dar ceea ce este cu adevărat interesant este cât de mult diferențiază Schafer și Levinson poveștile lui Rue (Zendaya) și Jules, întregind ambele personaje cu aceste două ore, care vor trebui să-i ajute pe fani să reziste până la al doilea sezon, care va avea premiera mai târziu în acest an. Capitolul lui Jules este vulnerabil și din inimă, pură emoție în comparație cu modul în care Rue este constant confuză și își neagă propriilor sentimente.

Hunter Schafer - Euforia (HBO)
Hunter Schafer – Euforia (HBO)

Precum capitolul lui Rue, cea mai mare parte a acestei ore se desfășoară între două persoane, Jules și un terapeut interpretat de Lauren Weedman. Conversația începe cu adevărat după un intro care stabilește tonul, în care amintirile timpului petrecut cu Rue se derulează în ochiul înlăcrimat al lui Jules, pe fundalul melodiei „Liability” a lui Lorde. Dar întreruperile se intensifică: flashback-uri la clipele cu Rue, pasiunea ei pentru „Tyler” (persona online a lui Nate) și chiar drama declanșată de întoarcerea mamei dependente în viața ei, ne dezvăluie prin ce a trecut Jules în primul sezon. Sunt momente în care acest capitol pare că încearcă să facă prea multe în ceea ce privește construcția sa narativă – bucuria de a-i vedea pe Zendaya și Colman Domingo confesându-se unul altuia timp de o oră a fost unul dintre punctele forte ale „Părții 1” – dar această inconsecvență surprinde locul în care se află Jules în viața ei, sentimentele ei derulându-se la viteză maximă, de la despărțirea de Rue. O primă întâlnire cu un terapeut înseamnă adesea să pui toate cărțile pe masă, iar Jules dezvăluie multe despre ea însăși prin poveștile pe care alege să le spună despre legăturile dintre ea & Rue, ea & părinții ei și ea & partenerul ei online. În ce fel sunt diferite aceste legături? În ce mod Jules are rețineri sau își pune sufletul pe tavă în funcție de legătura despre care vorbește?

„Partea 2” începe cu Jules care discută despre gen ca o construcție, spunându-i terapeutei că ia în considerare renunțarea la terapia hormonală. Cât de mult din identitatea noastră este ceea ce alegem să le prezentăm altor oameni și cât este intern? Discuția deviază către momentul în care oamenii îi judecă instantaneu pe ceilalți pe baza aspectului lor și a modului în care Jules s-a conformat unei percepții auto-formate a feminității pentru cea mai mare parte din viața ei. Tema imagine vs. realitate continuă cu amintirile despre Tyler, iubitul online care s-a dovedit a fi Nate (*) (Jacob Elordi) și cât de mult această pasiune a devenit reală pentru ea, deși n-a fost niciodată reală în sens fizic. Toate acestea sunt preludiul unei discuții despre modul în care Rue i-a demontat toate îngrijorările cu privire la identitate și părerile celorlalți, văzând-o cu adevărat pe Jules într-un fel pe care nu-l mai simțise până atunci.

(*) Nate, cu abilitatea lui de a convinge pe oricine – chiar și pe propriile victime – să-l ajute și să-i încurajeze numeroasele infracțiuni, era deja cea mai ridicolă și frustrantă parte din Euforia, iar după acest episod, pare și mai nesuferit. Dacă sezonul al doilea ar dezvălui că o agenție federală de aplicare a legii l-a arestat pe Nate și l-a transferat la Guantanamo, pentru a nu se mai întoarce niciodată, ar fi o îmbunătățire masivă pentru un serial care are destul loc pentru melodramă, dar nu de genul absurd pe care-l oferă Nate. (Alan Sepinwall)

Așa cum a fost și în primul sezon, Schafer este deschisă emoțional într-un mod care pare complet autentic. Îi reușesc toate salturile înapoi pe care, încă, le procesează, fără a se afunda în melodramă. Weedman este bună, dar nu i se oferă un script la fel de suculent ca al lui Domingo, iar asta dăunează puțin procesului, și totuși Levinson și Schafer compensează prin introducerea în episod a mai multor flashback-uri și altor personaje, inclusiv John Ales în rolul tatălui lui Jules și Elordi. În scenele finale avem parte de revelații despre mama lui Jules și chiar o întâlnire care i-ar putea face pe spectatori să urmărească, din nou, ora lui Rue, într-o lumină nouă.

Luate în ansamblu, aceste două ore aprofundează relația dintre Rue și Jules într-un mod care nu ar fi fost posibil în doar două episoade de la începutul celui de-al doilea sezon. Au propriul spațiu și loc să respire în voie. Aceste capitole independente surprind fiecare trecerea timpului diferit și permit o analiză mai profundă a personajelor decât ar fi permis un sezon tradițional. Sam Levinson nu intenționa să realizeze aceste episoade, dar adevărul este că serialul său este mult mai bun pentru că a fost nevoit să le realizeze.

Brian Tallerico, RogerEbert, 23 ianuarie