Celebra interpretă Cicely Tyson, care și-a făurit o carieră într-o epocă a Hollywoodului deosebit de ostilă pentru actrițele de culoare, a murit joi, la vârsta de 96 de ani, la doar două zile după lansarea autobiografiei sale.

Cicely Tyson
Cicely Tyson

Tyson a petrecut mai bine de 60 de ani ca vedetă a scenei, a televiziunii și a filmului, după ce a jucat la începutul carierei roluri în serialele Guiding Light și I Spy. În 1973 a fost nominalizată la Oscar la categoria Cea mai bună actriță, pentru rolul din Lacrimi de speranță (Sounder), un film despre arendașii de culoare, din Louisiana anilor 1930. Nu a câștigat atunci, dar a primit un premiu onorific la ceremonia din 2019, pentru interpretările din Roșii verzi prăjite (Fried Green Tomatoes), Jurnalul unei femei furioase (Diary of a Mad Black Woman), Culoarea sentimentelor (The Help) și nenumărate alte filme.

Pentru rolurile de pe micul ecran, Tyson a câștigat premii pentru interpretările din The Autobiography of Miss Jane Pittman, Povestea unei văduve (Oldest Living Confederate Widow Tells All)Rădăcini (Roots), Femeile din Brewster Place (The Women of Brewster Place)  și numeroase alte emisiuni și filme TV. În ultimii ani a apărut într-un rol episodic în drama ABC Cum să scapi nepedepsit (How to Get Away With Murder), pentru care a obținut cinci nominalizări la premiile Emmy.

Într-un interviu acordat NPR, ea a spus că Lacrimi de speranță a fost lungmetrajul care a determinat-o să aleagă filme care spun povestea femeilor afro-americane. S-a întâmplat în timpul promovării lui Lacrimi de speranță, când un reporter alb i-a spus că este surprins să audă că și copiii de culoare își strigă părinții tati și mami.

“Nu-i venea să creadă că acel om se afla la același nivel cu el”, a spus Tyson. „Și sincer, l-am admirat pentru că s-a ridicat în picioare în public și a zis asta și mi-am spus în sinea mea: „Cicely, nu-ți poți permite luxul de a fi doar actriță.”

Tyson a câștigat un premiu Tony pentru interpretarea din relansarea versiunii scenice a The Trip to Bountiful, când avea 88 de ani.

În 2016, Tyson a primit Medalia prezidențială a libertății, cea mai înaltă onoare pentru un civil. La ceremonia de conferire, președintele Barack Obama a spus: „În lunga și extraordinara ei carieră, Cicely Tyson nu numai că a reușit ca actor, ci a modelat cursul istoriei”.

Raechal Shewfelt, Yahoo! Entertainment, 29 ianuarie